25 / 04 / 2024

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti ne zaman tamamlanacak?

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti ne zaman tamamlanacak?

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti yıllardır gündemden düşmüyor. Birçok ihaleye çıkılan pistin inşaatı henüz tamamlanamadı. Peki Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti ne zaman tamamlanacak?



Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pist inşaatıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre; Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Haziran'da TBMM’de bir soru önergesine verdiği cevapta 13 senedir bir türlü tamamlanamayan pistle ilgili pandemi sebebiyle aksaklıklar oluştuğunu, iş bitim tarihinin 28 Aralık 2021 olarak revize edildiğini dile getirmişti.

2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı dün Resmi Gazete'nün mükerrer sayısında yayımlandı. 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pist inşaatına ilişkin şu ifadelere yer verildi: 

"Sabiha Gökçen Havalimanı 2. pist ve mütemmimleri işinde yüzde 50 fiziki gerçekleşme sağlanacaktır."

RAKİPLER YAPIYOR

İkinci pist projesi, 13 seneyi aşkın süredir gündemde ancak bir türlü tamamlanamıyor. 31 Ekim 2009 günü o dönem Sabiha Gökçen Havalimanı’nı işleten LİMAK’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “İkinci pist için start verildi” ifadeleriyle çalışmaların başladığına dikkat çekmişti. Fakat 5 sene sonra açılabilen ilk ihale 720 milyon TL'ye YSE’ye verildi. Pist 2017 yılında tamamlanacaktı. 

2016 yılında yeni ihale yapıldı. Bu kez yaklaşık maliyet 1 milyar 397 milyon Türk Lirası şeklinde belirlendi. İhaleyi MAKYOL aldı. İşin 2019 yılında tamamlanması öngörüldü.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti ne zaman tamamlanacak?

İş tamamlanmadı ancak işi yapan şirket kimlik değiştirerek, KMC Sabiha Gökçen Havalimanı Adi Ortaklığı oldu. Makyol’un yanına kamuoyunun yakından tanıdığı Kolin ve Cengiz de dahil oldu. 

Bu üç firma, Sabiha Gökçen’in tek rakibi İstanbul Havalimanı’nı işleten İGA’nın ortaklarından. 

MALİYET KATLANIYOR

Pist inşaatı tamamlanmıyor fakat ihale üstüne ihaleler sürüyor. Yılan hikayesi devam ederken inşaatta oluşan çatlaklar ve çökmelerin maliyeti de artıyor. Son olarak Ağustos'ta “Sabiha Gökçen Havalimanı TEM Bağlantı Yolu Tünelinin Güçlendirilmesi ve İlave İmalatların Yapılması işi” ihalesi yapıldı. Yaklaşık maliyet ise tam 842 milyon 239 bin TL olarak belirlendi. İkinci pistin ne zaman tamamlanacağı merak konusu oldu.

İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı metro hatları ne zaman açılacak?

Sabiha Gökçen Havalimanı 2'nci pistinin 2. etabı için yer teslimi yapıldı mı?


Geri Dön