19 / 04 / 2024

Rıza Akça: Basmane çukuruna talibiz!

Rıza Akça: Basmane çukuruna talibiz!

Dünya Ticaret Merkezi inşaatı, 19 Ocak’ta 80 milyon dolar muammen bedelle satışa çıkacak. Bir önceki ihalede kurulan konsorsiyumun üyesi işadamı Rıza Akça “İzmir’i bu ayıptan kurtarmak istiyoruz. Çukura şu an yine talibiz” dedi




Güçbirliği Holding ve EGS'nin borçları nedeniyle 2012 yılında TMSF tarafından el koyulan Ege Dünya Ticaret Merkezi için geri sayım başladı. İçindeki derin çukur nedeniyle İzmirliler tarafından 'Basmane çukuru' olarak anılan bölge ilk kez 9 Eylül 2014'de 117 milyon dolarla ihaleye çıkarıldı. Talipli çıkmayınca ihale 3 Aralık 2014'e ertelendi. Yapılan ikinci ihalede fiyatın 90 milyon dolara düşürülmesine karşın Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'ya destek vermek için Mesut Sancak, Rıza Akça, Mustafa Kürkan ile İzmitli işadamı Tarık Kayar'dan oluşan işadamı grubu ihaleye girmedi. Ancak Zorlu'nun ihale için yatırımcı bulamaması nedeniyle ikinci ihaleye de teklif çıkmadı.  


108 milyonluk indirim 


TMSF, aradan geçen 1 yılın ardından üçüncü ihalenin duyurusunu yaptı. Resmi Gazete'de yayınlanan ihaleye göre muammen bedel 90 milyon dolardan 80 milyon dolara indirildi. İkinci ihale bedeline göre 10 milyon, ilk ihale bedeline göre ise 37 milyon dolarlık (yaklaşık 108 milyon TL) bir indirim yapılmış oldu. Yeni ihale tarihi 19 Ocak 2016 saat 11.00 olarak belirlenirken ihalenin kapalı zarf ve açık arttırma şeklinde olacağı belirtildi  


"Planları inceleyeceğiz" 


Daha önce bölgeye 250 milyon dolarlık (yaklaşık 725 milyon TL) AVM ve Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası projesini hazırlayan Mesut Sancak önderliğindeki Rıza Akça, Mustafa Kürkan ile İzmitli işadamı Tarık Kayar'dan oluşan grubun alacağı tavır da merakla bekleniyor. Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça "Şu anda konsorsiyumda bir sorun yok. İzmir'i bu ayıptan kurtarmak istiyoruz. Çukura şu an için yine talibiz. Ancak konuyu değerlendireceğiz. Alsancak Bölgesi'ne yönelik bazı plan iptalleri olmuştu. Bu iptallerin bölgeyi nasıl etkilediğine de bakmamız gerek. İmar planlarını inceledikten sonra ihaleye girip girmeme konusunda net karar vereceğiz" dedi.  


Neler yaşandı?


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de hissedarı olduğu, Güçbirliği Holding ve EGS tarafından Basmane Meydanı'nda gerçekleştirilecek AVM, iş merkezi ve kapalı otoparktan oluşan proje için ilk adım 1998 yılında atıldı. Dünya Ticaret Merkezi olarak adlandırılan projede toplam 104 bin metrekarelik inşaat öngörüldü. Bunun 32 bin metrekaresi ise arazinin hissedarı olan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne hizmet alanı olarak devredilecekti. Fakat birbiri ardına açılan davalar projenin de ertelenmesine neden oldu. EGS Bank'ın bu süreçte iflas etmesi, Güçbirliği Holding'in de borçlarını ödeyememesi üzerine Tasarruf ve Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) her iki kuruluşun da Basmane çukurundaki hisselerine el koydu. TMSF, ilk ihaleye 9 Eylül'de çıkmış fakat hiçbir teklifin verilmemesi nedeniyle satış bedelini 117 milyon dolardan 90 milyon dolara düşürülerek 4 Aralık 2014'e ertelenmişti. İhaleye Kemal Zorlu'ya destek vermek için katılmayan İzmirli işadamı grubu, çukur için 250 milyon dolarlık AVM ve hizmet binası projesi de hazırlamıştı. Mesut Sancak, Rıza Akça, Mustafa Kürkan ve Tarık Kayar'dan oliuşan grubun yeni ihaleye katılması bekleniyor.



Yeni Asır


Geri Dön