28 / 03 / 2024

Sabancı Holding, yılın ilk yarısında 1 milyar 89 milyon lira kar elde etti!

Sabancı Holding, yılın ilk yarısında 1 milyar 89 milyon lira kar elde etti!

Sabancı Holding Üst Yöneticisi Zafer Kurtul: "Yılın ilk altı ayında ülkemizdeki ekonomik durum beklentilerimiz çerçevesinde gelişti” dedi. Sabancı Holding'in, 2013 ilk yarı konsolide net karı 1 milyar 89 milyon lira oldu...




Sabancı Holding’ten yapılan açıklamaya göre, Holding’in konsolide gelirleri, 2013 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 11 milyar 349 milyon lira olarak gerçekleşti. 


Aynı dönemde Sabancı Holding’in faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artışla 2 milyar 843 milyon lira, net karı ise yüzde 51 artış ile 1 milyar 89 milyon lira oldu. Sabancı Holding’in toplam varlıkları 30 Haziran 2013 itibari ile 185 milyar 696 milyon liraya, toplam konsolide sermayesi ise 16 milyar 506 milyon liraya yükseldi.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada faaliyet gösterdikleri alanlarda Türkiye'nin büyümesine ve istihdamına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.


Kurtul, şunları kaydetti:


"Yılın ilk altı ayında ülkemizdeki ekonomik durum beklentilerimiz çerçevesinde gelişti. Ancak önümüzdeki dönemde Amerika Merkez Bankası tarafından yapılan parasal genişlemenin sonlandırılabileceği açıklamaları sonrasında, Türkiye ile birlikte, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybettiğini ve Merkez Bankalarının da finansal istikrarı sağlamak amacıyla faiz oranlarını arttırdıklarını görüyoruz. Bu gelişmelerin beklenen büyüme oranlarını düşüreceğini tahmin ediyoruz.


Ülkemiz ekonomisinin dış finansman ihtiyacı nedeniyle dünyadaki bu gelişmelerden çok fazla etkilenmemesi için hükümetimizin alacağı tedbirlerin önemli olacağını düşünüyoruz. Sabancı Holding, açık yabancı para pozisyonu taşımaması nedeniyle, bu değer kaybından etkilenmedi"


 -"Akbank'ın nakdi ve gayri nakdi kredilerle ekonomimize sağladığı destek 126 milyar liranın üzerinde"


 Akbank'ın yılın ilk altı ayında tüketici kredilerinin yaklaşık her segmentinde sektörün üzerinde büyüdüğünü ve  ve pazar payı kazanmayı sürdürdüğünü ifade eden Kurtul, "Akbank, yüksek aktif kalitesiyle rakiplerinden farklılaşmakta ve risklerini başarıyla yönetmeye devam etmektedir. Akbank sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahip durumdadır" değerlendirmesinde bulundu.


Enerjisa'nın, Ayedaş Bölgesi'nin alımını tamamladığını ifade eden Kurtul, Toroslar Bölgesi’nin alımının da bu yıl içinde tamamlanacağı bilgisini verdi. Açıklamasında perakende sektöründeki gelişmelere de değinen Kurtul, "Perakende sektörünün dinamosu olan gıda perakendeciliğinde odaklanmak amacıyla indirimli gıda perakendeciliğinden çıkarak, Diasa'nın hisselerini sattık. Sabancı olarak fark yaratabileceğimize inandığımız süpermarket alanında ise Carrefoursa’daki hissedarlık oranımızı yüzde 50,8'e yükselterek yönetimi ortağımızdan devraldık" ifadelerini kullandı.


Tekno-market pazarında Teknosa'yla büyümeye yeni mağazalar açarak devam ettiklerini aktaran Kurtul, Teknosa'nın 2013 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla gelirlerini yüzde 36 artırdığını ifade etti.


Bireysel emeklilik sisteminin, teşvik paketinin etkisiyle hızla büyüdüğünü bildiren Kurtul, Avivasa'nın, yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre, net yeni katılımcı sayısını yüzde 60, fon büyüklüğünü ise yüzde 27 oranında artırdığını aktardı.


AA


Geri Dön