24 / 04 / 2024

Raylı sistemde New York'u geçeceğiz!

Raylı sistemde New York'u geçeceğiz!

Mecidiyeköy Mahmutbey metro hattı projesi hayata geçiriliyor. Topbaş, '2019'un sonunda 400 kilometre raylı sisteme ulaşacağız. İstanbul daha sonrası için 776 km ile New York'tan sonra en uzun raylı sisteme sahip kent olacak' dedi.



Her Yere Metro Her Yerde Metro sloganı ile İstanbul'un ulaşım sorununa çözmeyi hedefleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni bir metro hattını hayata geçiriyor. Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu sözleşmesi, Saraçhane'de bulunan İBB Başkanlık Sarayı'nda imzalandı. İmza törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Kağıthane belediye Başkanı Fazlı Kılıç, metro hattının yüklenici firmalarından Kolin Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, Kalyon Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Gülermak Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Demir katıldı.


400 KM DAHA


Mecidiyeköy Mahmutbey metrosu imza töreninde konuşan Kadir Topbaş, '2019'un sonunda 400 km raylı sisteme ulaşacağız. İstanbul daha sonrası için 776 kilometre ile dünyada New York'tan sonra en fazla raylı sisteme sahip kent olacak' dedi.


1 AY İÇERİSİNDE TEMEL ATILACAK


1 ay içerisinde temel atma törenini gerçekleştireceklerini söyleyen Topbaş, 'Tamamen kendi öz kaynaklarımızla bu metro projesini gerçekleştirdik. Kendi imkânlarımızla 850 milyon TL'lik bir yatırımla çok önemli bir aksın ulaşım problemini çözeceğimizin müjdesini veriyorum. 6 ilçedeki istasyonların her birinde canlı bağlantılarla temel atma merasimini yaparken bitiş tarihini de oradan ilan edeceğiz' dedi. Metro hattı projesinin inşaatını ihaleyi 850 milyon TL bedelle alan Gülermak- Kolin- Kalyon ortaklığı yapacak.


15 istasyonu olacak


İmza töreni yapılan Mecidiyeköy- Mahmutbey metro hattı yaklaşık 17,5 kilometre uzunluğunda 15 adet istasyondan oluşuyor. 2017'de tamamlanacak olan metro hattı ve Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar gibi ilçelerden geçecek. Saatte 70 bin kişi taşıma kapasitesine sahip olan hat ile Mecidiyeköy Mahmutbey arası 26 dakika sürecek.


11 milyon yolcu


Topbaş, yaklaşık 700 bin kişilik bir hat olan Mecidiyeköy - Mahmutbey metrosunun İstanbul'un ana omurgalarından biri olduğunu belirtti. İstanbul'un gelecekte daha yaşanabilir bir kent olması için çaba sarf ettiklerini söyleyen Topbaş, 'Bugün dünyanın hiçbir kentinde, ülkesinde yerel yönetimler bu ölçekte metro projelerine girmiyor. 2019 yılında 11 milyon insanın raylı sistemleri kullanacak' ifadelerini kullandı.


Yeni Şafak


Geri Dön