20 / 04 / 2024

Ruhsat almadan inşaat yapana 1000 TL'lik ceza!

Ruhsat almadan inşaat yapana 1000 TL'lik ceza!

İmar Kanunu'nda önemli değişiklikleri kapsayan yasa yürürlüğe girdi. Buna göre, projesine ruhsat almayana 1000 TL'lik para cezası verilecek.  



İmar Kanunu'nda önemli değişiklikleri kapsayan yasa, 31045 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yeni İmar Kanunu kapsamında imar kanunu sil baştan değişti. Buna göre, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisindeki coğrafi verilerin, Ulusal Coğrafi Veri Paylaşım Matrisine göre, kamu kurum ve kuruluşları arasında paylaşımı, erişimi ve kullanımı da bedelsiz olacak.

Ruhsat almadan inşaat yapana 1000 TL lik ceza!

1000 TL'lik para cezası

İmar değişikliği kapsamında projesine ruhsat almayana 1000 TL'lik para cezası verilecek. Köy ve mezralarda ruhsat aranmayan yapılar için ise aynı ceza miktarı geçerli olacak.

Ruhsat almadan inşaat yapana 1000 TL lik ceza!

6 iş gününde bildirilecek

Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere ya da imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının sahibi, yapı müteahhidi ya da aykırılığı 6 iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesul hakkında yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre verilecek para cezası 500 TL'den en az 1000 TL'ye çıkarıldı.

Ruhsat almadan inşaat yapana 1000 TL lik ceza!

Metrekare başına ceza

Bakanlık tarafından belirlenen yapı sınıflarına ve gruplarına göre yapının inşaat alanı üzerinden hesaplanmak üzere, mevzuata aykırılığın her bir metrekaresi için verilen idari para cezasına, mevzuata aykırılığa konu alanın arsa payına isabet eden arsa alanı ile emlak vergisine esas arsa ve arazi asgari metrekare birim değerinin çarpımı ile bulunan bedel kadar idari para cezası ayrıca ilave edilecek.

İmar Kanunu resmen değişti!

Yeni İmar Kanunu neler getirdi? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön