25 / 04 / 2024

Tayfun Acarer: Akıllı cihazlar çoğaldıkça akıllı evlere ihtiyaç artıyor!

Tayfun Acarer: Akıllı cihazlar çoğaldıkça akıllı evlere ihtiyaç artıyor!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Japon işadamları ve bürokratlara Türkiye'ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Acarer, akıllı cihazlar çoğaldıkça, akıllı evlere ihtiyacın da arttığını dile getirdi....




Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Japon işadamları ve bürokratlara Türkiye'ye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Acarer, "Gelin cihazlarınızı Türkiye'de üretelim, 2 ülke de kazansın. Çünkü, Türkiye'nin son 10 yıldır ekonomisi sürekli büyüyen bir ülke. 


Türkiye'ye her yıl 17,5 milyon telefon geliyor. Bu telefonların yüzde 60'ı smart. Türkiye'de bu telefonların üretilmesi ile ilgili üretim başladı. Bu kadar ileri teknolojiye sahip makineniz varsa, niye bunları Türkiye'de üretmiyoruz?" dedi. 


Turgut Özal Üniversitesi'nde düzenlenen 'Optik Genişbant Şebeke ve Türkiye'deki Çözümler konulu çalıştaya BTK Başkanı Tayfun Acarer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Lütfi Aydın, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Erol Oral, Japon bürokratlar ve iş adamları katıldı. 


Çalıştayda konuşan Tayfun Acarer, bilişim sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Acarer, data taşımanın dünya açısından çok önemli bir noktaya geldiğini de ifade etti. Datanın bu yüz yılın petrolü olacağına işaret eden BTK Başkanı, "Petrol, boru hatları çok önemliydi, ama fiber hatlar ile ülkeler arasında data taşınması bu yüzyılda petrol taşımaktan daha kıymetli hale gelecek. Bu gün dünyada 7 milyar insan var. 10 milyar internet kullanıcısı bulunuyor. 


İnterneti kullanan 3 milyar da makine çıktı. Çok değil tam 7 yıl sonra geniş bandı kullanan kullanıcı sayısı, artması ile biraber data trafiği de artacak. 


Dünyadaki data trafiği, iki yıl önce 1 milyar terabaytken bu gün 8 milyar terabayt. 2020'de de 40 milyar tebayta çıkacak. Yani 10 yılda şebekelerde dolaşan data trafiği 10 yılda 40 kat artacak." diye konuştu. 


Acarer, evlerde kullanılan mobil internet hızının her geçen gün arttığını belirtti. 4K'nın ticari olarak kulanılmaya başladığını, 16K'nın çalışmaları yapıldığını ifade eden Acarer, akıllı cihazlar çoğaldıkça, akıllı evlere ihtiyacın da arttığını dile getirdi. 


Eskiden akıllı evler için 20 megabit yetiyorken bugün, Almanya'da 100 megabitten bahsedilmeye başlandığını aktaran Acarer, "Mobilite arttı insanlar günümüzde eğitimden sağlığa eğlenceden ticarete kadar internetten her alanda yararlanıyorlar." ifadesini kullandı. 


2023 vizyonu kapsamında Türkiye'nin amaçlanan hedefe ulaşması için işbirliğine çok önemli verdiğini vurgulayan Acarer, lokomotif sektörün bilişim olduğuna dikkat çekti. İstatistikler Türkiye'de çok hızlı bir şekilde geliştiğinden de bahseden Acarer, "Bugün Türkiye'de 17 milyon e-devlet kullanıcısı var. "dedi. 


Anadolu'da Vakit


Geri Dön