25 / 04 / 2024

Rus krizi inşaat ve emlak sektörünü de vurdu!

Rus krizi inşaat ve emlak sektörünü de vurdu!

Dilaver Çekiç, emlak ve inşaat sektöründe yaşanan sorunları aktardı. Çekiç, "Rusya ve İskandinav ülkelerindeki kriz yüzünden hazır dairelerin satışları durdu. Ciddi ekonomik kayıplar yaşıyoruz" dedi.



Rusya'da devam eden ekonomik kriz Alanya turizminin yanı sıra inşaat ve emlak sektörünü de vurdu. Müteahhitler ve emlakçılar, Ruslara yönelik satışlarında birçok sözleşme feshi yaşandığını bildirdiler. 


Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Dilaver Çekiç, emlak ve inşaat sektöründe yaşanan sorunları aktardı. Çekiç, "Rusya ve İskandinav ülkelerindeki kriz yüzünden hazır dairelerin satışları durdu. Ciddi ekonomik kayıplar yaşıyoruz" dedi.


'SÖZLEŞME İPTALLERİ YAŞANIYOR'


Rusya'nın, Türkiye'nin geçmişte yaşadığı sorunları şu an yaşadığını aktaran Çekiç, "İnşaat ve emlak sektörüyle ilgili büyük sorunlar var. Yaptığımız sözleşmelerde iptaller yaşıyoruz. 6 ay önce sattığımız evlerin sözleşmeleri bile iptal edildi. İptallerin ana sebebi müşterilerin ya parasının olmaması, ya da paralarının o günkü değeriyle bugünkü değeri arasında uçurum olması. 'Anlaşmayı bozabilir miyiz? Çünkü ödeyemeyiz' diyorlar. Piyasayı zor duruma sokan büyük sıkıntılar var. Avrupa'daki sıkıntı ise geçmişten geliyor. Avrupa krizi bunu bize daha önce yaşatmıştı. Bunun telafisini de Rusya ve diğer ülkelerle yapıyorduk ama bu ülkeler de kötüye gitti. Zaten inşaat sektöründe büyük bir stok vardı. Krizler de eklenince piyasa kırılıyor. Fiyat artışı olmuyor. Fiyatları tekrar tekrar gözden geçirip revize ediyoruz. Satılmayan daireler ister istemez 3-5 sene sonra eskiyor. Bunlar da ekonomik kayba neden oluyor" diye konuştu.


'STOKLAR HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR'


Daha önce yaptığı açıklamalarda Alanya'da 25 binin üzerinde daire stoku bulunduğunu söylediğini hatırlatan Çekiç, yeni yapılan binalarla ve sözleşme iptalleri yaşanan dairelerle bu sayının daha da arttığını vurguladı. İnşaat sektörünün bu süre zarfında hiç durmadan binalar inşa etmeye devam ettiğini ifade eden Çekiç, "Bence bu rakamda çok büyük artışlar yaşanmıştır. Çünkü inşaat sektörü hiç durmadı. Maalesef genel anlamda iyi mi, kötü mü bilmiyoruz ama bana kalırsa hiç iyi değil. Çok büyük yatırımlar yapıldı. Yabancılara satışlar da olmayınca elimizdeki stok haliyle büyüyor. Yaptığımız satışlardaki iptaller de eklenince ortaya çok büyük rakamlar çıkıyor" dedi.

 

'SEKTÖRDE AVRUPA ÖRNEK ALINMALI'


Rusya'daki krizle beraber elde kalan aşırı daire stokunun önüne geçilmesinin tek yolunun Avrupa'da uygulanan "Arza göre inşaat" sisteminin uygulanması olduğunu belirten Çekiç, "Çok daire yapmakla çok kalite sağlanmıyor. İnşaatlarda kaliteyi korumak lazım. Arz-talep dengesine göre bina inşa etmek lazım. Talep olmadan daire yapınca değerleri düşüyor. Bu değer düşüklüğü, kalite düşüklüğünü de beraberinde getiriyor. Yapı kalitesi düşünce müşteri kalitesi de düşecektir. Avrupa'da inşaatlar yapılmadan satılıyor ama bizde yapılıyor, yolda görüyoruz 'Hadi şuraya bir bakalım' deyip ev alıyoruz. İnşaat başlamadan proje aşamasında satılsa ve ona göre bina yapılsa daha sağlıklı olur. Hem kalite korunur, hem de müşteri mağduriyeti olmaz. Şimdi Rusya krize girdi, binalar elde kaldı. Bu sistem ayrıca müşteri ve ülke bakımından da daha istikrarlı olur" diye konuştu.


'DUR, YAPMA DEME ŞANSIMIZ YOK'


Yaşanan sıkıntıların müteahhitlerde iflaslara neden olup olmayacağı sorusuna da cevap veren Çekiç, "Sektörde büyük sıkıntılar var. Bunu da kaç senedir yaşıyoruz. İflas demeyelim de kurunun yanında yaş da yanıyor. Böyle bir sektördeyiz. Kimseye 'Dur, yapma!' deme şansımız yok. Maalesef ülkemizde iflaslar çok sık yaşanabiliyor. Umarız bu sıkıntıları çabuk atlatırız" şeklinde konuştu.


Antalya Yeni Alanya


Geri Dön