17 / 04 / 2024

Rüzgâr ve HES yatırımcıları yeni yasayı bekliyor

Rüzgâr ve HES yatırımcıları yeni yasayı bekliyor

RESSİAD Başkanı Tolga Bilgin, rüzgâr santralleri yatırımcılarının piyasada oluşan fiyatlardan dolayı çok zor durumda olduğunu belirtti



Rüzgar Enerjisi ve Su Santralleri Derneği (RESSİAD) Başkanı Tolga Bilgin, rüzgâr santralleri yatırımcılarının piyasada oluşan fiyatlardan dolayı çok zor durumda olduğunu ve yatırımların kredi borçlarını ve hatta faizlerini geri ödemekte zorlandığını söyledi.
 
Bilgin, aralık ayında uygulamaya geçen saatlik Piyasa Mali Uzlaştırma uygulamasında oluşan fiyatlardan dolayı, bazı saatlerde, üretilen elektriğin kilovatsaatini (kWh) 1 kuruşun altında satmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Rüzgâr santralleri dengeleme birimi olmadıkları için, rüzgâr ne zaman eserse üretmek zorunda olduklarını kaydeden Bilgin, yine küçük hidroelektrik santrallerinin de depolamaları olmadığı için deredeki suyun miktarına göre üretim yapmak zorunda olduklarına dikkat çekti. Halen yürürlükte olan 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Yasası'nda belirtilen 5,5 Euro sentlik alım garantisinin yeterli olmadığına da işaret eden Bilgin, fizibilitelerini ve yatırım kararlarını piyasaya ve yeni çıkacak yasaya güvenip hazırlayan ve alan yatırımcıların da zor duruma düştüklerini kaydetti. Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda öngörülen değişiklikleri içeren yasa tasarısının geçen yıl TBMM'de ilgili komisyondan geçtiğini, fakat henüz kanunlaşamadığını hatırlatan Bilgin, mağduriyetin giderilmesi için tasarının bir an önce yasalaşmasını istediklerini aktardı.
Zaman

Geri Dön