23 / 04 / 2024

Salgından kaçan Çatalca ve Silivri'de yazlık kiraladı!

Salgından kaçan Çatalca ve Silivri'de yazlık kiraladı!

Koronavirüsün etkisiyle bu yıl yazlık evlerin kapıları mart ve nisan aylarında açıldı. Salgından korunmak isteyenler Çatalca ve Silivri gibi yazlık bölgelere yönelince, bu ilçelerdeki elektrik tüketiminde yüzde 35’lere varan artış yaşandı.



CK Enerji Boğaziçi Elektrik tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkulun Enerjisi 2020 Raporu’nun sonuçları koronavirüsün taşınma ve elektrik tüketimi üzerindeki etkilerini ortaya koydu. İstanbul Avrupa yakasındaki 4.4 milyonun üzerindeki abonenin verileri ele alınarak hazırlanan rapor sonucuna göre, vatandaş salgından korunmak için Çatalca ve Silivri gibi yazlık bölgelere yönelince, bu ilçelerdeki elektrik tüketiminde yüzde 35’lere ulaşan artış yaşandı. Arnavutköy, Beylikdüzü, Başakşehir, Çatalca, Esenyurt ve Silivri, sırasıyla yılın ilk yarısında doluluk oranlarının en çok arttığı ilçeler arasında yer aldı.

SİLİVRİ İLK SIRADA

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; rapor değerlendirildiğinde, pandeminin mesken tüketimine etkisi en net nisan ayında görüldü. Nisan ayında Silivri’de yüzde 35.4, Beylikdüzü’de yüzde 33.52, Arnavutköy’de yüzde 32.5, Büyükçekmece’de yüzde 28.86, Çatalca’da yüzde 22.08 tüketim artışı meydana geldi. Genel tüketime göre ise nisan ve mayıs ayında meskenlerde yüzde 20 seviyesinde artış olurken, ticarethanelerin elektrik tüketimi yüzde 25 ve sanayi elektrik tüketimi de yüzde 15 düşüş gösterdi. 

TAŞINMA YÜZDE 40 GERİLEDİ

Yılın ilk altı ayında toplam taşınma hareketi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40.7 düşüş gösterdi. 2019’un ilk altı ayında İstanbul Avrupa yakasında 352 bin 172 olan toplam taşınma hareketi, COVID-19 salgınına karşı evde kalmanın önemli olduğu bu yılın ilk altı ayında 208 bin 667 seviyesinde kaldı. Bu düşüşün büyük kısmı ikinci el gayrimenkule geçişlerdeki gerilemeden kaynaklandı. 2020 yılının ilk altı ayında ikinci el gayrimenkule geçiş rakamları bir önceki yıla göre yüzde 46.7 düşerek 283 bin 257’den 151 bin 82’ye geriledi. Yeni gayrimenkule geçişte ise gerileme yüzde 16.4 olarak gerçekleşti. 2019’da yeni gayrimenkule geçenlerin sayısı 68 bin 915 iken bu yılın ilk altı ayında ilk kez kapısı açılan gayrimenkul sayısı 57 bin 585’e indi. İlk yarıda her gün ortalama 316 abone yeni konutuna taşındı.

ÖĞRENCİLER EVE DÖNDÜ

Bazı ilçelerde 35 yaş altı ve 64 yaş üstü aboneler için dikkat çekici bir artış yaşandı. Şişli, Kağıthane, Esenyurt, Beyoğlu, Beşiktaş’ta gençlerin taşınma hareketleri yükseldi. Bu değişiklikte tek başına yaşayan abonelerin ailelerinin yanına yerleşmesi, üniversite son sınıfta okuyanlardan kimilerinin ise evlerini boşaltılarak memleketlerine geri dönüşü de etkili oldu. 64 yaş üstü hareketlilik ise memlekete dönüş kaynaklı oluştu. 

FATURALAR ORTALAMA YÜZDE 15 ARTTI

Salgından kaçan Çatalca ve Silivri de yazlık kiraladı!

Salgın süreci boyunca mesken faturalarındaki artışla ilgili şikayet aldıklarından bahseden CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, nisan ve mayıs aylarında evde kalma sürelerinin artmasıyla faturaların ortalama yüzde 15 arttığından bahsetti. Normalleşmenin başlamasıyla elektrik faturalarında düşüş görüldüğünden bahseden Bakal, “Temmuz ve ağustos aylarında elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemindeki seviyesine gelerek normalleşmeye başladı” diye konuştu. Bakal, salgın döneminde faturasını ödemeyen tüketici sayısının yükseldiğini açıkladı. 

İkinci el konutta taşınma hareketleri yüzde 46,7 geriledi!


Geri Dön