29 / 03 / 2024

Renda Köşkü'ndeki tadilat devlet sırrı oldu!

Renda Köşkü'ndeki tadilat devlet sırrı oldu!

Başkent Ankara'da yer alan Renda Köşkünde yürütülen dış cephe yenileme ve inşaat faaliyetleri,“Devlet Sırrı’’ oldu.



Erken Cumhuriyet dönemi mimarlık örnekleri arasında yer alan Ankara’daki Renda Köşkünde yürütülen dış cephe yenileme ve inşaat faaliyetleri, “Devlet Sırrı’’ oldu. Sözcü gazeetesinden Yavuz Alatan'ın haberine göre, Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, bilgi edinme yasası kapsamında “Tarihi eser niteliğindeki Renda Köşkündeki inşaat faaliyetlerinin mahiyeti nedir?’’ diye sordu. Bu soruya “Devlet sırrı’’ denilerek yanıt verilmedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlüğü tarafından, Mimarlar Odası Ankara Şubesine verilen yanıtta şu ifadeler yer alıyor:

“Bilgi edinme hakkı kanunun 16. maddesine ‘açıklanması halinde devletin emniyetine, dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibariyle devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kanunu kapsamı dışındadır.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuyla ilgili olarak, “Oradaki inşaat faaliyetini sorduk ve varsa onaylı projeyi istedik. Daha önce İller Bankası Binası, Marmara Köşkü, Baraj Gazinosu, Su Süzgeci Binası yıkıldı. Renda Köşkünün de başına bir şey gelmesinden tedirginiz. İnşaatın gizli kapaklısı mı olur? Cumhuriyetin temsil aksı üzerinde bulunan Atatürk Bulvarı'nda, ABD ile Alman Büyükelçiliği arasında bulunan Renda Köşkü'nün müze yapılıp halka açılması gerekirken devlet sırrı olacak ne yapıyorlar anlam veremiyoruz” şeklinde konuştu.


Geri Dön