25 / 04 / 2024

Reserve mortgage nedir?

Reserve mortgage nedir?

Reserve (tersine) mortgage sisteminde mal sahibi evini ölene kadar içinde oturmak şartıyla bankaya verir, banka da evin değerine karşı mal sahibine aylık ödemeler yapar ve kalan kısım ev satıldıktan sonra tahsil edilir.



Reverse konut kredisi sisteminde konut sahibi, evinin değerine karşı bankadan para alabilir. Borçlu ölene kadar bankaya herhangi bir geri ödeme yapmadan evinde oturabilir.

Kredi Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Kedi Pazarı’nda yer alan habere göre; Kredinin ömür boyunca evin değerini geçmeyecek şekilde ilk ipotek miktarı hesaplanır. Hesaplanan rakam her ay düzenli olarak mal sahibine ödenir. Reverse mortgage aslında insanlara emeklilik için fırsat yaratan bir sistemdir. Özellikle 60 yaş üstü insanların tercih ettiği reverse mortgage (tersine konut kredisi), mal sahibine aylık düzenli gelir sağlar.

Konut borca karşılık bankaya teminat olarak verildiği için borçlu herhangi bir ödeme yapmak zorunda değildir. Mal sahibi öldüğünde banka evi satarak kalan borcunu tahsil eder. Yurtdışında sıklıkla uygulanan bu sistemin uygulanabilmesi için kanun ve mevzuatların uygun olması, özellikle miras konusuyla ilgili kanunların sistemin önünde engel teşkil etmemesi gereklidir.


Geri Dön