26 / 04 / 2024

Rönesans Holding yurtdışında altyapı projeleri geliştirecek!

Rönesans Holding yurtdışında altyapı projeleri geliştirecek!

Dünyanın en büyük müteahhitleri arasında yer alan Rönesans, yeni hedefini altyapı projeleri olarak belirledi. Önümüzdeki dönemde daha önce uzak durduğu yerli ve yabancı kamu projelerine yönelecek..



Dünyanın en büyük müteahhitleri arasında yer alan Rönesans, yeni hedefini altyapı projeleri olarak belirledi. Önemli bir tünel inşaat şirketini ortağı Avusturyalı altyapı şirketi Porr ile birlikte satın alan Rönesans, önümüzdeki dönemde daha önce uzak durduğu yerli ve yabancı kamu projelerine yönelecek. 

Rönenans Holding Yönetim Kurulu Başkam Erman Ilıcak, Şanlıurfa'da Piazza AVM'nin açılışından soma holdingin yeni hedefleriyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: 


- Büyük altyapı işlerinde yeterliliklerimizi oluşturmak için satın almalara yöneliyoruz. 

İnorganik büyümeye açığız. Bu konuda Türkiye'de inşaat sektöründe bir ilke imza atarak uluslararası bir satın almayı gerçekleştirdik. Avusturyalı Alpine Bau şirketini Avusturya iflas masasından satın aldık. İsviçre'de toplam 6 milyar dolarlık Gotthard Tüneli'nde tünel açma işini yapan şirkettir. Yıllık cirosu 110 milyon euro civarında. Bu şirketi satın almamızdaki temel neden bu alanlarda uzmanlığı oluşturmak. Bu şirketlerin iş bitirme referanslarıyla birlikte önemli bir avantaj elde edeceğiz. Türkiye'de örneğin Gülermak gibi çok önemli tünel firmaları var. Onlarla rekabet edebilir hale geliyoruz. 

Biz de bu alanlara yöneleceğiz. 


- Öncelikle Almanca konuşulan ülkelerde altyapı projelerine gireceğiz. Bu çerçevede, bu ülkelerde başka operasyonlar da yapabiliriz. Altyapı şirketlerini satın alınca, devletlerle de çalışmaya başlayacağız. 

Biz bugüne kadar hep özel sektöre yönelik işler yaptık. Artık yeterliliklerimiz istediğimiz şekilde oluşuyor. 


2013'te %40 büyüdü 


-Bu yıl yüzde 40 büyüdük. 

Hızlı büyüdük. Bunun nedeni, 2008'de birçok proje'rafa kalkmıştı. Bu projeler raftan indi ve hızla yapılmaya başlandı. Bu süreçte, mühendislerimiz yeni dönemde en önemli gücümüz. 

Bünyemizde 2500 mühendis çalışıyor. Türkiye bu konuda önemli bir avantaj elde etti. Önce ortaklıklarla, yabancı knowhow alarak, sonra da hızlı şekilde kendimiz işler yaparak büyüyoruz. 1975 ile 1990 arası doğan, çok iyi derecede İngüizce ve yabancı diller bilen arkadaşlarımız işgücü piyasasına girince sektörümüz de, Türkiye de hızlı bir büyüyeme girdi. 


Rusya ekosu 2 milyar $ 


- Rönesans'ı Rusya'da 1993 yılında kurduk. Şu anda Rönesans'ın Rusya'da 20 bin çalışanı var. Diğer ülkelerdeki çalışanlarımızın sayısı ise 16 bin 600 civarında, ll'i Türkiye'de, 3'ü Rusya'da 14 AVM var kontrolümüzde. 2014'ün sonuna kadar AVM ve ofis büyüklüğümüz 800 bin metrekareye ulaşacak. Bu da 300 milyon dolar kira geliri demek. 

Bunun 3'te biri Rusya, diğerleri Türkiye'de. Rusya'da bu yıl 2 milyar dolar ciromuz var. Bu ülkede devam eden 37 proje'§ Erman ve Jale Ilıcak miz var. Sadece Moskova'da devam eden 11 şantiyemiz var. 

Rusya'nın en büyüğü 


- Rusya'daki başarımızın altında bizim her iki ülkenin kuvvetli taraflarını bir araya getirmemiz yatıyor. Rusların masadaki kazanma gücüyle bizim sahadaki kazanma gücümüzü bir araya getirdik. Çok iyi Rus yöneticilerimiz de oluştu. Rusya'dan Türk firmaları çıktıkça yetiştirdikleri iyi kadrolar da bize girdi. Biz Rusya'ya inandık. 

Başka Türk firmalarının Rusya'yı bırakmak durumunda kalması nın altında, her şeyi Türkiye'deki gibi yaparak ilerleme isteği vardı. Ancak bu olmuyor. Biz Rus çalışanlarımızla birlikte hareket ederek önemli bir avantaj yakaladık. Bugün Rusya'daki tüm özel şirketler arasında en büyük 78'inci şirketiz. Ve en büyük inşaat şirketiyiz. Rusya'da henüz devlet projeleri yapmıyoruz, özel şirketlerle çalışıyoruz. Rusya'da ciddi ağırlığımız var. Otomotiv sektörünün fabrikalarının yüzde 60'ını biz yaptık. 


20 yılda 11 milyar $ 


- 20 yılda toplam olarak 11 milyon metrekare iş bitirdik. 


Metrekaresi 1.000 dolar dersek, 11 milyar dolarlık işi bitirdik diyebiliriz. Başlarda çok küçük projeler yaptık. 2000'li yıllarda ise hem Türkiye hem de Rusya'da hızla büyüdük. Şimdi birçok ülkede varız. Avusturya, Ukrayna, Beyaz Rusya... Özellikle doğalgaz ve petrolü olan ülkelerdeyiz. Türkmenistan'da çok güçlüyüz. Bakanlık binaları ve Japonlar'la birlikte petrokimya tesisleri yapıyoruz. 

Halka açılma yok 


- Üç yıl önce halka açılmayı denedik. Ancak bunun için ortam uygun değildi. Beklediğimiz ilgili göremeyince halka açılmaktan vazgeçtik. Başka finansman kanallarına yöneldik. 

Şimdilik halka açılmayı düşünmüyoruz. Rönesans Gayrimenkul Yatırımları şirketimiz bazı projelerinde Amerikalı AGP ile finansman ortağı olarak iş yapıyor. Bizi Deutsche Bank buluşturmuştu. Onların finansman ortaklığı ile Adana'da ve Rusya Novosibirsk'te iki alışveriş merkezi yaptık. Novosibirisk'tekini bir süre önce sattık. 

AGP de oradan iyi para kazandı. Biz de onlar da bu ortaklıktan gayet memnun. Ve yolumuza da öyle devam edeceğiz. 


Abramoviç'e 52 katlı


 döner kule Rönesans Holding, Türkiye dışında 11 farklı ülkede AVM'ler, ofisler, oteller, marinalar, havaalanları, çimento fabrikaları, petro-kimya tesisleri inşa ediyor. 

Son projeleri arasında ünlü Rus işadamı Roman Arkadyeviç Abramoviç için yapıyor. Dönen bir kule şeklindeki mimarisiyle de dikkat çeken yapı 52 katlı. 


Yeni Başbakanlık Rönesans'tan Ankara'da çeşitli yerlere dağılmış tüm Başbakanlık bina ve ofislerinin toplanacağı Söğütözü'ndeki yeni Başbakanlık binasını da TOKİ'nin alt yüklenicisi olarak Rönesans yapıyor. 


Dünyanın en akıllı ve güzel binalarından biri olması beklenen yeni Başbakanlık binasının mimarlığını ise Şeref Birkiye yapıyor. Erman Ilıcak, "Teknolojisi ile ilgili bir şey söyleyemem. Hepsi devlet sırrı. Ancak, çok özel, başka hiçbir binaya benzemeyen, özgün bir yapı olacak. Bu projenin içinde yer almak bizim için büyük gurur kaynağı" diyor. 


PİAZZA'YA HOLLYWOD'DAN MİMAR 


Rönesans, Türkiye'deki 11'inci AVM yatırımını Şanlıurfa'ya yaptı. Şanlıurfa Piazza'nın mimarı ise Los Angeles'dan "5+" mimarlık grubu. İç tasarımı ise Rönesans  Ankara  ofisinin. 


İtalyancada meydan anlamına gelen, Türkçeye de piyasa kelimesi ile giren 'Piazza'lar Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da 250 milyon lira arsa tutarı ve 800 milyon lira yatırım ile gerçekleştirildi. Erman Ilıcak, "Doğu ve Güneydoğu'da yatırımların toplam tutarı 500 milyon doları buldu. Bundan sonraki hedef ise Van. Yeni yer bakıyoruz" diyor. 



Dünya


Geri Dön