16 / 04 / 2024

Restorasyonlarda tüm ekibin tarihi bina tecrübesi olması gerekiyor

Restorasyonlarda tüm ekibin tarihi bina tecrübesi olması gerekiyor

Radikal Gazetesi'nden Funda Özkan, "Sepetçiler Kasrı'na vur kazmayı olsun bitsin" başlıklı yazı kaleme aldı. Özkan, "Restorasyonlarda tüm ekibin tarihi bina tecrübesi olması gerekiyor" dedi...



İstanbul, kendi entelektüel sermayesinden faydalanamıyor. Diyebilirsiniz tabii ki, Türkiye çok mu faydalanıyor? Kürt açılımı, demokratik açılım başlıklı Başbakan Erdoğan'ın davetinde bakıyoruz ki bir takım `sanatçılar', devlet makamını `magazin programına' çevirmiş. Sanat denilince bu ülkede resim, tiyatro, klasik müzik akıla hemen gelmiyor zaten.

Dönelim İstanbul'umuza. 2010 kültür başkentliği kapsamında Han Tümertekin, `bedelsiz' Sepetçiler Kasrı'nın restorasyonunu, Emre Arolat yine bedelsiz İstiklal Caddesi'nin `adam edilmesini' kabul etmişti. Yararlanılamadı. Bu ülkede entelektüel sermayeden faydalanmak yerine işi, iş bilmez müteahhitlere vermek daha kolaya geliyor.
Sepetçiler Kasrı, Topkapı Sarayı'nın sahil köşklerinden biri. Başarılarıyla ünü yurtdışına da yayılmış mimarımız, öz değerimiz Han Tümertekin sekiz ay çalışıyor, ön projeyi hazırlıyor. Diyor ki, "Aman dikkat, kötü bir kabuk var. Altından neler çıkacağını bilmiyoruz o yüzden müteahhidin, elektrik teknisyeninden, pencerecisine tüm ekibin tarihi bina tecrübesi olması gerekiyor."

Sepetçiler Kasrı 2010 İstanbul Kültür Başkentliği süresince etkinliklere ev sahipliği yapacaktı, daha sonra da devletin protokol ağırlıma mekânı olacaktı. Sonra birileri alıyor eline kazmayı, vuruyor Sepetçi Kasrı'na. Sonuç mu? Anıtlar Kurulu, `yapılan işlerin aslına uygun olmadığını' görüp, işi durdurdu.

Şaşkınlıktan küçük dilimi yutmuş dinliyorum. Başımdan geçiyor biliyorum. Çanakkale Adatepe'deki nohut oda, bakla sofa evim için iki yıldır Anıtlar Kurulu'nun onayını bekliyorum. Birileri de Topkapı Sarayı'nın sahil köşküne vuruyor kazmayı.
Radikal/Funda Özkan


Geri Dön