27 / 04 / 2024

Rusya inşaatta ve turizmde yeni yaptırım hazırlığında!

Rusya inşaatta ve turizmde yeni yaptırım hazırlığında!

İki ülke arasında derinleşen krizde Türk iş dünyası için oldukça kritik bir haftaya girildi. Bir taraftan Rusya'nın Türkiye'ye uygulayacağı yaptırımların netleşmesi beklenirken, Putin'in turizm ve inşaata yönelik yeni yaptırımlar istediği belirtiliyor...




Rusya ile derinleşerek süren siyasi krizin faturasını ödemeye başlayan Türk iş dünyası için zorlu bir haftaya girildi. Rusya'daki uzun yılbaşı tatili öncesi 'fiilen' son çalışma haftasında Türk iş dünyasma dönük önemli uygulanacak yaptırımlara ilişkin kararların açıklanması bekleniyor. Vladimir Putin liderliğindeki Rusya'mn başta turizm ve inşaat olmak üzere yeni yaptırımlara hazırlandığı belirtiliyor. Rusya hükümetinin geçen hafta 10 Aralık'ta açıklaması beklenen ancak sürekli ertelenen Türk şirketlerine yönelik yeni yaptırım paketinin bu hafta içinde ilan edilebileceği belirtiliyor. 


Rus resmi Ria Ajansı'na konuşan ismi açıklanmayan bir hükümet yetkilisi, hükümetin üzerinde çalıştığı paketin bu hafta açıklanabileceğini söyledi ve "Eğer Rusya Başbakanı Medvedev'den beklenen onay yetişirse, karar 2015 sonuna kadar yürürlüğe girebilir" dedi. Rusya'mn Kommersant Gazetesi, yeni yaptırımların özellikle turizm ve inşaat sektörünü hedef alacağını ve Türkiye'ye para transferlerinde denetimleri artıracağı haberini geçmişti. 


ÇALIŞMA İZİNLERİNDE SON GÜNLER 


Bu haftayı kritik yapan bir başka neden, 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk vatandaşı çalışan istihdam etme kararı. Rusya lideri Vladimir Putin'in onayladığı bu yaptırım nedeniyle, çalışma izni almayı bekleyen Türk vatandaşları için bu hafta son şans olabilir. 28 Aralık ile başlayacak gelecek haftada, Rusya'nın bürokratik yapısı içinde 'erken tatil' başlayacağı ve iş yaptırmanın fiilen imkansız olacağı yorumları yapılıyor. Bu nedenle çok sayıda Türk şirketi ve vatandaşı, bu hafta çalışma , izinlerinin alınması ve yenilenmesiyle ilgili yoğun bir 'bürokrasi maratonu' yaşayacak. Ancak hükümetin özellikle ikinci yaptırım kararıyla ilgili bekleyişi nedeniyle bürokrasi kademelerinde de 'bekle-gör' politikası imlendiği, başvuruların ağırdan alındığı, daha önce alışılmış olan prosedürlerin tam olarak uygulanmadığı haberleri geliyor. 31 Aralık 2015 tarihine kadar Rusya'da çalışma izini olanların yaptırımlardan muaf tutulacak olması, bu yıl sonuna kadar pek çok Türk vatandaşını Rusya'da durumunu yasallaştırma çabasına sevk ediyor. 


Finlandiyalılar nükleer için geliyor 


AKKUYU, Sinop ve üçüncü nükleer santral projelerinde yer almak isteyen yabancı yatırımcılar İstanbul'da üçüncü kez düzenlenecek Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi'nde buluşuyor. Zirveye 7 büyük enerji firmasıyla katılacağım açıklayan Finlandiya Nükleer Enerji Derneği, Ortadoğu'daki nükleer projeler için İstanbul'u giriş kapısı olarak görüyor. Türkiye, Ortadoğu ve Afrika'daki nükleer projeleriyle yakından ilgilenen Finlandiya, zirveye 7 önemli enerji firmasıyla katüacağını açıkladı. Türkiye'nin Ortadoğu'ya nükleer teknoloji transferi için üs konumuna geldiğine dikkat çeken Nükleer Sanayi Derneği Kurucu Genel Sekreteri Koray Tuncer, zirveye bu yıl Finlandiya'nın damga vuracağını belirtti.


Gersan Elektrik'in faaliyeti durduruldu 


GERSAN Elektrik, Rusya'daki bağlı ortaklığı Gersan R-Zao'nun ticari faaliyetlerine, Rus yetkili kurum tarafından yapılafi denetleme sonucu şirketin genel çevre düzenlemelerine uymadığı gerekçesiyle 60 gün süre ile ara verildiğini açıkladı. Şirketten cuma akşamı KAP'a yapılan açıklamada, söz konusu tesisin gerekli tüm yasal yatırım onaylarına sahip olduğu belirtilen açıklamada, talep edilen eksikliklerin hemen düzeltildiği ve faaliyetlere devam edilmesi konusunda gerekli başvuruların pazartesi günü yapüacağı ifade edildi. Açıklamaya göre, Gersan Elektrik'in dokuz aylık dönemdeki net satışlarının yaklaşık yüzde 6'smı oluşturan Gersan R-Zao'nun üretim tesisinin faaliyetlere geçici bir süre ara vermesinin şirket bilançosu üzerinde önemli bir etkisi olmayacak.



Sözcü


Geri Dön