26 / 04 / 2024

Şaban Topal: İnşaat sektörü canlanıyor!

Şaban Topal: İnşaat sektörü canlanıyor!

Şaban Topal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Topal, KDV indiriminin piyasayı canlandırdığını ve vatandaşta heyecana sebebiyet verdiğini söyledi. Topal, “Şu an gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı” dedi.



Hükümetin KDV ve ÖTV indirimine gitmesinin ardından piyasalar canlandı. Özellikle ev sahibi olmak isteyen ve evlenme planları yapan gençler, indirimlerden yararlanmak için çarşı Pazar gezmeye başladı. İnşaat sektöründe yapılan KDV indirimi piyasaların hareketlenmesine ve talebin artmasına neden oldu. Şaban Topal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Topal, yapılan indirimle birlikte piyasalara can geldiğini ve havaların ısınmasıyla birlikte inşaat sektörünün ivme kazanacağını söyledi. İnşaat sektörünün lokomotif bir sektör olduğunu kaydeden Şaban Topal, “İnşaat sektörü lokomotif bir sektör. İnşaat sektörünün hareketlenmesi, mutlaka diğer piyasaların da hareketlenmesine neden olacaktır. İnşaat sektöründe şu an kısmen bir hareketlilik bir canlılık var. Burada hükümet bazı destekler veriyor. KDV ve ÖTV’de indirime gitmesi sektör için can suyu olmuştur” dedi. 


HEYECANA NEDEN OLDU

İnşaat sektöründe yapılan KDV indiriminin ister istemez bir heyecana neden olduğunu kaydeden Topal, vatandaşların daire almak için fiyat yokladıklarını ve indirimden yararlanmak için araştırma yaptıklarını söyledi. KDV oranında yapılan indirimin Konya’yı piyasasına etki etmeyeceğini aktaran Topal, “KDV oranlarında yapılan indirim Konya için üst limit değil. Yapılan KDV indirimi 400 bin ve üzeri satışlarda geçerli olduğu için işimize pek yaradığını söyleyemem. Konya’da 400 binin üzerinde satılan daire sayısı sınırlı olduğu için piyasayı hareketlendirme noktasında etkisiz kalıyor. Özellikle İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Konya’nın merkezinde arsa fiyatlarının yüksek olduğu ve lüks dairelerin satıldığı yerler için avantajlı bir indirim” diye konuştu.


PİYASALARDA SORUN YOK 

Piyasalarda nakdi daralma var sözünün yanlış olduğunu ve ekonomik olarak bir sorunun olmadığını ifade eden Topal, sadece inşaat sektörü ya da diğer sektörlerden beklenti için de kalınmamasını gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Piyasada bahsedildiği kadar aşırı bir nakdi daralma yok. Tabi burada insanların kendi gayreti gerekiyor. Özellikle yastık altı dediğimiz birikimler ortaya çıkması gerekiyor. Döviz bozdurma işlemlerinde piyasalar canlandı. Yani elimizde olan parayı mutlaka piyasaya sokmalıyız. Döviz olsun, altın olsun TL olsun fark etmez. Yatırım yapılarak, paraların piyasalarda dolaşmasına imkan vermeliyiz. Bu durum insanlar için gelir ve refah düzeyi oluşturacaktır. İnsanlarımızın bir takım fedakarlıklar yapması gerekiyor. Sadece inşaat sektöründen, otomotiv sektöründen ya da sanayi sektöründen beklemek değil, bütün millet olarak, el birliği yaparak faydasının olacağı kanaatindeyiz.”


FİYATLARI İNDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Konut fiyatlarında hareketlilik olduğunu ve fiyatların indirilmesiyle ilgili KOMÜT olarak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Şaban Topal, çeşitli kampanyalarla indirim trendini sürdürmeye çalışıyoruz dedi. Devletin destek verdiğini belirten Topal, şunları söyledi: “Bizde indirim furyasına katılarak çeşitli kampanyalar yürütüyoruz. Devletimiz de bize KDV oranında indirime giderek destek veriyor. Yerel yönetimlerin destek vermesi gerekiyor. Ancak yerel yönetimlerin biraz daha hızlı davranması gerekiyor. Karatay ve Selçuklu bölgesinde yeterli arsayı temin edemiyoruz, bir tıkanıklık var. Bu tıkanıklığın önümüzdeki günlerde aşılması planlanıyor. İnşaat sektörüne kısmen de olsa destek veren kurumlarımız var. Dolayısıyla piyasaya olumlu yansıyacaktır inşallah.”


İNŞAAT EN GÜVENİLİR LİMAN

Geçen senenin fiyatlarıyla bu sene ki fiyatlar arasında cüzi miktar olduğunu aktaran Topal, Konut alacak olan vatandaşların şu an yatırım yapması gerektiğini söyledi. İnşaat ve gayrimenkul sektörünün en güvenilir liman olduğunu söyleyen Topla, sözlerine şöyle devam etti: “Havalar düzelmeye gidiyor ve 10 gün sonra hareketlilik ve inşaat yapımı devam edecek. İnsanlar yapacakları yatırımları, çeşitli alanlarda değerlendiriyorlar. En güvenli liman yine inşaat ve gayrimenkul olarak ön plana çıkıyor. Nisan ayında Gayrimenkul fuarı gerçekleştirilecek. Onun için çalışıyoruz. Fuarda çok çeşitli kampanyalar yapılacak. Konya’nın önde gelen firmaları fuara katılacak ve insanların daha kolay daire sahibi olması için çabalayacak. Fiyatlarımız yüksek değil. Konya şartlarında maliyetine uygun satışlar yapılıyor. Şu anda hazır Daire sezon itibariyle kısıtlı bu da fiyatların artmasına neden olabiliyor. Arz talep dengesi yüzünden değişkenlik gösteriyor. 10-15 günlük süreçte şantiyeler çalışmaya başlarsa denge yerine oturur diye düşünüyorum.”


VATANDAŞ DAİRE SAHİBİ OLSUN

Müteahhitler ve insanların Konya’da özellikle ilçelerde arsa toplama yarışına girdiklerini belirten Şaban Topal, bu yarışın çoğalması konut edinmek isteyen vatandaşlara yarayacak dedi. Topal, “Temennimiz ve dileğimiz şu ki; araştırılıp arsayı veren insanların da, konutu yapacak olan insanların da bu dengeyi korumasını istiyoruz. Çünkü arsa oranı ne kadar yükselirse maliyet artacak. Maliyet arttığında tüketiciyi zorlayacak. KOMÜT olarak bu işin arkasındayız. Mutlaka bir kazanç elde edilecek ama bu kazancın minimuma indirilerek vatandaşların daire sahibi olması için fiyatların düşürülmesi gerekiyor. Memleket için istihdam anlamına geliyor. Hep beraber sağlamaya çalışacağız. İnşallah gerekli çalışmaları yapacağız” diye konuştu.


Hakimiyet


Geri Dön