25 / 04 / 2024

Rodos'taki tarihi Recep Paşa Camisi bakımsızlıktan çöktü!

Rodos'taki tarihi Recep Paşa Camisi bakımsızlıktan çöktü!

Yunanistan'ın Rodos Adası'nda bulunan tarihi Recep Paşa camisi bakımsızlıktan çöktü. Uzun zamandır dışarıdan yapılan desteklerle ayakta kalan caminin dört büyük sütunundan ikisinin yıkılması sonucunda caminin büyük bölümünün çöktüğü öğrenildi



Rodos Belediyesinin tarihi eserler sorumlusu mimar-mühendis Kiryakos Magos yaptığı açıklamada, uzun yıllar destekle ayakta kalabilen caminin yapısal özelliğinin hassas olması nedeniyle dayanamayarak yıkıldığını söyledi.

Magos, belediyenin tarihi caminin restore edilerek sağlamlaştırılması için 2004 yılından beri çalışmalarda bulunduğunu, ancak bu konuda hazırlanan projelerin, finansmanın yetkili makamlar tarafından desteklenmediği için gerçekleşmediğini belirtti.

Caminin kurtarılması için geçen yıllar içerisinde ilgili makamlar nezdinde 9 kez girişimde bulunulduğunu belirten Magos, bugüne kadar ne Yunanistan Kültür Bakanlığından, ne de Avrupa Birliği'nden bu konuda herhangi olumlu bir yanıt alınamadığını bildirdi.

Rodos'ta, 1626 yılında inşa edilen ve iç kısmı İran çinileriyle kaplı olan Recep Paşa Camisi Ada'daki en önemli Türk eserlerinden biri sayılıyor.

AA


Geri Dön