26 / 04 / 2024

Raylı sistem hattımızı 5 yıl içerisinde 18 bin kilometrelere çıkaracağız!

Raylı sistem hattımızı 5 yıl içerisinde 18 bin kilometrelere çıkaracağız!

Ulaştırma ve Altyapıda Dijital Gelecek Zirvesi'nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Raylı sistem hattımızı 5 yıl içerisinde 18 bin kilometrelere çıkaracağız. Hızlı tren hattımızı ise 5 yılda 1200 kilometreden 5 bin 500 kilometreye çıkarma hedefindeyiz." dedi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından  "Ulaştırma ve Altyapıda Dijital Gelecek Zirvesi" kapsamında yapılan"Dijital Gelecek" oturumunda, gazeteci ve sunucu Hakan Çelik'in sorularını cevapladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, günlük hayatı, çalışma prensipleri ve öneceliklerine ilişkin bir soru üzerine Karaismailoğlu, ulaşım sektörü macerasının 1995'te işe girdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesinde başladığını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin o dönem bir okul gibi olduğunu, kendilerine çok büyük deneyimler kazandırdığını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, o dönem İstanbul'da bir milyon olan araç sayısının şu anda 4,5 milyona çıktığını ancak trafiğin o zaman daha sıkışık olduğunu dile getirdi.

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul'un bu süreçte büyük devrimler geçirdiğini, asırlara sığacak işlerin 25 yılda yapıldığını, Marmaray, Yavuz Sultan Selim, Avrasya Tüneli gibi çok önemli projelerin ortaya konulduğunu, şehrin bu alanda dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Aradan geçen bu 25 senede İstanbul'da ulaşım ve altyapı alanında yapılan projelere de değinen Karaismailoğlu, geleceği planladıklarını, şu an başlayanlarla birlikte İstanbul'da 510 kilometrelik metro ağının olacağını söyledi.

- "Hızlı tren hat uzunluğu 5 bin 500 kilometreye ulaşacak"

Bakan Karaismailoğlu, ulaşım ve altyapıya 17 yılda 880 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını söyleyerek bu yatırımın büyük kısmının kara yoluna yapıldığını, zamanla bu alanda bir noktaya gelindiğini belirtti.

Demir yolu yatırımına 2013 yılıyla birlikte ağırlık verdiklerini, bu alanda bir atılım içerisinde olduklarını belirten Karaismailoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Vatandaşlarımız önümüzdeki 5 yılda demir yoluyla çok daha sık karşılaşacaklar. Demiryolu yatırımının ağırlığı artacak. Sanayilerin, limanların demir yoluna bağlanması, lojistik, ulaşım gibi alanlarda çok önemli planlarımız var. Önümüzdeki 50 yılı, 100 yılı planlıyoruz. Ülkemiz birkaç yıl önce hızlı trenle ilk defa tanıştı. Şu anda 12 bin kilometreden fazla demir yolu hattımız var. Raylı sistem hattımızı 5 yıl içerisinde 18 bin kilometrelere çıkaracağız. Hızlı tren hattımızı ise 5 yılda 1200 kilometreden 5 bin 500 kilometreye çıkarma hedefindeyiz."

- "Sivas'tan hızlı trene binen vatandaş Halkalı'ya kadar gidebilecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Ankara-Sivas hızlı tren hattının bu sene  içerisinde açılacağını belirterek, artık Sivas'tan hızlı trene binen bir vatandaşın İstanbul Halkalı'ya kadar gitmiş olacağını söyledi.

Şu anda Ankara-Konya hızlı tren hattının çalıştığını, Konya'yı Karaman'a, oradan Ulukışla'ya ulaştıracaklarını belirten Bakan Adil Karaismailoğlu, sonrasında ise Adana-Mersin'e ineceklerini, Mersin'den Adana-Gaziantep hattını birleştireceklerini söyledi.

Adil Karaismailoğlu, Bursa'yı Ankara-İstanbul hattına, İstanbul'u Kapıkule sınır hattına bağlayacaklarını dile getirerek, Çerkezköy-Kapıkule hattının sürdüğünü söyledi.

Ülkenin her yerini örümcek gibi ağlarla öreceklerini de belirten Bakan Karaismailoğlu, önemli vizyon projeleri ortaya koyacaklarını dile getirdi.

- "4 bin şantiyemizin hiçbirinde işler durmadı" 

Adil Karaismailoğlu, salgın sürecinde yatırımların nasıl sürdüğüne dair bir soru üzerine, şu açıklamaları yaptı:

"Türkiye'nin her yerinde şantiyemiz var. Aşağı yukarı 4 bin tane. Salgın sürecinde ülke genelindeki hiçbir şantiyemiz kapanmadı. Bütün güvenlik tedbirlerini, maske ve safiye dair önlemlerimizi aldık. Başarılı bir pandemi süreci geçirdik. İşlerimizin hiçbiri durmadı. Sokağa çıkma yasağının olduğu günde yerin 70 metre altında Gayrettepe'de ışığı görme töreni yaptık."

Karaismailoğlu, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip projesi 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatının hiç durmadan devam ettiğini söyleyerek, ülkenin her yerinde çok önemli projelerini yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Bakan Karaismailoğlu: "11 Temmuz'da Siirt Pervari'de Cumhurbaşkanımızla birlikte Botan Köprüsü'nü açacağız. O kadar teknolojik bir iş ki dengeli konsol sistemiyle yapılan Türkiye'nin en geniş orta açıklığa sahip köprüsü. Oradaki vatandaşlarımıza konforlu ulaşım imkanı sağlıyor." diye konuştu.

- "Yerli elektrikli tren 3 ay içerisinde raylara inecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, salgın sürecinde ulaşım ve iletişimde sıkıntı yaşamadıklarını dile getirerek, pandemi sonrası sürece hızla uyum sağladıklarını söyledi.

Salgın kapsamında emisyonun azaltılması, lojistik, mobilite, ulaşım, e-ticaret, büyük veri, bulut teknoloji ve dijital alanla ilgili yeni planlar ortaya koyduklarını dile getiren Bakan İsmailoğlu, bu hedeflere de değindi.

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin 160 kilometre hızla seyahat imkanı sağlayacak olan yerli ve milli elektrikli trenini yaptığını dile getirerek, bu trenin fabrika testlerinin başlayacağını, 3 ay içerisinde raylara ineceğini söyledi.

Bakan Karaismailoğlu, 38 kilometrelik Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattını gelecek yıl açmayı hedeflediklerini ifade ederek, bu açılıştan bir yıl sonra 32 kilometrelik İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattını hizmete almayı amaçladıklarını söyledi.

 

Adil Karaismailoğlu: Türkiye’yi bir baştan bir başa şantiyeye çevirdik!


Geri Dön