19 / 04 / 2024

Arsa değeri yüksekse konutta metrekare arttıkça birim fiyat daha da artıyor!

Arsa değeri yüksekse konutta metrekare arttıkça birim fiyat daha da artıyor!

Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, arsa değerinin yüksekliğinin konut üzerindeki etkisinden bahsetti.



Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, şirket olarak son yıllarda yaptıkları değerleme çalışmalarında özellikle sosyo ekonomik düzeyi yüksek kişilerce tercih edilen, arsa birim değerinin yüksek olduğu ilçelerdeki sıfır konutlarda oda bazında fiyatlama problemi olduğunu belirtti. 

Ortak hacimler ve ilave alanlar fiyatı etkiliyor

Gayrimenkulün standart doğası gereği satın alınan mülkte metrekare büyüdükçe ortalama birim metrekare satış bedelinin düşmesi gerektiğini söyleyen Şeyma Şehirli, 'Ancak oda sayısı artarken beraberinde mutfak, banyo gibi ortak hacimler de büyüyor. Ortak hacimlerle ve projeden gelen ilave alanlarla beraber konutun fiyatı da katlanarak artıyor. Örneklem olarak seçtiğimiz Anadolu Yakası’nda Kadıköy‘de ve Avrupa Yakası’nda Beşiktaş‘ta beklenenin aksine metrekare büyüdükçe birim metrekare düşüş gösterse de, artı 1 oda olunca fiyatların korelasyonu değişiyor' dedi.

İlave odaların getirdiği yük 40-50 metrekare

Tercih edilen alanlarda bu durumun değişik işlediğini anlatan Şehirli, 'Yüksek metrekareli, özellikle oturmak için tercih edilen dairelerde mülkün metrekaresi büyüdükçe birim metrekare değeri de yükseliyor. 2+1 ev değil, 3+1 ev alayım diye düşündüğünüzde bir ilave odanın getirdiği yük 40-50 metrekare civarında. Bir odanın bu oranda metrekare farkı yaratması, oda sayısı arttıkça dairenin projenin diğer ortak kullanımlarından aldığı payın artması neden oluyor. Dolayısıyla bu durum arsa birim fiyatı yüksek olan ilçelerde metrekare büyüdükçe birim metrekare değerine düşen değerde artı 1 oda birim/metrekare ile orantılı mantıkla çalışmıyor' şeklinde konuştu.

Şehirli, imarlı boş arsanın özellikle kent merkezi ve ulaşılabilirliğin kolay olduğu bölgelerde neredeyse yok denecek kadar az olması nedeniyle, arsa fiyatlarının olması gerekenden daha fazla olduğu piyasada 'metrekare büyüdükçe birim fiyat azalır' yargısının artık her bölge için yapılamayacağını vurguluyor.


Geri Dön