16 / 04 / 2024

Rahmanlar Barajı'nın tüneli tamamlandı!

Rahmanlar Barajı'nın tüneli tamamlandı!

Ödemiş'e içme suyu ve sulama suyu temin edecek Rahmanlar Barajı'nda derivasyon tüneli kazısı tamamlandı. 535 metre uzunluğundaki tünelin iki ucundan başlatılan kazı çalışmaları sona erdi.




Ödemiş'e içme suyu ve sulama suyu temin edecek Rahmanlar Barajı'nda derivasyon tüneli kazısı tamamlandı. 535 metre uzunluğundaki tünelin iki ucundan başlatılan kazı çalışmaları sona erdi. Bahar aylarında barajın temelden 90 metre yüksekliğindeki gövdesinin inşaatına başlanacak. 25 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajın inşaatı için öncelikli olan tünelin kazısının ardından tünel içi beton kaplama çalışmaları sürdürülüyor. 70 işçiyle hava koşullarının izin verdiği ölçüde yoğun tempoyla çalıştıklarını belirten yüklenici firma Kayaoğlu İnşaat'ın şantiye şefi inşaat mühendisi Emirhan Yazgan, fiziki gerçekleşme oranının yüzde 30 olduğunu ifade etti. Yazgan, "90 metre yüksekliğindeki baraj gövdesi için gövde sıyırma kazıları devam ediyor. Bir yandan bölgedeki servis, ulaşım ve ocak yollarını da hazırlıyoruz. Tünelin kazısı geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Artık beton kaplama çalışmaları yapılıyor. Beton kaplamanın da bitmesiyle birlikte tünelden 1.5 ay içinde su akmaya başlayacak" dedi.


Hedef 2016 Kasım sonu

Bahar mevsimiyle birlikte gövde dolgusu ve dolu savak inşaatına başlanacağını aktaran Yazgan, "535 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin tamamlanmasının ardından Rahmanlar Çayı'nın akışı bu tünelden sağlanacak. Bu süreçle birlikte zaten bahar mevsimine doğru gelineceğinden gövde imalatı ile ilgili çalışmalar da başlayacak. Şu an 70 işçiyle çalışıyoruz ancak dolgu çalışmaları sırasında ekiplerimizin sayısı artacak" diye konuştu. Nüfusu 130 bine ulaşan Ödemiş'in su sıkıntısına çözüm olması amaçlanan baraj aynı zamanda bölgedeki 1.500 hektarlık tarım arazisine de sulama konusunda hizmet verecek. Barajda su tutulması ile birlikte 840 hektarlık göl alanındaki Derebebekler ve Dereuzunyer köyleri sular altında kalacak. Ödemiş'e yıllık yaklaşık 10 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Rahmanlar Barajı, 54 milyon 462 bin 771 liraya mal olacak.



Yeni Asır


Geri Dön