18 / 04 / 2024

Salih Bezci: Yeni tüketici Kanunu'yla tüketici lehine bir çok yenilik gelecek!

Salih Bezci: Yeni tüketici Kanunu'yla tüketici lehine bir çok yenilik gelecek!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte tüketicilerin lehine pek çok yenilik geleceğini belirterek; "Haklarınızı kullanırken tüketicilere de haklarını teslim edin” dedi...



Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte tüketicilerin lehine pek çok yenilik geleceğini belirterek, “Yasayı ve haklarınızı bilin, haklarınızı kullanırken tüketicilere de haklarını teslim edin” dedi.

 

ATO Başkanı Bezci, Resmi Gazete’de 28 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 28 Mayıs’ta yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, ATO üyelerini yasaya uymaya davet etti.

 

Yeni yasada tüketicileri korumanın yanı sıra hak aramalarına ilişkin de özgürlükler geldiğine dikkat çeken Bezci, tüketicilerin kanunla kendilerine verilen hakları kullanmak için tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurabileceğini hatırlattı.

 

Ayıplı mal konusunda satıcıların sorumluluğunun ürüne göre 1 yıl ile 5 yıl arasında değişen sürelerde devam edeceğini kaydeden Bezci, tüketicilerin ayıplı mal için tazminat talep edebileceklerini söyledi. Üyelerine sözleşme ile ürün satan tüm üyelerine de, tüketicilere sözleşmeler hakkında bilgi vermelerini isteyen Bezci, yeni yasayla tüketicilerin abonelikten ve taksitten cayma hakkında sahip olduğunu kaydetti.

 

 -GARANTİ BELGESİNİ UNUTMAYIN-

 

Yeni yasaya göre üretici ve ithalatçıların, tüketiciye yönelik garanti belgesi düzenlemek zorunda olduğunu hatırlatan Bezci, “Tüccar ve sanayicilerimiz ürettikleri ve ithal ettikleri mallar için satış sonrası bakım ve onarım hizmetleri sağlamak zorundadır” dedi. Ticari reklamlar konusunun yasayla yeniden şekillendirildiğine dikkat çeken Bezci, ticari reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeler yapmak amacıyla bir Reklam Kurulu oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Bezci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Türkiye Medya ve İletişim Meclis üyeleri arasından bir kişinin de kurulda görevlendirildiğini söyledi.

 

Yasayla birlikte Tüketici sorunlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve çıkarlarının korunmasına ilişkin tedbirleri araştırmak amacıyla Tüketici Konseyi oluşturulacağını bildiren Bezci, reklam politikalarının oluşturulması ve reklam sektörünün denetim işlevinin gerçekleştirilmesi için de Reklam Konseyi oluşturulacağını söyledi.

 

-TÜKETİCİYE AB STANDARTLARINDA HAK-

 

Bezci, Tüketici Hakem Heyeti ile Tüketici mahkemelerinde hak arama özgürlüklerine ilişkin hükümlerin yer aldığı yeni yasanın tüketici hakları konusundaki yaptırımları Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu hale getirildiğini kaydetti. Bezci,  “Yeni yasayla birlikte tüketicilerimiz Avrupa Birliği standartlarında hakka sahip olacaklar” dedi.


Geri Dön