20 / 04 / 2024

Sakarya'da kentsel dönüşümle 70 bin yapı yenilenecek!

Sakarya'da kentsel dönüşümle 70 bin yapı yenilenecek!

 AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Sakarya'da devam eden deprem çalışmaları hakkında bilgi verdi. 



TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu, Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu başkanlığında bir araya geldi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Komisyonda, 90'ı aşkın kurum, akademisyen ve STK temsilcisini dinlediklerini aktaran Uncuoğlu, komisyona 45 rapor ve belge, 2 önerge sunulduğunu aktardı. 

Uncuoğlu, 14 uzmanın görevlendirildiği komisyonda, rapor yazımı hazırlıklarının sürdüğünü, komisyon üyelerinin, yerinde inceleme çalışmaları kapsamında gelecek haftadan sonra  İzmir  ve Elazığ'a gideceğini dile getirdi.

Sakarya da kentsel dönüşümle 70 bin yapı yenilenecek!

İlköğretim öğrencileri için "afet farkındalığı dersi" önerisi 

Sonrasında ise Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar, "Afete Hazır Sakarya" başlıklı sunum yaptı.

Oktar, 20 Haziran 1943 Hendek, 22 Temmuz 1967 Mudurnu, 17 Ağustos 1999 Marmara depremlerinin, Sakarya'da ağır can ve mal kaybına neden olduğunu anımsattı. 

Sakarya da kentsel dönüşümle 70 bin yapı yenilenecek!

Kentte kentsel dönüşümde birinci öncelikli olarak tanımlanan il merkezinde yaklaşık 70 bin yapının bulunduğunu vurgulayan Oktar, Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depreminden sonra deprem odaklı imar plan revizyonlarının yapıldığını, il merkezinde 5 kat olan imar izninin, 2000'de imar planı revizyonları ile 2-3 kata düşürülerek, depreme karşı etkili bir önlem alındığını dile getirdi. Oktar, bugün de alüvyonal düzlüklerde imar planlarında, 2-3 katlı yapılaşma ilkesinin devam ettiğini belirtti. Çözüm önerilerini sıralayan Oktar, şehir merkezinde kamuya ait askeri, endüstriyel gibi alanların, rezerv alan olarak kullanılmasının kolaylaştırılmasını talep etti. 

Oktar, "Referans bir tarih belirlenerek, bu tarih öncesinde inşa edilen tüm yapılara, süre verilmesi ve bina performans analizlerinin maliklerce yaptırılması zorunlu tutulmalı. Afet farkındalığının toplumda yaygınlaştırılması için okullarda ilköğretim müfredatına zorunlu ders olarak konulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

Sakarya'nın öncelikli gündemi 'kentsel dönüşüm'!


Geri Dön