28 / 03 / 2024

Rayiç bedeli kim belirler?

Rayiç bedeli kim belirler?

Bir gayrimenkulün pazar değeri olarak da bilinen rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak tanımlanıyor. Peki, rayiç bedeli kim belirler? İşte yanıtı...



Rayiç bedeli kim belirler?

Rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak tanımlanıyor. Bir diğer ifade ile rayiç bedel, gayrimenkulün pazar değeri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, rayiç bedelleri kim belirler?


Rayiç bedelin belirlenmesi..

Rayiç bedelin belirlenmesinde arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar göz önüne alınıyor. Ayrıca semtteki konutun rayiç bedeli hesaplanırken, konutun bulunduğu konum en önemli hususlar arasında yer alıyor. 


Konutun şehir merkezinde veya merkez dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.


Konuma ek olarak; Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. 


Rayiç bedeli kim belirler?

Rayiç bedel tespiti, yukarıda da belirttiğimiz gibi, piyasa koşulları çeşitli etkilere bağlı olarak yine piyasa tarafından belirleniyor. Kişilerin istek ve arzusu ile belirlenmiyor.


Rayiç bedel tespitleri, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Rayiç bedelleri aynı zamanda gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye müracaat edilerek de öğrenilebiliyor.


Tapu rayiç bedeli cezası!



Geri Dön