29 / 03 / 2024

Rayiç bedel belgesi nereden alınır?

Rayiç bedel belgesi nereden alınır?

Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak ifade edilen rayiç bedel bilgilerine nasıl ulaşılır? Rayiç bedel belgesi nereden alınır? Rayiç bedel belgesi belediyeden mi alınır?



Rayiç bedel belgesi nereden alınır?

Gayrimenkulün pazar değeri olarak da bilinen rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak ifade ediliyor. Rayiç bedel belgesi ise, gayrimenkule ve gayrimenkulün rayiç bedeline ilişkin bilgilerin yer aldığı belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, rayiç bedel belgesi nereden alınır?


Rayiç bedel belgesi..

Konut rayiç bedeli belgesini için konutun bağlı olduğu belediyeye gitmek yeterli oluyor. Ada ve parselden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. 


Ayrıca, rayiç bedel bilgileri belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.


Gayrimenkullerin rayiç bedelin belirlenmesinde semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca semtteki konutun konumu da önemli rayiç unsuru oluyor.


Konutun şehir merkezinde veya merkez dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Konuma ek olarak; Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. 


Rayiç bedel tespitleri, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Rayiç bedeli kim belirler?



Geri Dön