23 / 04 / 2024

Rus turistler bu yaz Türkiye'ye gelemeyebilir!

Rus turistler bu yaz Türkiye'ye gelemeyebilir!

Shvetsov, Rus döviz ve hisse piyasalarındaki durumu “kritik” olarak niteledi. Merkez Bankası rublenin dün dolar karşısında keskin değer kaybetmesinin ardından politika faizini 650 baz puan artırdı.



Rusya Merkez Bankası petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5’ten yüzde 17’ye yükseltti ancak rubledeki kan kaybını durduramadı. Güne dolar karşısında yüzde 9’a yakın değer kazancı ile başlayan ruble daha sonra yüzde 18’e ulaşan değer kaybı yaşadı. 

 

2 Ocak 2014’te 33 ruble 1 dolar ediyordu. Bugün 1 dolar alabilmek için 72 rubleye ihtiyaç var. (Bir ara 1 dolar 80 rubleyi gördü) Turizmciler bu hava devam ederse Türkiye’ye en çok turistin geldiği Rusya pazarında ciddi sorun yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

 

Faiz tek silah değil yeni önlemler alırız

 

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergei Shvetsov, faiz artırımının ardından piyasalara istikrar kazandırmak için yeni önlemler alınacağını söyledi. Shvetsov, Rus döviz ve hisse piyasalarındaki durumu “kritik” olarak niteledi. Merkez Bankası rublenin dün dolar karşısında keskin değer kaybetmesinin ardından politika faizini 650 baz puan artırdı. Yeni önlemler içinde sermaye hareketlerine sınır getirilmesinin de sözkonusu olabileceği belirtiliyor.


Vatan


Geri Dön