19 / 04 / 2024

Safranbolu'daki tarihi yapılar restore ediliyor!

Safranbolu'daki tarihi yapılar restore ediliyor!

Karabük Valisi İzzettin Küçük, "Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında yaklaşık 2 bin tarihi konağın bulunduğu ilçemizde, restorasyon çalışmaları devam ediyor" dedi...




Karabük Valisi İzzettin Küçük, "Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında yaklaşık 2 bin tarihi konağın bulunduğu ilçemizde, restorasyon çalışmaları devam ediyor" dedi.


Küçük,  AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Safranbolu konaklarının yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarından olduğunu kaydetti. İlçe merkezinde 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılmış yaklaşık 2 bin geleneksel Türk evi bulunduğunu bildiren Vali Küçük, bu eserlerin 800 kadarının yasal olarak korunduğunu söyledi.


1970'li yıllarda başlayan koruma bilincinin her geçen gün artarak devam ettiğini ve bu sayede Dünya Kültür Mirası Listesine girerek dünyada en iyi korunan ilk 20 kent arasında bulunma başarısını gösterdiklerini anlatan Küçük, şunları söyledi:


"Koruma bilincinin ilçedeki her bireye işlemesi bu kenti ayrıcalıklı kılıyor. İlçemiz korumadaki öncülüğü ile 'Korumanın Başkenti' unvanı ile anılır oldu. Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanında yaklaşık 2 bin tarihi konağın bulunduğu ilçemizde, restorasyon çalışmaları devam ediyor. İlçemizde devletimizin yardımları ve vatandaşların bilinçli davranması sayesinde 2 bin konağın yüzde 60'lık bölümü geçen süreçte restore edilerek korundu. Bu konaklarda yaşam devam ediyor. Şimdi geriye kalan kısımlar aralıksız yapılan çalışmalar ile restore ediliyor."


Son olarak 52 konak üzerinde başlatılan çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Vali Küçük, "Amacımız bir açık hava müzesi olan ilçemizde ki bütün konakları yaşatmak ve atalarımızdan bize miras kalan eserleri gelecek kuşaklara aktarmak" diye konuştu.


AA


Geri Dön