29 / 03 / 2024

REA Gayrimenkul Danışmanlık'ın hedefi 10 AVM'yi yönetmek!

REA Gayrimenkul Danışmanlık'ın hedefi 10 AVM'yi yönetmek!

Levent Küçüklerli 2006 yılında REA Gayrimenkul ve Danışmanlık şirketini kurduktan sonra AVM yönetiminde önemli bir yere geldi…



Başarılı olanın öne çıkması için iyi bir fırsat" diyen Levent Küçüklerli (52), AVM yatırımları ve işletmeciliği konusundaki deneyimlerini bir çatı altında toplamak üzere 2006 yılında REA Gayrimenkul ve Danışmanlık şirketini kurar. Berlin Teknik Üniversitesi mezunu Küçüklerli, 1989 yılından bu yana perakende ve gayrimenkul sektöründe. Almanya'da endüstri yüksek mühendisliği alanında eğitim gördükten sonra Türkiye'ye döner ve şansını ilk önce perakende alanında dener. Küçüklerli'nin ilk iş deneyimi 7 Eleven mağazalar zincirindedir. Burada işe mağaza geliştirme müdürü olarak başlar. "Bu pozisyonla ilgili o dönemde hiçbir fikrim yoktu" diyen Küçüklerli, manasını bilmediği iş alanının şimdilerde adeta bir bilim dalı olduğunu vurgulamadan geçmiyor ve ekliyor:"Perakendecilikte en önemli başarı kriterlerinden biri lokasyondur."

Küçüklerli'nin ikinci büyük perakende deneyimi ise McDonald's'tadır. Yer geliştirme direktörü olarak görev yapar. Burada ülke genelinde açılacak mağazalardan ve lokasyonundan sorumlu olur. İşe girdiğinde sadece beş şubesi olan McDonalds kısa sürede 85 mağazaya ulaşır. Küçüklerli, "O yıllarda mağaza açmak zordu. Türkiye'de bu kadar AVM yoktu" diyor. Küçüklerli için bundan sonraki kariyer hayatı daha farklı bir alanda olur. Metro Grup'a girer. Buradaki görevi ise AVM’ler konusunda gerekli yatırımları yapmaktır. Real Süpermarket, Praktiker gibi markaların AVM’lerdeki yapılanışı ve bölgesel mağazalaşma sürecini yürütür. Alman perakende grubu Metro AG gayrimenkul şirketinin Türkiye genel müdürlüğü görevini yedi yıl boyunca sürdürür.

Bu maceradan sonra kendi işini kurmaya karar verir. 2006 yılında REA Gayrimenkul Danışmanlık şirketini kurar. Küçüklerli bundan sonra müşteri olarak AVM’lerde işin mutfağındaki kişi olur. Yani yönetim ve danışmanlık adı altında işin çok da bilinmeyen ve görünmeyen tarafında çalışır.

Kurumsallaşma çalışmalarına ağırlık verir. REA, her yıl yüzde 50 büyüyor. 2012 sonuna kadar sekiz proje hedefi var. Çalışan sayısını ise 150 ye çıkarmayı hedefliyor. REA'nın Beyoğlu Demirören AVM,  İzmir  Konak Pier, Pendik Pendorya AVM gibi projelerde imzası var. Beş seneliğine yönetim danışmanlığını üstlendiği Pendik Pendorya AVM ile ilgili olarak REA şirketiyle çalışmanın farklılığını özetleyen Pendorya yönetim ekibi, REA danışmanlığında arazinin alınması ile başlayan ve konsept geliştirme hizmetleri ile devam eden sürecin, kiralama, yönetim danışmanlığı gibi alanlarda sürdüğünü söylüyor. Ayrıca REA'nın AVM’lerde müşteri sadakatini artıracak CRM uygulamaları ve giderlerin düşürülmesinde doğrudan katkı sağlayan enerji verimliliği konularıyla da öne çıkışı örnek gösteriliyor. Küçüklerli'nin başarı kriteri ise oldukça realist: "Bir gün portföyümüzde bire bir yönettiğimiz 10 tane AVM olursa kendimizi başarılı olduk sayarız" diyor.

DOĞRU İNSANLARI SEÇİN
Çalışanlarınızın potansiyellerine ancak onları doğru işlerde kullanırsanız ulaşabilirsiniz. Doğru insan seçimlerinde ustalaşmak, ekibinizi kurmak, bunun devamlılığını sağlamak ve gerektiğinde yeniden şekillendirmek başarının ardındaki en önemli sırlardan biridir.

DİNLEYİN
Yeni kuşak için çok sık yöneltilen eleştirilerden biri de sabırsız olmaları. Kuşakların birbirini yargılamadan, anlamadan değerlendirdikleri bir dönemdeyiz. Oysa şirkette herkes birbirini dinlemeyi bilmeli.

Şule Laleli - Caner Özkan / Fortune

 


Geri Dön