25 / 04 / 2024

Redevco, İstanbul'da AVM projesi devralmayı planlıyor

Redevco, İstanbul'da AVM projesi devralmayı planlıyor

Redevco, Edirne ve Manisa'da yatırıma başlayıp İstanbul'da proje devralmayı planlıyor



Redevco Türkiye Genel Müdürü Dooyeweert, Türkiye ekonomisinin ve gayrimenkul sektörünün heyecan ve hareketli bir yıl geçireceğini düşünüyor. Yunanistan ve Bulgaristan'da AVM'lerin pazar günü kapalı olmasını da fırsat bilerek yatırıma Edirne'yle devam edecek Redevco, İstanbul'da ise mevcut projeleri devralmaya sıcak bakıyor.

Türkiye'yi sevdiği için buraya yerleşen anne babasını bile Türkiye'de getiren biri Patrick van Dooyewert. Gayrimenkul sektöründe dünyanın önemli oyuncularından biri olan Hollanda menşeli aile şirketi Redevco'nun Türkiye Genel Müdürü Dooyewert, bu yıl hem Türkiye ekonomisinin hem de içinde bulunduğu gayrimenkul sektörünün hızlı bir yükseliş eğilimine gireceğini düşünüyor. Alışveriş merkezlerinin pazar günü kapalı olmasını öngören 'hipermarketler yasa tasarısının' sektörü rahatsız etmesine karşın yine de Redevco olarak yatırımlarına devam edeceklerini söylüyor. Türkiye'yi dolaştığı için iyi bilen, İstanbul'un gecelerine hayran olan Dooyewert'in en ilginç yorumu ise yine sektörüne ilişkin... Gayrimenkul sektörünün uzun vadeli yatırım alanı olduğunu ve geri dönüşünün zaman aldığını belirten Dooyewert, "Bu iş uzun vadeli. Sabredemeyen Taksim'de kokoreç satsın" diyor.

Edirne'de 60, Manisa'da 135 milyon euro yatırım
Sektördeki gelişmeleri, yatırımları konuşmak için buluştuğumuz Redevco'nun Türkiye Genel Müdürü Dooyewert'in anlattıklarına göre, hizmete giren iki alışveriş merkezi; Erzurum, Gordion Ankara'nın ardından yatırımlarına Edirne'yi de ekliyor. Edirne'de 60 milyon euroya malolacak 30 bin metrekarelik kiralanabilir alanı bulunan bir AVM için kolları sıvadıklarını anlatan Dooyewert Edirne projesiyle ilgili şunları söylüyor: "Aslında araziyi 3 yıl önce satın aldık. Hukuki sorunları çözdük. İlk kazmayı mart-nisan gibi vuracağız. Biz burayı bölge için köprü olarak görüyoruz. Edirne'nin sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan'da pazar günleri AVM'ler açık değil. Dolayısıyla bu Edirne için bir fırsat yaratıyor. Haftasonları özellikle de pazar günleri AVM'ye buradan çok sayıda turizm bekliyoruz " Bir diğer yeni projeyi ise Manisa'daki Magnesia olarak açıklayan Dooyewert konuyla ilgili detay vermiyor. Ancak özellikle Erzurum'da beklediklerinin çok üzerinde bir ilgiyle karşılaştıklarını v e her ay yarım milyonun üstünde ziyaretçi ağırladıklarını söylüyor.

'Büyük şehirlerde AVM devralabiliriz'
Redevco'nun daha sonraki hedefi ise büyükşehirler... Akdeniz sahil şeridinin en hareketli ili Antalya ile İzmir'de yatırım yapmayı planladıklarını kaydeden Dooyewert, İstanbul'la ilgili olarak ie "Orada proje devralabiliriz" diye konuştu. Dooyewert, 'Bu dönemde hem yerli hem de yabancı AVM yatırımcıları zor duruma girdi. Hem biz onların projeleriyle ilgileniyoruz. Hem de projelerini devralmamız için bize gelen yatırımcılar ve emlak brokerları var. Bunları değerlendiriyoruz. Özellikle de büyük illerde devralmalara sıcak bakıyoruz. Ancak sorunlu AVM'leri istemiyoruz" diye konuştu. 2009'un yatırımcılar açısından huzursuz bir yıl olduğuna dikkat çeken Dooyewert'e göre Türkiye'yi heyecan verici mutlu bir yıl bekliyor. "Tüketicilerin durumlarını bilemem ama bu yıl eknomik dengeler yükselişe gidiyor. Genel olarak olumluyum. Gayrimenkulde pozitif bir durum görüyorum. 2001 krizi sonrasında 2003-2004'teki gibi hızlı bir yükseliş deniyor" diye konuştu. Dooyewert, dünyada 7 milyar euroluk bir portföy yönettiklerini söyleyerek 'Türkiye'de şimdi 250 milyon euroluk portföyüne sahibiz. Hedefimiz bunu en kısa zamanda 1 milyar euroya çıkarmak" diye konuştu.

'Yatırımcı hesaplarını yeniden yapacak'
Dooyewert bu yıl AVM'lerdeki en sıkıntılı alanının ise yabancı kiracıların sorunları olacağını belirtti. Sıkıntının nedenini yabancıların işlemlerini nakit değil bankacılık sistemini kullanarak yapmasına bağlarken Türk yatırımcılarda ise böyle bir sorun olmadığını dile getirdi. Dooyewert'in en çok şikayet ettiği konu ise arazi sahipleri. Krize karşın arazi fiyatlarında bir düşüş olmadığını çünkü arsa, arazi sahiplerinin 'nasıl olsa yükselir' beklentisiyle taviz vermediğini kaydetti. Düzenlenen 'Hipermarketler Yasası' ise Dooyewert'in bir başka rahatsızlık konusu. Yatırımların AVM'lerin 7 gün açık olacağı hesaplarıyla kurulduğunu dile getiren Dooyewert, "Yeni yasada AVM'lerin pazar günü kapatılmasına yönelik düzenlemeler olduğu bilgisi dolaşıyor. Bu sektör için olumsuz bir durum. Mal sahipleri ile kiracılar arasında 6 gün açık olursa kira sorunları yaşanacak. Bu da yatırımcıların hesaplarını yeniden yapması anlamına gelir" diye konuştu. Avrupa'da bile normalde pazar günleri kiliseye gitmeyi tercih edenler bile alışverişlerini yapmak için AVM'lere gittiğine dikkat çeken Dooyewert'e göre Türkiye'de de pazar günleri AVM'lerin en yoğun günü olduğuna işaret etti.

'Hipermarket yasası ciro ve kiraları düşürür'
Hipermarket yasası ile ilgili olarak Kasım 2009'da Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'la görüştüklerini ve Redevco olarak yasanın bu haliyle geçmemesi yönündeki düşüncelerini Babacan'a aktardıklarını söyleyen Dooyewert, yasal değişiklik çalışmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de aktardıklarını belirtti. Dooyewert, "Cumhurbaşkanı Gül, taleplerini bakanlara ileteceğini söyledi" dedi. "Yasal düzenleme pazar günü AVM'ler kapatılsın şeklinde çıkarsa yatırımlarınız etkilenir mi" sorusuna ise Dooyewert şu yanıtı verdi:"Bu durumda yeniden gözden geçirmek zorunda kalırız. Çünkü ciro ve kiralar biraz düşecek. Bu hem yerel hem de yabancı yatırımcılar için geçerli. Ancak yine de bu pazara güvenen bir grup olarak yatırımlarımız devam eder."

'Güneş enerjisi ile ilgileniyoruz'
Dooyewert, gayrimenkul sektörü dışında Türkiye'de enerji sektörüne de girmek istediklerini özellikle de güneş ve rüzgar enerjisi ile yakından ilgilendiklerini kaydetti. Dooyewert, Redevco bünyesinde bulunan Good Energy isimli şirket aracılığıyla bu yatırımları yapacaklarını ancak detayların henüz netleşmediğini de sözlerine ekledi.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön