26 / 04 / 2024

Bursa'daki Özlüce Kilisesi bakımsızlıktan yıkıldı!

Bursa'daki Özlüce Kilisesi bakımsızlıktan yıkıldı!

Bursa’da metruk bir haldeyken Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek Kültürevi’ne çevrilen, fakat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açtığı dava sonucu belediyeden alınan Özlüce Kilisesi, bakımsızlıktan yıkıldı. 



Bursa'da metruk bir durumdayken Nilüfer Belediyesi tarafından 2006'da restore edilerek Kültürevi yapılan Özlüce Kilisesi, 2013'te mahkeme kararı ile belediyenin elinden alındı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne devredildi.

Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre; dava sonucu belediyeden alınan Özlüce Kilisesi, bakımsızlıktan yıkıldı. 

CAMİ YAPACAKLARINI SÖYLEDİLER

Kapısına kilit vurulan tarihi binaya yıllarca hiçbir müdahalede bulunulmayınca, yapıda çatlaklar meydana geldi. Durumu Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bildirerek yıkılma tehlikesini vurgulayan Nilüfer Belediyesi, 2016'da tekrar girişimde bulundu ve binanın tadilatını yapmak için tekrar kendisine tahsis edilmesi talebinde bulundu. Fakat yapının ibadethane dışında bir amaçla kullanılamayacağı ve buranın cami yapılacağı belirtildi. 

TARİHİ BİNA DÜN GECE YIKILDI

Yapıdaki çatlaklar her geçen gün derinleşince 2019'da Nilüfer Belediyesi, yıkım uyarısı yaparak tekrar yapının belediyeye kiralanmasını talep etti. Fakat talebi yine reddedildi. Bütün bu girişimlere rağmen 7 yıl boyunca hep sahipsiz bırakılan tarihi mekanda dün gece korkulan oldu ve bina gece yarısı yıkıldı.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Yıkılan tarihi yapıda incelemeler yapan CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, gördükleri karşısında büyük üzüntü yaşadığını belirtti. 

7 yıldır çürümeye bırakılan tarihi yapının göz göre göre kaderine terk edildiğine dikkat çeken Erdem, şöyle konuştu:

- Biz burayı Milli Saraylar'ın uzmanlarına restore ettirip bugünün parasıyla yaklaşık 2 milyon lira harcadık. Amacımız cami olarak kullanılmayan mekanı, kültür merkezine dönüştürüp korumaktı.

- Bir kültürel mirası gelecek nesillere aktarabilmek için biz üzerimize düşeni yaptık. Ancak Vakıflar, anlamsız bir şekilde tarihi yapıyı elimizden aldı. Ve çürümeye terk etti.

- 7 yıl boyunca kimse bu yapıya sahip çıkmadı. Kamunun parası bu ihmal yüzünden çöpe gitti. Bunun hesabını kim verecek? Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

“TÜM ISRARIMIZA RAĞMEN KADERİNE TERK ETTİLER”

7 yıl boyunca binadaki çatlaklara ve yıkılma tehlikesine defalarca dikkat çekerek binanın tadilat amacıyla tekrar belediyeye tahsis edilmesini ya da kiraya verilmesini talep ettfiklerini fakat tüm ısrarlı girişimlere rağmen bu yapının kaderine terk edildiğini kaydeden Erdem, “Bugün yine talibiz. Binanın tüm projeleri detayları elimizde, gerekirse bu yapıyı yeni baştan restore edebiliriz. Yeter ki bize tahsis edilsin” dedi. 

1300 yıllık Hirami Ahmet Paşa Mescidi eski haline döndü!


Geri Dön