29 / 03 / 2024

Rekabet Kurulu, çimento sektörüne ilişkin inceleme başlattı!

Rekabet Kurulu, çimento sektörüne ilişkin inceleme başlattı!

Rekabet Kurulu, çimento sektörüne ilişkin inceleme başlattı. Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye ekonomisinin son yıllarda gösterdiği yüksek büyüme hızı neticesinde dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girdiği belirtildi.




Rekabet Kurulu, çimento sektörüne ilişkin inceleme başlattı. Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye ekonomisinin son yıllarda gösterdiği yüksek büyüme hızı neticesinde dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girdiği belirtildi. İnşaat sektörünün, ekonomideki göreli önemi ve diğer sektörlerle olan bağlantıları sayesinde söz konusu büyümeye önemli derecede katkı sağladığı belirtilen açıklamada, çimentonun, inşaat sektörünün temel girdilerden olduğuna işaret edildi.Rekabet Kurumu kayıtlarına, geçmiş tarihlerde giren muhtelif başvurularda ve Kurul tarafından yapılan incelemelerde, çimento pazarında ciddi rekabet sorunlarının bulunduğu ve bu durumun inşaat sektörünün gelişmesine mani olduğunun belirlendiği aktarılan açıklamada, "Çimento üreticisi teşebbüslere yapılan yerinde incelemeler ve verilen idari para cezalarına rağmen bu sektöre yönelik şikayet sayısında azalma görülmemiş, bilakis söz konusu şikayetler son dönemlerde artarak devam etmiştir" ifadesi kullanıldı. 


Şikayetlerde temel olarak 2013 ve sonrasında oluşan yüksek düzeylerdeki fiyat artışlarına dikkatin çekildiği bildirilen açıklamada, ayrıca bölge ve müşteri paylaşımı yapıldığı, mal vermenin reddi ve yıkıcı fiyatlama olarak nitelendirilebilecek uygulamaların varlığının da iddialar arasında yer aldığı belirtildi.Sektörün ürün ve piyasa yapısının, rekabeti bozucu anlaşmalar ile birlikte davranışları kolaylaştırıcı özelliklere sahip olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu nedenle şikayetlerin, rekabet ihlali yaratan davranışlardan (örneğin piyasa fiyatının piyasa dışında belirlenmesi) veya sektörün yapı ve işleyişine bağlı unsurlardan kaynaklanabileceği ileri sürülebilir. Bu çerçevede, çimento sektöründeki rekabet sorunlarının kaynaklarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik yapısal veya davranışsal çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla Rekabet Kurumu tarafından kapsamlı bir sektör incelemesi yapılması uygun bulunmuştur." 


Hürses 


Geri Dön