28 / 03 / 2024

Rumeli Feneri Kalesi bakımsızlıktan yok oluyor!

Rumeli Feneri Kalesi bakımsızlıktan yok oluyor!

Bir tarihi kale daha bakımsızlığın ve hoyratlığın kurbanı olmak üzere. İstanbul’daki tarihi kalelerin arasında en özgün mimarisi ile dikkat çeken Rumeli Feneri Kalesi, adeta kaderine terk edilmiş.



Ceneviz kalesi olarak da bilinen Rumeli Feneri Kalesi, Avrupa kıtasının güneydoğusu, Karadeniz’in Marmara denizi ile birleştiği son noktada, yarımadanın kuzeye açılan ucunda 18. yüzyılda Rum mimar tarafından inşa edilmiş. 400 yıl askeri amaçlarla kullanılan ve ayakta kalan Rumeli Feneri Kalesi, bakımsızlıktan ve ziyaretçilerin verdiği zarardan dolayı harabeye dönmüş durumda. Hem güvenlik hem de temizlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan kale  adeta çöplüğü andırıyor.


İHTİŞAMINDAN ESER YOK


Tarihteki işlevi ve ihtişamından çok uzak bir görüntü içinde olan Rumeli Feneri Kalesi şimdilerde insanlara günübirlik vakit geçirmek, çeşitli yerlerinde fotoğraf çektirmek ve kemerleri içinde mangal yakmaktan öte bir işlev göremiyor. Kalenin kuleleri çeşitli tahribatlar sonucu özgün formunu kaybetmiş.


Kulelerin merpen basamaklarında, duvarlarında yıkılma ve iç mekanda bitki oluşumlarıyla adeta bir harabeyi andırmakta. Bu durumdan hem köylüler hem de ziyarete gelen turistler şikayetçi.


BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI  


Rumeli Feneri Muhtarı Şafak Kılınç, kalenin tadilatı için yaptığı tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını belirterek “Kalenin durumu içler acısı. Burçları, kapısı ve duvarları yıkılmış durumda. Elimizde bir yetki olmadığı için herhangi bir şey yapamıyoruz. Tarihi mirasımıza sahip çıkılmalı ve yok olmasını önlemeliyiz. Kalenin bir an önce turizme açılması lazım. Bu hem köyümüz hem de Sarıyer’imiz için yeni bir ekmek kapısı olabilir. Böyle tarihi bir yapının tanıtılması konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Biz köylüler olarak elimizden geleni yapıyoruz. Yetkililerden de aynı duyarlılıkla hareket etmelerini bekliyoruz” dedi.


Evrensel


Geri Dön