18 / 04 / 2024

Sabancı'dan Toyotasa arazisine 1.800 konut

Sabancı'dan Toyotasa arazisine 1.800 konut

Sabancı Grubu, Maltepe'de Philsa, Toyotosa ve Teknosa'nın faaliyet gösterdiği arazide 1.800 konut yapımı için Yapı Merkezi'yle anlaştı



Teknosa da hızlı büyüyen iş hacmi nedeniyle bu araziden Yeni Sahra'ya taşınıyor. 12 Ekim'de 'çevreci' bir binada faaliyetlerine başlayacak şirket, ileride burada farklı bir mağazacılık konsepti de planlıyor

Sabancı, Maltepe Gülsuyu'ndaki eski Otoyol Fabrikası'nın arazisini 'müteahhite' verdi, arazinin son sakinlerinden Teknosa Yeni Sahra'da 'çevreci' binaya taşınıyor. Philsa, Toyotasa ve Teknosa'nın bulunduğu ve 'Sabancı Kampüsü' haline gelen arazi 2 şirketten Sabancı'nın çıkmasıyla en son Teknosa'ya evsahipliği yapıyordu. Sabancı, önce Philsa'dan ayrıldı ardından geçtiğimiz günlerde Toyota Motor Europe ve Mitsui ile ortak olduğu Toyotasa'da bulunan yüzde 65 oranındaki hissesini ALJ'ye devretti. Bu devrin ardından da yıllardır arazinin ismiyle anılan Toyotosa da ayrılma işlemlerini tamamladı.

Bu gelişmelerin ardından arazide kalan son Sabancı şirketi Teknosa'nın hem son dönemde gösterdiği hızlı büyüme nedeniyle buraya sığamaması hem de grubun gayrimenkul şirketi Eksa'nın Yapı Merkezi'yle yaptığı anlaşmayla arazinin 'konut alanı' olarak değerlendirilmesini karar verildiği öğrenildi. Araziye yaklaşık bin 800 konutun yapılacağı belirtilirken ayın 9'undan itibaren burada bulunan son şirket Teknosa da taşınma işlemlerine başlayacak. 12 Ekim'de yeni yerinde Yeni Sahra'da 14 katlı ışıklandırmasından havalandırmasına kadar tamamıyla 'çevreci' bir binada çalışmalarına başlayacağı konuşulan Teknosa, yeni yerinde kiracı olacak. 500 kişinin istihdam edileceği ve Teknosa Plaza adı verilen yeni genel müdürlük binasında ileriki dönemde farklı bir mağaza konseptinin de açılabileceği belirtiliyor.

Tabelalar asıldı rakip, bina giydirdi

Teknosa'nın genel müdürlük binasını buraya taşıması farklı bir hareketlilik de yaratmış görünüyor. Optimum alışveriş merkezinin tam karşısında yer alan yeni binaya 'taşınma tabelalarının' asılmasının ardından AVM'de mağazası bulunan Media Markt da tam karşıdaki boş bir inşaatı kendi reklamlarıyla giydirerek 'rekabet ortamı' yaratmış görünüyor.

Toyotasa'daki hisseler ALJ'ye satıldı

YaklaŞIk 50 dönümlük arazide uzun süredir faaliyet gösteren Toyotosa'da Sabancı Holding'in yüzde 65'lik hissesi 85 milyon dolara dünyada Toyota Grubu'nun araçlarının en büyük bağımsız distribütörü Ortadoğulu ALJ'ye satıldı. Toyota, Türkiye'ye rahmetli Özdemir Sabancı'nın girişimleriyle 1984 yılında girmişti.

Otoyol'daki hissedarlıktan gelmişti

1980'lerde Otoyol'da hissedar olan Sabancı Grubu, bu şirketten çıkarken hisse karşılığı daha önce eski Otoyol fabrikası olarak kullanılan araziyi aldı. Sonrasında araziye Sabancı'nın 3 şirketi Philsa, Toyotosa ve Teknosa yerleşti. Ancak Sabancı'nın Philsa ve Toyotosa hisselerini satmasıyla arazide tek grup şirketi olarak Teknosa bulunuyordu.
Vatan


Geri Dön