23 / 04 / 2024

Sabuncubeli Tüneli ihalesi ne olacak?

Sabuncubeli Tüneli ihalesi ne olacak?

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, TBMM Meclis Başkanlığı'na Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın cevaplaması için soru önergesi verdi. Ören önergesinde şöyle dedi:



AKP'nin ihale dağıttığı şirketler peş peşe iflas ettiği için Manisa'daki işler de yarım kalmıştır. Soma Devlet Hastanesinden sonra Sabuncubeli tüneli inşaatına da kilit vurulmuştur. 9 Eylül 2011 tarihinde temeli atılan ve iki yıl içerisinde bitirileceği sözü verilen Sabuncubeli Tüneli'ndeki çalışmalar durdurulmuş ve şirketin iflas ettiği itiraf edilmiştir. Tünel inşaatında çalışan işçilerde mağdur edilmişlerdir. İşten atılan 175 işçi üç aylık maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadıkları için ifade Karayolları Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapmak zorunda kalmışlardır. Çalıyorlar ama çalışıyorlar" algısı ile yaptıkları yolsuzlukları topluma kabul ettirmeye çalışan zihniyetin, aynı zamanda ne kadar iş bilmez olduğu da ortaya çıkmıştır. 


MİLYONLARCA ZARAR VAR


Yap-işlet-devret modeli ile 2.800 metre olarak ihale edilen tünelin uzunluğu önce 4.070 metreye sonradan da 6.480 metreye çıkarılmıştır. Bu değişikliklerin temel nedeni ihale alan şirkete çıkar sağlamaktır. Buna rağmen şirket işi yarım bırakmıştır. Devlet milyonlarca lira zarar etmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU'nun geldiği Manisa'da "Temel atarken açılış tarihlerini de veriyoruz" şeklindeki adeta alay eder gibi açıklaması, Sabuncubeli tünelinin 2013 yılında bitirileceği sözünün kendilerine tekrar hatırlatmak gerektiğini ortaya koymuştur. Şimdi tünel için yeniden ihale yapılacağı söylenmektedir. 

Tünelin ne zaman bitirileceği, ihaleyi alacak olan şirketin ne kadar işletme hakkı olacağı belli değildir. 

CHP Manisa Milletvekili olarak, tünelde işlerin yavaş gittiğini böyle giderse işin bitiriİnleyeceğini defalarca dile getirdim. Uyarılarım dikkate alınmadığı gibi. Sabuncubeli tüneli ile ilgili Mecliste verdiğim 4 soru önergesine Ulaştırma Bakanları tarafından hala cevap verilmemiştir. 


04.02.2012 tarihinde vermiş olduğum soru önergemde; yapılan ihale ve sözleşmenin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen inşaata başlanmadığı, ihaleyi alan firmaların ve taşeron şirketlerin yeterliliklerinin olmadığı da iddialarının bulunduğu belirtilerek, böyle giderse Manisa için biiyük önem arz eden Sabuncu beli Tüneli'nin söz verdiğiniz gibi iki yılda bitirilmesi mümkün olmayacaktır'denilmiştir. 

Konuyu sürekli Meclis gündemine getirmemizdeki amaç, Sabuncubeli tünelinin en kısa zamanda bitirilmesini sağlamaktır. İzmir- Manisa arasında trafiği rahatlatacak ve günde 30 bin aracın kullanacağı tünel inşaatı en kısa zamanda tamamlanmalı ve araç trafiğine açılmalıdır. Biz diyoruz ki; ihaleler yandaşlara, değil düzgün iş yapacak şirketlere verilmeli ve işler zamanında bitirilmelidir. 

yarılar bugüne kadar hiç dikkate alınmamıştır. 04.02.2012 tarihinde vermiş olduğum ve hala yanıtlanmayan soru önergemde; yapılan ihale ve sözleşmenin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen inşaata başlanmadığı, ihaleyi alan firmaların ve taşeron şirketlerin yeterliliklerinin olmadığı da iddialarının bulunduğu belirtilerek "böyle giderse Manisa için büyük önem arz eden Sabuncu beli Tüneli'nin söz verdiğiniz gibi iki yılda bitirilmesi mümkün olmayacaktır" denilmiştir. 


Bunlara göre;

1- Sabuncubeli tüneli inşaatı ile ilgili daha önce vermiş olduğu soru önergelerime neden cevap verilmemiştir? 

2- İhaleyi verdiğiniz şirketin iflas ettiği doğru mudur? Yapılan sözleşme feshedilmiş midir? 

3- Yapılan ihale ve sözleşmeye aykırı olarak işi durduran firma hakkında idari ve cezai yaptırım mı? 

n kalması nedeniyle devlet ne kadar zarara uğratılmıştır? 

5- Tünel inşaatının tamamlanması için yeni ihale ne zaman yapılacaktır. Yap-İşletDevret modeli tüneli yapacak olan firmaya ne kadar işletme hakkı verilecektir? 

6- Tünel ne zaman trafiğine açılacaktır? 


Manisa'da Denge



Geri Dön