26 / 04 / 2024

Riskli binalarda oturanlar dikkat!

Riskli binalarda oturanlar dikkat!

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon konut için kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilecek. Bu projeler kapsamında kimi binalar yıkılacak kimi binalar ise güçlendirilecek. Peki, kentsel dönüşüm ev sahiplerine ne kadara mal olacak?



İzmir'de yaşanan deprem sonrasında kentsel dönüşüm çalışmaları yeni bir ivme kazandı. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; kentsel dönüşümde olan alanlar için ev sahiplerine çok sayıda seçenek sunuluyor. 

TOKİ projelerinden ev verilerek, kentsel dönüşüm kapsamında olan daireler yıkılıp yerine yenisi yapılıyor. Kentsel dönüşüm dahilinde konut sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmesi de diğer bir alternatif olarak sunuluyor. 

Devlet destekleri ise devlet bankaları ve özel bankalar ile yapılan anlaşmaları ile kentsel dönüşüm konut kredisi olarak veriliyor. Düşük faizli veya faizsiz olarak verilen kredilerde vatandaşlara kolaylık sağlanıyor.

Kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınıyor? 

Deprem Risk Raporu bulunan binalarda kentsel dönüşüm kredisi daire başı 100 bin TL’ ye kadar çıkabiliyor. Ek olarak kentsel dönüşüm kapsamına girmiş binada en az 1 yıldır oturmakta olan ve kiracı olduğunu belgeleyen kiracılar da başka bir yerden ev satın alırken kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabiliyor. 

Kentsel dönüşüm sırasında kira yardımı alınabiliyor mu? 

Konut sahibinin kira yardımı alabilmesi için, öncelikle yaşadığı bina için  deprem risk raporu alması gerekiyor. Söz konusu kira desteği 18 ay veriliyor. Riskli binada en az 1 yıldır kiracı olan kiracılar ise ayrıca bin 300 TL taşınma yardımı alabiliyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımına ev sahipleri, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahipleri alabiliyor. Malikler, riskli yapıdaki konut ve işyerleri için kira yardımı başvurusunu aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle yapılıyor.

Kira yardımı için gerekli belgeler 

-Başvuru dilekçesi,
-Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde firmayı temsil yetkisine sahip kişiye ait imza sirküleri,
-Riskli yapının tahliye edildiğine dair Adres Bilgileri Raporu 2 veya ilgili belediyesinden alınacak yazı.
-Tapu belgesi ve Güncel Taşınmaz Kaydı.
-Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması.
-Hak sahibine/vekiline ait T.C. Ziraat Bankası A.Ş. vadesiz TL hesap cüzdanı fotokopisi.

Kentsel dönüşümünde ev sahipleri para ödüyor mu? 

Kentsel dönüşümde konut sahipleri evleri için para desteği alabiliyor. Diğer yandan kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.

Belediyeler tarafından alınan ödemeleri tapu masrafları, döner sermaye harçları, noter ücretleri, imar kapsamında alınan tüm vergi, harç ve ücretler, kentsel dönüşüme dahil olan gayrimenkuller için talep edilmiyor. 

Proje kapsamında kendi özel arazisine bina yapmak isteyen ev sahiplerine; dönüşüm hesaplarından uygun faiz oranlarıyla kredi olanağı sunuluyor.

Devlet desteği olarak alınıyor 

TOKİ projelerinden veya devletin sunduğu kentsel dönüşüm desteklerinden yararlanmak istemeyen gayrimenkul sahipleri, kendi özel alanlarında inşa etmek istedikleri yapılar için kendileri ödeme yapması gerekiyor. 

Kira yardımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm projelerinde başvuru yapması gerekiyor. Kentsel dönüşüm projesinin tamamlanma süreci içinde konut fiyatı ya da kira bedeli, devlet desteği olarak alınabiliyor.Proje başvurusu için, gerekli raporların alınması ve belgelerle birlikte belediyelere ya da Bakanlığın belirlediği yetkili kurumlara başvuru yapılması gerekiyor.

Eski binalarda oturanlar dikkat!


Geri Dön