20 / 04 / 2024

Rıdvan Akgün: Ev alırken hesabı şaşırmamak gerek

Rıdvan Akgün: Ev alırken hesabı şaşırmamak gerek

Rıdvan Akgün, mortgage sisteminiyle belli gelir seviyesine sahip bireylerin ev sahibi olma olanaklarının artığını söyledi



İzmir Emlakçılar ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, doğru yönlendirilmeme nedeniyle bir çok kişinin ev hayaliyle başlayan serüveninin, bankaların evlere el koymasıyla ya da aile içinde geçim sıkıntısına bağlı sorunlarla sonuçlandığını kaydetti. Düzenli gelire sahip ailelerde 10 yıllık kredi ödemesi hesapları yapılırken, "ev sahibi olmanın cazibesine kapılınarak" bazı ihtiyaçların ikinci plana itildiğini, oysa sağlıklı işlemesi istenen bir süreçte planlama yapılırken tüm ihtiyaçların göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Akgün, "Aldıkları evin bedelinin tamamını kredi olarak kullanan çok sayıda kişi, geri ödemelerde zorlanarak sonunda pes ediyor" dedi.

Akgün, ev sahibi olma niyetindeki kişinin, ev bedelinin bir bölümünü öz kaynaklarıyla karşılaması gerektiğini belirterek, bankaların gelirin yüzde 40'ına kadar kredi kullanımına olanak tanımasına karşın, kendilerinin bu oranı bile yüksek bulduklarını söyledi ve "Aylık ödemelerinizin toplam gelirinizin üçte birini geçmemesi gerek" diye konuştu. Akgün, şunları kaydetti: "Bakıyorsunuz, 2 bin 500 lira geliri olan kişi, bin 700 lira kredi ödüyor. Birçok ihtiyacını karşılayamıyor, geçim sıkıntısı ve sosyal hayatın sona ermesi aile içi sorunlara neden oluyor. Kredi kartı borçları artıyor, bir süre sonra gelir tüm borçları karşılayamaz hale geçiyor, ödemeler aksıyor ve ya evini elden çıkarıyor, ya da banka eve el koyuyor. Böyle olumsuzluklarla karşılaşmamak için başlangıçta hesapların iyi ve doğru yapılması lazım."

"KİRA İÇİN GELENLERİ EV SAHİBİ YAPTIĞIMIZ DA OLUYOR"
Emlak piyasasında şu anda yaşanan en büyük sıkıntının, doğru ve bilinçli emlak danışmanlığı yapanların sayısının azlığı olduğunu savunan Akgün, sağlıklı bir müşteri-emlak danışmanı ilişkisinde, müşterinin gelirinin ve giderlerinin masaya yatırılıp incelendiğini ve kişiye en uygun seçeneğin oluşturulduğunu kaydetti. Kendilerine ev almak için gelen kişileri kimi zaman kendi kazançlarını da göz ardı ederek vazgeçirdiklerini anlatan Akgün, şöyle konuştu: "Emlakçılıkta kişiyi doğru yönlendirmek önemli, kimi zaman müşteriyi ev almaktan vazgeçiriyoruz, kimi zaman da kiralık konut bakan kişinin olanaklarını masaya yatırıp onu ev sahibi yapıyoruz. Kişi bin liralık evi kiralamak istiyor, gelirini ve harcamalarını birlikte değerlendiriyoruz, bu kişiyi kiracı olmak yerine kendi evini almaya ikna edebiliyoruz."
AA


Geri Dön