27 / 04 / 2024

Ramadan Kumova: 2015'te finansman modelleriyle fark yaratanlar öne çıkacak!

Ramadan Kumova: 2015'te finansman modelleriyle fark yaratanlar öne çıkacak!

FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, devletin toplu taşıma yatırımlarının gayrimenkul projelerini desteklediğini belirterek, "Bu pozitif etkilerle sektör büyümeye devam edecek. Finansman modelleriyle fark yaratanlar öne çıkacak" dedi.



Konut sektörünün 2014'te olduğu gibi, gelecek yıl da oldukça hareketli geçeceğini öngören FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, büyümenin özellikle markalı konut projeleri üreten şirketlerle gerçekleşeceğini ifade etti. Kumova, "Sadece para kazanmak için üreten değil, insan için üreten inşaat firmalarının ayakta kalacağı bir döneme giriyoruz, bunun altını çizmeliyiz. Yabancıya konut satışlarının gelecek yıl artacağını düşünüyorum" diye devam etti. 


¦ Fer Yapı 2014 yılını nasıl geçirdi? 

İnşaat sektörü, yan sektörlerle birlikte ekonomiye can katıyor. 

2014'ün ikinci yarısında, sektörde balon tartışmaları yaşandı ki balon algısı olduğunu hiçbir zaman düşünmedim. Yılın son aylarında gelen satış verileri, bu tartışmaları bitirdi. Türkiye'de yeni ve markalı konut talebi bugünden yarına bitecek bir mesele değil. 2014, FerYapı için de oldukça hareketli geçti. Basın Ekspres Yolu üzerindeki projemiz İstWest'in teslimlerini gerçekleştirdik. Kartal'da inşa ettiğimiz Mai Residence'da teslim süresine oldukça yaklaştık. Türkiye'nin ilk kampüs ofis projesi olan Premier Kampüs Ofis Kâğıthane'de yükseliyor. 

Merter'deki ev-ofis projemiz Parima yoğun ilgi gördü. 

¦ 2015'te devam edecek ve yeni başlayacak projeleriniz neler? 

2015'te devam eden tüm projelerimizi teslim heyecanı yaşayacağız. 

Ofis projelerimizde iş yaşamının başladığını gördüğümüz bir yıl olacak. 

Parima eylülde ve Premier Kampüs Ofis ise Aralık'ta teslim edilecek. 

Mai'de ilk bloğun teslimi yılın ilk aylarında, ikinci blok da eylülde teslim edilecek. Bizim için her zaman önemli olan doğru lokasyonda, doğru fiyatla doğru projeler ortaya koymak. İnsanların yaşamına değer katacak projelere imza atmak hedefiyle ilerliyoruz. 

¦ Önümüzdeki yıl sektörü etkileyecek konu başlıkları neler olacak? 

Konut sektörü için 2015 oldukça hareketli geçecek. Ülkemizde markalı konut projelerinin sayısı istikrarlı bir şekilde artıyor. Yan sektörleriyle birlikte dikkate aldığımızda da ekonomiye büyük destek sağlayan sektör, gelecek yıl da büyümesini sürdürecek. Bu büyüme, markalı konut projeleri üreten şirketlerle gerçekleşecek. Sadece para kazanmak için üreten değil, insan için üreten inşaat firmalarının ayakta kalacağı bir döneme giriyoruz. Yabancıya konut satışlarının gelecek yıl artacağını düşünüyorum. Bu, cari açığımız için de olumlu bir durum. Kentsel dönüşümün önünün açık olduğunu ve yıllarca süreceğini düşünüyorum. Çünkü konutta uzun vadeli borçlanma kabul gördü. Devletin toplu taşıma konusundaki yatırımları ve kentsel dönüşüm yatırımları, farklı bölgelerde geliştirilen gayrimenkul projelerini destekliyor ve talebin artmasını sağlıyor. Tüm bu pozitif etkiler ve kentsel dönüşüm projeleri sayesinde 2015'te de sektörün büyümeye devam edeceğini söyleyebiliriz. 

¦ 2015'te ofis trendleri nasıl olacak? 

Dünyada evrenselleşen yeni bir ofis yöneliminin geliştiği yadsınamaz bir gerçek. 'Mutlu Ofisler' olarak tanımlanan bu yapılar, çalışanların rahat hissettiği, yüksek teknolojik özellikleri, eğlence ve spor imkânları barındıran yeni çalışma alanlarıdır. Y kuşağının motivasyonu mutlu ofislerden geçiyor. 

Rakamlar dünyanın gerisinde 

¦ 2015'te konut fiyatlarında nasıl bîr değişim bekliyorsunuz? 

Konut fiyatlarındaki değişim, inşaat maliyetleriyle doğru orantılı. Burada kritik mesele arazi fiyatları. Şehir içindeki projelerde maliyetin büyük kısmı arazi fiyatına gidiyor. Burada bizim için önem arz eden mesele esnek ödeme koşulları. İnsanların hayat standardını düşürmeden konut veya ofis sahibi yapabiliyorsak mutluyuz demektir. 2015'te finansman modelleriyle fark yaratan firmalar ön plana çıkacak. İstanbul bir metropol ve her geçen gün yıldızı parlamaya devam ediyor. Dünya şehirlerinden hala çok geride rakamları konuşuyoruz. İstanbul bu minvalde değerlenmeye devam edecek, gayrimenkul 2015'te de iyi bir yatırım aracı olacak. 


Akşam Future


Geri Dön