24 / 04 / 2024

Rayiç bedel belgesi nasıl alınır?

Rayiç bedel belgesi nasıl alınır?

Taşınmaz bir malın, güncel piyasa şartlarındaki alım satım bedeli olarak ifade edilen rayiç bedel bilgilerine nasıl ulaşılır? Rayiç bedel belgesi nereden alınır? Rayiç bedel belgesi nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...



Rayiç bedel belgesi nasıl alınır?
Bir taşınmazın piyasa değeri olarak ifade edilen rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeline deniliyor. Rayiç bedel belgesinde ise gayrimenkule ve gayrimenkulün rayiç bedeliyle ilgili bilgilerden oluşuyor. Peki nedir bu rayiç bedel belgesi? Rayiç bedel belgesi nasıl alınır? Rayiç bedel belgesi nereden alınır? İşte tüm merak edilenler...

Rayiç bedel belgesi nasıl alınır?

Rayiç bedel belgesi nedir?

Gayrimenkulün piyasa değeri olarak ifade edilen rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedelini ifade ediyor. Rayiç bedel belgesi de bu bilgilerin yer aldığı belgeye deniyor.

Rayiç bedel belgesi nasıl alınır?

Rayiç bedel belgesi nasıl alınır?

Gayrimenkulünüz için rayiç bedel belgesi almak için taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye gidilmesi gerekiyor. Ada ve parselden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılıp, mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. Ayrıca, rayiç bedel bilgileri belediyeyi telefonla arayıpta öğrenilebiliyor.

Gayrimenkullerin rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar göz önüne alınıyor. Ayrıca bölgede bulunan evin konumu da rayiç değer açısında büyük öneme sahip.

Rayiç bedel tespiti gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlüklerinden gerçekleşiyor. Açıklanan bu bedelle gayrimenkul satışları gerçekleşiyor.

Rayiç bedel belgesi nereden alınır?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön