17 / 04 / 2024

Sağlıklı yapılaşmaya İstanbul'dan başlanmalı!

Sağlıklı yapılaşmaya İstanbul'dan başlanmalı!

Uzmanlar, Marmaris’te peş peşe meydana gelen depremlerin, fay kırılması ile değil, dalma batma adı verilen bir mekanizmayla ilgili olduğunu söyledi. Ege ve Marmara’da büyük depremlerin beklendiğini kaydeden uzmanlar, ‘Hazırlık yapılmalı’ dedi.



Deprem uzmanları Marmaris'te yaşanan sarsıntının fay kırılması olmadığını belirti. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmaris'in yeni depremleri tetiklemeyeceğini aktardı. Prof. Dr. Doğan Perinçek de İstanbul ve Çanakkale'de deprem riskinin büyük olduğuna dikkat çekti.

Son günlerde Türkiye'nin dört bir yanından irili ufaklı depremlerle sarsılıyor. Aydınlık'tan Volkan Güngör'ün haberine göre; Bingöl'de meydana gelen deprem can ve mal kaybına sebep oldu. sonrasında Ege Denizi'nde gerçekleşen deprem çevre şehirlerden hissedildi, korku yarattı. Son olarak önceki akşam Marmaris'te deprem meydana yaşandı. Depremler hangi faylardan kaynaklanıyor? Risk altındaki bölgeler nereler? Uzmanlar anlattı...

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Marmaris'te yaşananın fay kırılması olmadığını belirtti, “Kıbrıs'ın güneyinde dalma batma kuşağı var. Burada olan deprem Ege Denizi'ndeki depremler gibi değil” dedi.

'ÇANAKKALE FAYI 287 YILDIR BEKLİYOR'

“Önümüzdeki süreçte nerelerde deprem bekleniyor? Yapı güvenliği açısından hangi iller risk altında?” sorusunu Perinçek, Çanakkale ve İstanbul'u işaret etti: 

“Bugüne kadar yapılaşmada iyileşmeyi düzgün yapamadık. 99 depreminin üstünden yıllar geçmesine rağmen çok yavaş devam ediyor. Yarın bile Marmara Denizi'nde bir deprem olabilir. İstanbul, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ'ı etkileyecek. Birinci planda Marmara Denizi tehlikeli gözüküyor. İkinci planda Çanakkale'nin güneyinde Biga, Çan, Bayramiç fay hattı var. Bu hat 287 yıldır hareket göstermiyor. Buradaki fayın yakın zamanda harekete geçeceğini ve deprem yaratacağını düşünüyorum. Belki de Marmara depreminin önüne geçecek bu.”

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da Marmaris depreminin Türkiye üzerindeki depremleri etkilemesinin mümkün olmadığını belirterek bu depremin dalma-batma denilen farklı bir mekanizma olduğunu vurguladı. Depremin Marmaris'te olmadığını; yerin 65 km altındaki Afrika kıtasında yaşanan depremin Marmaris'te hissedildiğini belirten Ersoy “Tarihsel süreçte burada çok büyük, 8 şiddetine kadar depremler olmuş, bu Marmaris depreminden ziyade Yunan karasuları içerisindeki bir mekanizmadan kaynaklanıyor” diye konnuştu.

'KÖYLERDEN BAŞLAYIP YAPILAR GÜÇLENDİRİLMELİ'

Ersoy, depremlerin önceden tahmin edilemeyeceğini fakat Türkiye'de aktif fayların yoğunluğu sebebiyle hazırlıklı olmamız gerektiğine vurgu yaptı. Merak edilen Marmara Depremine ilişkin ise, “Eninde sonunda yaşanacak. Belki yarın belki 10 sene sonra...” dedi. 

Her iki bilim insanı da dünyada 5.5 şiddetinde depremlerde yıkım olmadığına dikkat çekerek, Türkiye'nin küçük yerleşim yerlerindeki dayanıksız yapıların güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi Prof. Dr. Perinçek "İstanbul başta olmak üzere köylerden başlayarak yapılaşmanın daha sağlıklı bir hale getirilmesi gerek. AFAD'ın eğitim konusuna çok önem vermesi lazım. Muhtarları şehirde toplayıp konferans veriyor. Onun yerine her gün bir köye gidip AFAD'ın tüm köylüleri bilgilendirmesi gerek” şeklinde konuştu.

ARDI ARDINA SALLADI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesindeki bilgiye göre, saat 07:06'da merkez üssü Muğla'nın Marmaris ilçesi olan 4,4 büyüklüğünde deprem yaşandı.

Depremin, yaklaşık 63 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, önceki akşam saatlerindeki 5,2 ve sabah meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremlerle ilgili herhangi bir olumsuz durum olmadığını açıkladı. 

İlçede deprem nedeniyle yıkılan yapı bulunmadığını belirten Aksoy, "AFAD ekipleri bugün bölgede detaylı inceleme yapacak. Bazı binalardaki ufak çatlaklar var, bunların eski mi, yeni mi olduğu değerlendirecek" diye konuştu.

Emin Şirin: İstanbul depremi için Deprem Bilim Kurulu oluşturulsun!

Naci Görür'den korkutan uyarı! 7.3'lük deprem geliyor, şakası yok!


Geri Dön