19 / 04 / 2024

Riskli yapı tespiti için gereken evraklar!

Riskli yapı tespiti için gereken evraklar!

Kat malikleri yapılarını, riskli yapı lisans belgesi olan kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabiliyor. Riskli yapı tespiti için bazı evraklar gerekli oluyor. Peki, Riskli yapı tespiti için gereken evraklar neler?



Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İDARE (belediye, il özel idare) tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanlara riskli alan deniyor. 


Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılar, "riskli yapı, riskli bina" olarak ifade ediliyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alanlarda bulunan riskli yapıların yıkılması, yerine yeni yönetmeliklere uygun olarak yapılar inşa edilmesi gerekiyor. Riskli alan tespiti için kat maliklerinin birisinin başvurusu yeterli oluyor. Peki,  riskli yapı tespiti için neler gerekli oluyor?


Kat malikleri yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabiliyor. Bu husus için bir çoğunluk gerekli olmuyor. Kat maliklerinin başvuru yapabilmesi için bazı evraklar gerekli oluyor. Riskli yapı tespiti için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor;


*Lisanslı Firmanın İl Müdürlüğüne Dilekçesi

*Malikin Talep Dilekçesi 

*Malikin Tapu Belgesi Sureti 

*Malikin Kimlik Belgesi Sureti 

*Güncel Tapu Takyidat Belgesi 

*Vekaletname (Malik Adına Vekaleten İşlem Yapılması Durumunda)

*Yapının A.R.A.A.D.NET’ten Alınacak İnceleme Formu 

*Emlak Vergisi Bina Bildirimi 

*Bakanlık Teknik Eğitimine Katılım Belgesi Sureti 

*Jeoloji-jeofizik Mühendislerinin Oda Kaydı ve Beş Yıllık Tecrübelerini Gösterir Belge (Zemin Etüd Raporu Hazırlanması Durumunda Gerekli)


Riskli yapı tespiti, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarına büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar, tarafından tespit edilibiliyor. Lisanslı kurum ve kuruluşlar herhangi bir alan ile sınırlı olmaksızın Ülke genelinde riskli yapı tespiti yapabiliyor.


Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniyor. Riskli yapıların birinci fıkra uyarınca verilen süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, Müdürlükçe mahallinde kontrol edilir ve riskli yapı, malik tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunuluyor. 



Riskli yapı tespiti itiraz davası!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön