23 / 04 / 2024

Sabancı Grubu 3 yılda bin 500 mağaza açacak!

Sabancı Grubu 3 yılda bin 500 mağaza açacak!

Sabancı Holding 2011'de yüzde 15 büyümeyi hedefliyor. 2012'den sonra Enerjisa, Temsa, Teknosa ve Avivasa'yı halka açmayı planlayan Holding, 3 yılda perakende sektörüne 500 milyon TL yatırım yapacak



Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul grup başkanları ile birlikte holdingin ilk 6 aylık performansını ve yılsonu hedeflerini açıkladı. 'Türkiye'nin geleceği için heyecan duyuyoruz' diyen Kurtul, Türkiye'nin 2011'de yüzde 4-4.5, Sabancı Holding'in ise yüzde 15 büyüyeceğini söyledi. Türkiye'nin bu yıl yüzde 7 büyümesini beklediklerini söyleyen Kurtul, 'Sabancı Grubu olarak bu büyümeyi çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Sabancı Grubu'nun yaklaşık 12 milyar lira özkaynakları var. Toplam net aktiflerinin değeri de 14 milyar dolar. Bu bizi Türkiye'nin en büyük holdingi yapıyor. Portföyümüze baktığımızda 9 şirketimiz Türkiye'de pazar lideri. Türkiye'nin en değerli markalarına sahibiz. Dolayısıyla inanıyoruz ki Sabancı Holding olarak önümüzdeki dönemde çok iyi performans sergileyeceğiz'' dedi. Kurtul, 2004- 2009 yılları arasında Türkiye ekonomisinin yüzde 71, holdingin ise yüzde 103 büyüdüğünü belirtti.

4 şžİRKET BORSAYA

Sabancı Holding bünyesindeki 12 şirketin halka açık olduğunu, bu şirketlerin İMKB'nin yüzde 13'ünü oluşturduğunu hatırlatan Kurtul, önümüzdeki dönemde Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa'yı da halka açmayı düşündüklerini belirtti. Kurtul, Enerjisa için 2012 sonrasını tarih gösterdi. Holding'in önümüzdeki dönemde stratejik ortaklıklar yapabileceğini de vurgulayan Kurtul, şöyle konuştu: 'Stratejik ortağın şirkete değer katması gerekiyor. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen her yabancı şirket ilk olarak bizimle konuşuyor. Stratejik ortaklıktaki kriterimiz ya Sabancı'nın çoğunluk hissesi olması ya da yüzde 50-50 ortaklık.'

HİçBİR şžİRKETTEN çIKMAYIZ

çıkmayı düşündükleri hiçbir şirket olmadığını söyleyen Kurtul, 'Her şirketimizi iyi bir şekilde karlılık içinde büyütmek istiyoruz' dedi. Temsa'nın Sabancı Holding'in önemli şirketlerinden biri olduğunu belirten Kurtul, şirkette bir yönetim değişikliğine gittiklerini, önümüzdeki günlerde Temsa Global'in rakamlarının daha iyi noktalara geleceğini söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun yurtiçi tahvil ihracına izin vermesine ilişkin kararı olumlu bulduklarını da belirten Kurtul, Akbank'ın bu konuda adım atıp atmayacağına yönelik sorulara 'Mutlaka değerlendirilecektir' yanıtını verdi. Faiz oranlarındaki düşüşe işaret eden Kurtul, 'Türkiye için yeni bir dönem başladı' şeklinde konuştu.

Üç yılda 500 milyon TL yatırımla 10 bin kişiyi Sabancılı yapacağız

Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, 2004-2009 yılları arasında Türkiye'nin yüzde 71, Sabancı Holding'in yüzde 103, perakende grubunun ise yüzde 156 büyüdüğünü söyledi. Dinçer, 'Bu yıl 300 net mağazayı portföyümüze katıyoruz ve 1.400 mağazayı sene sonu itibariyle açacağız. Önümüzdeki 3 yıl için planımız 1.500 mağazayı devreye almak. Geçtiğimiz 3 yıl 500 milyon liranın üstünde yatırım yaptık, gelecek 3 yıl için yatırım planımız 500 milyon lira. Halen perakende grubumuzda 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 10 bin yeni arkadaşımızı da Sabancılı yapmak istiyoruz'' diye konuştu.

Aksigorta'nın yeni ortağını ocak-şubatta açıklarız

Strateji ve İş Geliştirme - Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş, Aksigorta'nın stratejik ortaklık görüşmelerinde talipli sayısının çok olduğunu belirterek, 'Yılbaşından önce ortak adayımızı belirlemek istiyoruz. Ocak-şžubat gibi açıklama yapabiliriz. Aralık sonunda stratejik ortaklıkta tek adaya inmiş olacağız' dedi. Yünsa'nın satış listesinde olmadığını söyleyen Akbaş, 'Yeni işler arasında yeni coğrafyalarda büyümek olabilir, bulunduğumuz işlerde yeni alanlara girmek olabilir, işkollarımızın sinerji yaratacağı alanlar olabilir' dedi.

çimentoda üç bölgeye yatırıma bakıyoruz

çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen çimentoda yüzde 20 civarında kapasite payına sahip olduklarını, Türkiye'de yeni bir satın alma şanslarının olmadığını belirtti. Göçmen, 'çimentoda büyüme yurtdışı odaklı olacak. Bizim içinde yer aldığımız Akdeniz havzası, Karadeniz bölgesi, Ortadoğu ana ilgi alanımız' dedi. Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Pekarun da otomotivin krizden en fazla etkilenen sektörlerden biri olduğunu, ticari araç satışlarının da binek araçtan daha fazla düştüğünü kaydetti. Sabah

Konuyla ilgili basında çıkan haberler

Türkiye'nin en büyük holdingiyiz bu yıl ciromuz 21 milyar TL'yi bulur

Akbank, Teknosa, Carrefoursa ve Temsa gibi dev şirketleri bünyesinde bulunduran Sabancı Topluluğu'na bağlı firmaların net aktif değeri 14 milyar dolara ulaştı. Böylece Türkiye'nin en büyük holdingi haline geldiklerini belirten grubun CEO'su Zafer Kurtul, '2004-2010 arasında toplam yüzde 103 büyüdük. Türkiye'nin en değerli markalarına sahibiz. Önümüzdeki dönemde yüksek performans sergileyeceğiz.' dedi.  
 
Küresel ekonomik krizin etkilerini hızla üstlerinden atan holdingler 2010 yılının ilk altı ayında beklentilerin üzerinde performans gösterdi. Sabancı Holding'in Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, gruba bağlı tüm şirketlerin net aktif değerlerinin 14 milyar dolara ulaştığını belirterek, böylece Türkiye'nin en büyük holdingi haline geldiklerini açıkladı. Kurtul, 'Portföyümüze baktığımızda 9 şirketimiz Türkiye'de pazar lideri. Türkiye'nin en değerli markalarına sahibiz. Dolayısıyla inanıyoruz ki Sabancı Holding olarak önümüzdeki dönemde çok iyi performans sergileyeceğiz.' dedi.

Holdingin bünyesinde faaliyet gösteren perakende, enerji, otomotiv, çimento ve finans sektörlerinin grup başkanlarıyla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Zafer Kurtul, Türkiye'nin krizi başarılı bir şekilde atlattığını, yeni dönemde ülkenin geleceği ile ilgili çok büyük heyecan yaşadıklarını aktardı. şžirket, olarak bu durumu çok iyi değerlendirdiklerini kaydeden Kurtul, 2004'ten 2010 başına kadar Türkiye ekonomisindeki büyüme oranı yüzde 71 iken, Sabancı'nın yüzde 103 oranında bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade etti. Yeni dönemde daha başarılı bir grafik yakalamayı hedeflediklerinin de altını çizen Sabancı Holding Üst Yöntecisi, yılın ilk 6 ayını yüzde 52'lik büyüme ve 918 milyon lira karla kapattıkları bilgisini verdi. Grup, 30 Haziran 2010 itibarıyla da 9,8 milyar lira konsolide net ciro elde etti.

Holdingin 2010 sonu konsolide net satış beklentisinin 21 milyar lira olduğunu anlatan Kurtul, 'Bu çok önemli bir rakam, yüzde 8'lik büyümeyi gösteriyor. Faiz ve vergi öncesi karda da yaklaşık 4,5 milyar lirayı hedefliyoruz. Bu ise yüzde 15'lik büyümeyi gösteriyor.' dedi. Kurtul'un verdiği bilgilere göre Sabancı Holding'in özkaynakları 12 milyar liraya ulaştı. şžirketin yıl sonuna kadar yatırımları 1,5 milyar lira olacak. Bu da 2009'a göre yüzde 28'lik artış anlamına geliyor. Zafer Kurtul konuşmasında, gruba bağlı şirketlerden Kordsa Global, Brisa ve Temsa Global'e büyük önem verdiklerini vurgularken, 'Kordsa Global'de toplam naylon segmenti satışlarında yüzde 33 pazar payı ile dünyada bir numarayız. Kordsa, hakikaten pazar payında dünyada bir numara olan Türk şirketi. Brisa'nın toplam yurtiçi satışlarda da yüzde 30 payı var, bir numaralı şirketimiz. Temsa Global ise toplam hafif ticari kamyon satışlarında yüzde 43 pazar payı ile bir numara.' açıklamasını yaptı. Temsa'yı satmayı düşündüklerine yönelik çıkan haberleri de yalanlayarak hiçbir şirketten çıkmayı düşünmediklerini kaydetti.

Kurtul, basın toplantısında, Türki-ye'nin ekonomik performansını da değerlendirirken, yabancı yatırımcıların önümüzdeki dönemde dünyada yatırım yapılabilecek 2 ülke olarak Brezilya ve Türkiye'yi gördüğünü ifade etti. Türkiye için yeni bir dönemin başladığını, bunun en önemli göstergelerinden birinin de faiz oranlarındaki düşük seviye olduğunu belirten Kurtul, bugünkü düşük faizli ortamın Türkiye için yeni bir dönemin başladığına işaret ettiğini söyledi.

PERAKENDEDE 10 BİN YENİ İSTİHDAM

Sabancı Holding'in faaliyet alanları içinde perakende sektörü de büyük önem taşıyor. şžirketin Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, halen perakende grubunda 15 bin kişinin istihdam ettiğini, 2013 sonuna kadar buna ek olarak 10 bin kişiyi daha bünyelerine dahil edeceklerini bildirdi. Holding, perakende sektöründe halen Teknosa, Carrefoursa ve Diasa markalarıyla faaliyet gösteriyor. Sabancı Topluluğu'nun Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ise Başkent Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine, şirketi devraldıklarında yatırımların çok eksik kaldığını ve bakımlarının yapılmadığının görüldüğünü söyledi. çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen de çimentoda yüzde 20 civarında pazar payına sahip olduklarına işaret ederek, yeni satın almalardan ziyade Ortadoğu ülkelerinde büyümeyi hedeflediklerini anlattı. Strateji ve İş Geliştirme, Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş da Aksigorta'ya yabancılardan ortaklık teklifleri geldiğini, ancak bu sürecin aralık sonuna kadar netlik kazanacağını kaydetti.

Dört şirket daha halka açılıyor

Sabancı Holding, 2010 sonrasında halka arzlara ağırlık verecek. Grup, bünyesinde halen 12 şirket Borsa'da işlem görürken, yeni dönemde bunlara 4 firma daha eklenecek. şžu anda piyasa değeri açısından Sabancı şirketleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yüzde 13'üne denk geliyor. Yeni şirketlerin de halka arzıyla birlikte bu rakamın yüzde 15 ile 20 seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Sabancı CEO'su Zafer Kurtul, halka arz için ilk etapta Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa'yı gündeme aldıklarını belirtti. Yeni dönemde grubun farklı stratejileri gündemine aldıklarını dile getiren Kurtul, 'Hem karlılık hem de büyümeyi birlikte götürmek istiyoruz. İkinci önemli stratejimiz ise yeni işlere yatırım yapmak. Bu da hem karlılığımızı hem büyümemizi olumlu etkileyecek çok önemli bir stratejik karar. Üçüncüsü, yeni işlere yatırım yapıp işlerimizi geliştirdikten, belli bir büyüklüğe getirdikten sonra ve uygun ortam sağlandığında şirketlerimizi halka açmak. Diğer stratejik çalışmamız ise ortaklıklar. Bu ortaklıkları yaparken buradaki yöntemimiz, çalışma biçimimiz ya holdingin çoğunluk olması ya da bu ortaklıklarda yüzde 50-50 durumda olmamız ve birlikte yönetmemiz.' değerlendirmesinde bulundu.
 
Enerji sektöründe daha aktif olacağız

Türkiye'deki enerji tüketiminin Avrupa'nın üçte birine denk geldiğine dikkat çeken Sabancı Holding'in Üst Yöneticisi Zafer Kurtul, grup olarak burada daha aktif rol almayı hedeflediklerini dile getirdi. Enerji sektöründe hem dağıtım hem de üretimde aktif rol oynayacaklarını ifade eden Kurtul, bu alanda 3 milyon müşterilerinin bulunduğunu, elektrik dağıtımları ile bu rakamı 6 milyona çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi. Holding, bu yıl sonuna kadar yapılacak bazı dağıtım ihalelerine direkt katılacak. 2015 yılına kadar elektrikte 5 bin megavatlık üretim kapasitesi hedeflediklerini de söyleyen Zafer Kurtul, 'Bu da bizi yüzde 10 pazar payına getiriyor. şžu anda mevcut projelerimiz bu kapasitede. Ama yüzde 10 pazar payını artırmak için de çalışmalarımız var.' diye konuştu.


RAKAMLARLA SABANCI TOPLULUĞU*

Konsolide net ciro: 9,8 milyar TL

Konsolide kar: 918 milyon lira

Net aktif değeri: 14 milyar dolar

2010 büyümesi: Yüzde 8

Özkaynakları: 12 milyar TL

Halka açık şirket sayısı: 12

(*) 2010 ilk altı ay
ZAMAN/Bayram KAYA

Sabancı, Türkiye'den hızlı büyüyecek

Yıl sonunda 21 milyar liralık satış geliri hedefleyen Sabancı Holding'in CEO'su Kurtul, 'Türkiye 5 yılda yüzde 71, biz yüzde 103 büyüdük. Gelecek yıl da yüzde 15 büyüyeceğiz' dedi. Kurtul, 4 şirketlerini halka açacaklarını da söyledi...

Sabancı Holding'ni CEO'su olduktan sonra ilk basın toplantısını holdingin grup başkanlarıyla birlikte düzenleyen Zafer Kurtul, yıl sonu hedeflerini ve yatırımlarını anlattı. Türkiye'nin geleceğiyle ilgili büyük heyecan duyduklarını belirten Zafer Kurtul, '2004'ten 2009 yılının sonuna kadar Türkiye ekonomisindeki büyüme oranı yüzde 71 iken, bizim ciromuz yüzde 103 büyüdü, dolayısıyla Türkiye ekonomisinden daha başarılı bir büyüme gösterdik' dedi. Önümüzdeki dönemde de olumlu ekonomik ortamda çok daha iyi sonuçlar elde etmeyi düşündüklerini belirten Kurtul, Holdingin 30 Haziran 2010 itibarıyla konsolide net satışlarının bir önceki döneme göre yüzde 4 artarak 9.8 milyar liraya ulaştığını, EBITDA rakamının ilk 6 ayda yüzde 35'lik büyümeyle 2.6 milyar lirayı geçtiğini, net karın ise yüzde 52'lik büyümeyle 918 milyon lira olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Kurtul, holdingin 2010 yıl sonu beklentileriyle ilgili şunları söyledi: 2010 yıl sonu konsolide net satış beklentimiz 21 milyar lira. Bu, yüzde 8'lik büyümeyi gösteriyor. EBITDA (FAVÖK) rakamlarımızda yaklaşık 4.5 milyar lirayı hedefliyoruz. Bu ise yüzde 15'lik büyümeyi gösteriyor. 30 Haziran itibarıyla özkaynaklarımız 12 milyar liraya yaklaştı. 2010 yılında toplam yatırımlarının 1.5 milyar dolara yakın olmasını hedefliyoruz bu da yüzde 28 artış demek. Holding şirketlerinin net aktif değeri ise 14 milyar doları geçti; bu, bizi Türkiye'nin en büyük holdingi ve en büyük şirketi yapıyor. Bu yıl net aktif   değerlerimiz yüzde 15 yükseldi.

1400 mağaza açılacak

SABANCI Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer de Carrefoursa, Teknosa ve Diasa'nın bünyesinde bulunduğu perakende grubu olarak 3 yılda 500 milyon lira yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Dinçer '1.400 mağazayı sene sonu itibarıyla açacağız. Önümüzdeki 3 yıl için planımız 1.500 mağazayı devreye almak. Perakende grubumuzda 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 10 bin yeni arkadaşımızı da Sabancılı yapmak istiyoruz' dedi.

ENERJİDE YENİ YATIRIMLAR

ENERJİ Grup Başkanı Selahattin Hakman 'Doğalgaz sektöründe, yenilenebilir enerjide ekipman imalatı ve mühendislik konularında yeni işlere bakıyoruz' dedi. Hakman, 3 milyon olan kullanıcı sayısını 6 milyona çıkarmak istediklerini ve elektrik dağıtım özelleştirmelerine ilgilerinin sürdüğünü söyledi. Hakman doğalgaz ile ilgilendiklerini ve yenilenebilir enerjide ekipman ve mühendislik alanında yatırım fırsatlarını incelediklerini de söyledi.

4 şžİRKET HALKA AçILACAK

SABANCI Holding önümüzdeki dönem stratejileri kapsamında Enerjisa, Teknosa, Temsa ve Avivasa'nın da aralarında bulunduğu şirketleri halka açacak. Zafer Kurtul, 12 olan halka açık şirket sayısını artırmayı planladıklarını belirterek, halka arz için tarih veremeyeceğini ancak Enerjisa için ise 2012 sonrasının olabileceğini söyledi.

TEMSA DA YÜNSA DA SATILIK DEĞİL

CEO Kurtul, Temsa'nın satış haberlerinin doğru olmadığını belirterek 'Temsa'yı büyütmek istiyoruz, sadece yönetim değişikliği yapıldı' dedi. Lastik ve Otomotiv Grup Başkanı Mehmet Pekarun da otomotiv sektörünün krizden yoğun etkilendiğini ancak toparlanmanın başladığını belirterek var olan yatırımların süreceğini söyledi. Tekstil sektöründen çıkan ancak Yünsa'yı elinde tutan Sabancı Holding, bu şirketi satmayı düşünmüyor. Hakan Akbaş 'Yünsa, satış listesindeki bir şirket değildir. Yünsa'yı kulvarında daha iyi bir noktaya getireceğiz' dedi.

çİMENTONUN GÖZÜ DIşžARIDA

çİMENTO Grup Başkanı Mehmet Göçmen çimentoda yüzde 20 civarında kapasite payına sahip olduklarının belirterek 'Bundan sonra Türkiye'de yeni bir satın alma ve büyüme şansımız yok. Bu nedenle büyüme yurtdışı odaklı olacak. Akdeniz havzası, Karadeniz bölgesi, Ortadoğu ana ilgi alanımız. Fırsatlara da bu bölgede bakıyoruz' dedi.
Akşam


Geri Dön