25 / 04 / 2024

Saklıkent Kanyonu artık daha güvenli!

Saklıkent Kanyonu artık daha güvenli!

Seydikemer'de bulunan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Saklıkent Kanyonu'nda güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Gözlem istasyonu, sığınma terasları ve erken uyarı sistemleri önlemlerden bir kaçı...



Seydikemer'de bulunan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Saklıkent Kanyonu'nda güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. İşletme hakkı Seydikemer Belediyesi'nde olan kanyonda aydınlatma çalışmalarının yanı sıra gözlem istasyonu, sığınma terasları ve erken uyarı sistemleri yerleştiriliyor. 


Temmuz ayında gerçekleşen sel felaketi sonrasında Saklıkent Kanyonu'nda sele yakalanan 2 kişi hayatını kaybetmişti. Çok sayıda kişinin de ölümden döndüğü olay sonrasında kanyon güvenliği yeniden şekillendirildi. 


Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kanyonunun güvenli hale getirilmesi amacıyla geniş kapsamlı güvenlik tedbirleri alınıyor. Çalışmalar kapsamında 18 kilometrelik kanyonun başladığı zirveye kurulacak gözlem ve sıvı seviyesi kontrol merkezi ile dağlardaki bulutlanmalar ve yağışlar gözlemlenebilecek. 


Buradan alınacak verilerle kanyon içerisine kurulacak anons sistemi ile de ziyaretçiler uyararak tahliye işlemini başlatılacak. Ayrıca, kanyon içerisine sığınma terasları gibi güvenli bekleme noktaları yapılacak ve kanyonun vatandaşlara açık olan 3 kim'lik kısmı aydınlatılacak. Kanyonda oluşabilecek yaralanmalara erken müdahale için de saat 10.00 ila 18.00 arasında 112 Acil Servis ekipleri de sabit görev alacak.


KANYONDA YÜRÜMEK İÇİN ÖZEL TERLİKLER VERİLECEK


Saklıkent Kanyonu'nun işletmeciliğini aldıktan bir ay sonra yaşadıkları üzücü sel felaketi sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz; çalışmaların bu bağlamda hızlandırıldığını kaydetti. 


Sel riskine karşı alman veriler ile kanyon içerisindeki ziyaretçilerin kurulacak anons sistemiyle uyarılacağını açıklayan Otgöz, acil durumlarda çıkışta kargaşa olmasın diye ikinci köprüyü yapmaya karar verdiklerini belirtti. 


Otgöz, ziyaretçiler için baret ve can yelekleri aldıklarını, kanyonda rahat ve sağlıklı yürüyüş için ise özel ayakkabılar temin ettiklerini vurguladı. Misafirlerin güvenliği için baret, can yeleği ve ayakkabı kullanmayı zorunlu hale getireceklerini kaydeden Otgöz, yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla gelecek sezona hazır hale geleceklerini dile getirdi. Gelecek yıl kanyon çevresinde gelişmiş imar planı yapılacağına dikkati çeken Otgöz, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belirli noktalara büfeler koyulacağını anlattı.

 

KANYONA ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULUYOR


Otgöz, "Aynı zamanda proje olarak çalıştığımız gözetleme noktamızda yüksek çözünürlüklü bir kameramız var. Çevredeki dağların bulutlanmalarını takip ediyor. Buradan da yağış durumları takip ediliyor. Sel anında da buraya uyarı geliyor. Kanyon içine yapılacak anons sistemi ile tahliye işlemi başlatılabilecek. 

Gelen uyarı ile selin bulunduğumuz noktaya ulaşması yaklaşık 45 dakika sürüyor. Bu zaman zarfında da kanyon boşaltılmış olacak. Kanyonda halihazırda 4'ü hareketli olmak üzere 32 kamera hizmet vermeye başladı" dedi. 


ACİL SAĞLIK EKİBİ KANYON İÇİNDE GÖREV YAPACAK


Ziyaretçilerin talebine göre kanyon içerisinde kendilerine yardımcı olacak rehberlerin görev aldığını açıklayan Saklıkent îşletme Müdürü Hasan Çetin de "Kanyona gelen her misafirimizin buradan memnun ayrılması için elimizden geleni yapıyoruz. 


Onların kanyonda güvenli şekilde gezmeleri ve bilgi edinmeleri için de tüm çalışanlarımız seferber oluyor. Bu yıl bir acil sağlık ekibi de saat 10.00 ila 18.00 arasında sabit görevde bulunacak. 

Böylece küçük yaralanmalara karşı erken müdahale bulunabileceğiz" diye konuştu. 


Muğla Menteşe Gazetesi




Geri Dön