25 / 04 / 2024

Sahil kesimine taşınmalar çoğaldı!

Sahil kesimine taşınmalar çoğaldı!

2021 yılının ilk 6 ayında İzmir, Antalya, Muğla, Balıkesir, Tekirdağ gibi sahile kıyısı olan şehirlerde taşınma oranında artış yaşanıyor. 



Türkiye’nin en büyük hizmet platformu Armutcom’un evden eve nakliye alanında özelleşen markası RahatTasincom’un her 6 ayda bir düzenli olarak yayınladığı Türkiye Taşınma Dosyası’nın 1 Ocak 2021 – 31 Temmuz 2021 tarihleri arasındaki verileri yayınlandı. Açıklanan verilere göre; 2021’in 3. çeyreğinde taşınma hareketliliği, koronavirüs salgını nedeniyle düşüşe geçen 2020’nin 3. çeyreğini ilk aydan yakaladı. Pandemi nedeniyle meydana gelen kısıtlamalar nedeniyle geçen sene düşüş yaşayan taşınma hareketliliği bu sene yükselmeye başladı. En çok taşınmanın olduğu şehirler İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  olurken Antalya, Muğla ve Tekirdağ kentlerinde yükseliş dikkat çekti. 

Sahil kesimlere ilgi çoğaldı 

Hem salgının getirdiği uzaktan çalışma düzeni hem de şehrin karmaşası İstanbul’da yaşayanların özellikle Ege Bölgesi’ni alternatif bir yaşam alanı olarak düşünmesine sebep oldu. Türkiye Taşınma Dosyası’na göre İstanbul’dan en çok taşınılan kentler olarak İzmir ve Muğla gibi Ege şehirleri dikkati çekerken Ankara da kendine üst sıralarda yer aldı. 

İstanbul'da Anadolu Yakası revaçta

İstanbul içerisindeki taşınma hareketliliğinin yüzde 44’ü Anadolu Yakası’nda, yüzde 56’sı Avrupa Yakası’nda olurken en çok taşınma hareketliliği yaşanan ilçeler ise; Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe olarak ön plana çıktı. İstanbul aynı zamanda Ankara, İzmir ve Kocaeli başta olmak üzere birçok şehirden göç almaya devam etti. Bu şehirlerden İstanbul’a taşınan insanların tercih ettiği yer ise Anadolu Yakası oldu. Ankaralılar ve İzmirliler en çok Kadıköy, Pendik ve Maltepe’yi tercih ederken geçtiğimiz yıllarda Beşiktaş’a gösterilen ilgi kaybedildi. 

Geçtiğimiz 6 aylık süre içerisinde ise İstanbul; en çok İzmir, Ankara, Muğla, Kocaeli ve Balıkesir’e göç verdi.  Bir yandan taşınma maliyetlerinin geçen seneye oranla İstanbul’da 3+1 evlerde yüzde 35, 2+1 evlerde ise yüzde 37’lik bir yükselme kaydedildi.

Ankaralılar sahil şehirlerine ilgi gösteriyor

Ankara, en çok sahile kıyısı olan şehirler İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla ve Aydın’a göç verdi. En çok göç aldığı kentler arasındaysa açık ara İstanbul, İzmir illeri  bulunurke Diyarbakır’ın da yükselişi ön plana çıkıyor. Ankara içindeki taşınma hareketliliğinde ise Çankaya, Etimesgut, Yenimahalle, Keçiören ve Mamak gibi şehirler başı çekerken Teknokent’lerin yoğunlaşmaya başladığı Kazan ilk defa taşınma hareketliliği yaşanan ilk 10 ilçe arasına girdi.

Sahil kesimine taşınmalar çoğaldı!

Etimesgut’un Bağlıca gibi dış kesimlerindeki yeni yerleşim yerleri bu dönemde de popülerliğini korudu. Bu dönem gerçekleşen hareketlilikte Ankara’da evden eve taşınma maliyeti 3+1 evlerde  yüzde 35, 2+1 evlerde yaklaşık yüzde 35’lik bir artış gösterdi.

İstanbullu İzmir’e, İzmirli İstanbul’a taşınıyor

İstanbul’da yaşayanların İzmir’e olan ilgi göstermeye başladı. Verilere göre İzmir’e gerçekleşen taşınmaların yüzde 38,9’u İstanbul’dan. İzmir’e en çok göç veren diğer iller ise; Ankara, Bursa, Antalya ve Kocaeli oldu.  İzmir’den en çok taşınılan iller çoğunlukla İstanbul, Ankara, Muğla, Aydın ve Antalya oldu. İzmirlilerin tercih ettiği iller arasında farklı olarak Kocaeli’nin yükselişe geçtiği gözlemlendi.

İzmir içinde yaşanan taşınma hareketliliğinin yoğun olarak görüldüğü ilçeler; Karşıyaka, Buca, Bornova, Karabağlar ve Konak oldu. Bayraklı‘daki hareketliliğin ise geçen döneme göre azaldığı kaydedildi. İzmir’de 3+1 evlere taşınma maliyeti yüzde 39, 2+1 evlere taşınma maliyeti ise yüzde 33’lük bir artış gösterdi. 

Taşınmalar en çok Cumartesi günü yapılıyor

Taşınmaların yine en çok Cumartesi günü gerçekleştiği kaydedildi. Geçmiş döneme kıyasla 2+1 evlere taşınma hareketliliği sürerken yeni yaşam alanlarına geçmek isteyenler tercihlerini daha küçük evlerden yana oluyor. RahatTasincom, 6 aylık dönemde 25868 çamaşır makinesi, 16788 bulaşık makinesi, 536 kasa, 674 koşu bandı, 397 piyano, 84 gitar, 668 mikrodalga, 2397 çeyiz, 8521 hurç, 6135 fırın, 44 davul fırın, 25802 buzdolabı, 80 köpek kulübesi, 16 arı kovanı, 1445 bilgisayar, 6 bilardo masası, 218 sallanan sandalye, 39 çanak anten taşıdı.


Türkiye'de taşınma oranı yüzde 42 arttı! 


Geri Dön