28 / 03 / 2024

Rize Çamlıhemşin'de sit alanı kararı protesto edildi!

Rize Çamlıhemşin'de sit alanı kararı protesto edildi!

Rize Çamlıhemşin'de, yerleşim bölgelerinin sit alanı kapsamı dışına alınması için düzenleme yapılmasını isteyen bazı vatandaşlar üzerinde "sit" yazan tabutu dereye attı. Vatandaşlar yerleşim alanlarından sit özelliğinin kaldırılmasını istedi.



Ardeşen Fırtına Vadisi köprüsünün girişinde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, "Vatandaş el ele, yerleşim alanlarımızdan site güle güle" yazılı pankart ve "Çevre bekçi ile değil sevgi ile korunur", "Sit, köyümden git" yazılı dövizler açtı.


Burada grup adına açıklama yapan Nebahat Balcı, yerleşim alanlarındaki sit özelliğinin kendilerini esir aldığını ve yaşamlarını zorlaştırdığını söyledi.


Yerleşim alanlarından sit özelliğinin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Balcı, şöyle konuştu:


"Birileri bizim adımıza bir yerlere mesaj veriyor. Bu mesajı verenler, yılın 12 ayında yağmurunda, çamurunda, sevincinde, üzüntüsünde Çamlıhemşin ve doğanın yanında değiller. Buna rağmen sanki bütün vadi adına mesaj vermeye çalıştılar ama halk olarak biz buradayız. Bizler tatil için bu vadiyi kullanmıyor hayatımızın her anını burada geçiriyoruz. Biz, doğanın gerçek sahipleri olarak yaşam alanlarımızı daraltan yerleşim alanlarındaki sit özelliğinin kaldırılmasını istiyoruz."  


Grup daha sonra yaklaşık 50 araçlık konvoyla Çamlıhemşin ilçe merkezine geldi. Burada üzerinde "sit" yazan tabutu omuzlara alan grup, ilçede yürüyüş yaptı.


Tabutun önünde yürüyen temsili imamın "Köylerimizde milli park ve sit alanı nedeniyle cenaze gömemiyoruz. Bu cenazeyi nereye gömeceğiz, bize yer gösterin" sözleri gülüşmelere neden oldu.


Grup ikinci kez basın açıklaması yaptığı sırada aniden yağmur bastırdı. Gruptakiler, şiddetli yağmur nedeniyle çevredeki kapalı alanlara sığındı.


Daha sonra omuzlarda taşınan tabut, Fırtına Deresi'ne atıldı. 


AA





Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sakinleri, 1997 yılında alınan SİT kararının hayatlarını olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle eylem yaptı. Eylem sırasında aniden başlayan şiddetli yağmur nedeniyle protestocu grup, üzerinde ‘SİT’ yazan bir tabutu dereye attı.


Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Rize’nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçeleri arasındaki Fırtına Vadisi’nde, ‘Doğal SİT’ alanı özelliğinin yerleşim alanlarından kaldırılması için eylem yapıldı. ‘SİT mevtası’ yazılı tabutu omuzlarda gezdiren eylemciler ardından da Fırtına Deresi’ne attı.

Ardeşen İlçesi Fırtına Vadisi girişinde toplanan yaklaşık 150 kişi, ‘SİT, vatandaş el ele, yerleşim alanlarımızdan SİT’e güle güle’ yazılı pankart ile ‘Çevre bekçi ile değil sevgi ile korunur’ ve ‘SİT köyümden git’ yazılı dövizler açtı. SİT nedeniyle arazilerinde ev yapamamaktan yakınan, yapanların ise mahkemelerde yargılandıklarını dile getiren eylemcilerden bazıları, bir kamyonetin kasasında getirilen ve üzerinde ‘SİT mevtası’ yazılı tabut ile imam cübbesi giyen bir kişi eşliğinde basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Nebahat Balcı, yerleşim alanlarındaki SİT özelliğinin kendilerini esir aldığını ve yaşamlarını zorlaştırdığını belirterek şunları söyledi:


Hayatımızın her anı burada geçiyor


“Yerli halk olarak yerleşim alanlarından SİT özelliğinin kaldırılmasını istiyoruz. Birileri bizim adımıza bir yerlere mesaj veriyor. Bu mesajı verenler yılın 12 ayında, yağmurunda, çamurunda, sevincinde ve üzüntüsünde Çamlıhemşin’in ve doğanın yanında değil. Buna rağmen sanki bütün vadi adına mesaj vermeye çalıştılar. Ama halk olarak biz buradayız. Bizler tatil için bu vadiyi kullanmıyoruz, hayatımızın her anını burada geçiriyoruz. Doğanın gerçek sahipleri olarak yaşam alanlarımızı daraltan yerleşim alanlarındaki SİT özelliğinin kaldırılmasını istiyoruz.”


“SİT mevtasından razı mısınız? ”


Grup daha sonra yaklaşık 60 araçlık konvoyla Çamlıhemşin İlçesi’ne gitti. Burada tabutu omuzlara alan kalabalık ilçede yürüyüş gerçekleştirdi. Tabutun önünde yürüyen ve imamı canlandıran bir kişi, “Köylerimizde Milli Park ve SİT alanı nedeniyle cenaze gömemiyoruz. Bu cenazeyi nereye gömeceğiz? Bize yer gösterin” dedi, ardından da, “Bu mevtadan razı mısınız?” diye sorunca, ‘Razı değiliz’ yanıtı aldı.


Tabutu dereye attılar


Çamlıhemşin’de de basın açıklaması yapmaya hazırlanan grup, aniden başlayan şiddetli yağmur nedeniyle dağıldı, bazıları kaçışırken gruptan birkaç kişi de tabutu köprü üzerinden Fırtına Deresine attı.





Taraf


Geri Dön