27 / 04 / 2024

Rayiç bedeli sorgulama nasıl yapılır?

Rayiç bedeli sorgulama nasıl yapılır?

Taşınmaz malların alımı satımı yapılırken önemli bir unsur rayiç bedeli. Peki rayiç bedeli sorgulaması nasıl yapılır? 



Konut, arsa gibi taşınmaz mallara sahip olanlar bu mallar için yapacakları satış işlemlerinde önemli bir unsur rayiç bedeli. Rayiç bedelini öğrenmek isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden öğrenebilirler. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, taşınmaz bir malın, güncel piyasa şartlarında arz-talep dengelerine göre yıllar arasında değişiklik gösteren değeri rayiç bedel deniyor. Gayrimenkulün günümüz piyasa şartlarında alım-satım değeri olan rayiç bedelin kanunen tanımı şöyle: “Satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedeldir.”  

Rayiç bedel neye göre belirlenir? 

Arz talep dengeleri, semt, ilçe, mahalle, sokak, ulaşım rayiç bedeli etkileyen koşullardır. Emlak vergisini esas alan değer, mülkün minimum değeri hesaplanan ve genellikle piyasa değerinin altında olan değer ise emlak vergisi esas alan değerdir.

Belediyeye ait sayfada rayiç bedel sorgulaması yapılması için istene bilgiler şöyle;
–  Mahalle Adı

–  Cadde/Sokak Adı

–  Yıl

İstenen bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna basarak rayiç bedeli sorgulanabilir.

 

Rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır?


Geri Dön