19 / 04 / 2024

Rüstem Paşa Camisi ibadete açılıyor!

Rüstem Paşa Camisi ibadete açılıyor!

Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa tarafından Tekirdağ'da denize hakim bir tepede Mimar Sinan'a yaptırılan Rüstem Paşa Camisi, restorasyonun ardından yarın ibadete açılmaya hazırlanıyor..



Mimar Sinan'ın Tekirdağ'da yer alan nadide eserlerinden biri olan Rüstem Paşa Camisi, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yarın yeni yüzüyle ibadete açılacak.

Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Rüstem Paşa tarafından Tekirdağ'da denize hakim bir tepede 1547-1553 yıllarında Mimar Sinan'a inşa ettirilen Rüstem Paşa Camisi, tek şerefeli minaresi, 5 sütunlu şadırvanı, geometrik motiflerle bezenmiş kapı ve pencereleriyle dikkati çekiyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 5 Ekim 2017 yılında ihalesi yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında, caminin yıpranan kurşun örtüsü yenilendi, duvarlarındaki çatlaklar onarıldı ve tüm duvarlar enjeksiyonla sağlamlaştırıldı.

Alçı kabartmalı bezemelerin tamamı temizlenen ve  sağlamlaştırılan Rüstem Paşa Camisi'nde kötü durumda olan ahşap
korkuluklar değiştirilerek mevcuduna uygun detayda yeniden yapıldı.  

Rüstem Paşa Camisi'ndeki tüm ahşap doğramalar değiştirildi, özgün ahşap kepenkler ve minber külahındaki kalem işi bezemeler ihya edildi.

Kırılmış minare şerefe korkulukları sökülerek yeniden yapılan Rüstem Paşa Camisi'nde minare tamamen temizlendi ve su itici sürüldü.

Kırık olan taşlar değiştirildi, tüm cephelerde derzler onarıldı, caminin dokusuna uygun avizeler takıldı.

Son cemaat kubbelerinde bulunan ve çatlamış durumda olan sıvanın tamamı yenilendi, cemaat alanına projesine uygun şeşhane ve küfeki döşeme yapıldı.


Geri Dön