20 / 04 / 2024

Sami Ofer'in ödeme planı Galataport'u iptal ettirmişti!

Sami Ofer'in ödeme planı Galataport'u iptal ettirmişti!

İsrail'in en zengin işadamı Sami Ofer, ABD'nin ambargo koyduğu İran'a gemi sattığı ortaya çıktıktan bir ay sonra Tel Aviv'deki evinde hayatını kaybetti. Ailesi 'hastaydı', İsrail basını 'kanserden öldü' dedi



Türkiye'de de bir dönem adı 'Galataport' projesinin tartışmalı ihalesiyle anılan İsrailli ünlü işadamı Sami Ofer, Tel Aviv'deki evinde ölü bulundu. Ofer'in İran ile iş bağlantılarının ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalın konuşulduğu günlerde evinde ölü bulunması 'Acaba bu bir cinayet mi' şüphesini akıllara getirdi. Eşi Aviva, iki oğlu Ayal ve Idan, 8 torunu ve bir torunun oğlu ile birlikte yaşadığı evde dün sabah hayatını kaybeden 89 yaşındaki Ofer'in ölüm nedeni hakkında detaylı bilgi verilmesi dikkat çekti.

HASTALIĞI BİLİNMİYOR

Ofer Kardeşler Grubu'nun İran'a Singapur üzerinden petrol tankeri sattığının ortaya çıkmasıyla ABD'nin kara listeye aldığı 89 yaşındaki Ofer'in ailesinden ölümü ile ilgili yağılan açıklamada ise ' Sami Ofer uzun süredir devam eden hastalığının sonucunda sabah saatlerinde evinde yaşamını yitirmiştir. çocukları ve torunları ve kurucumuzun ruhuyla Ofer grubu değişmeden geleneklerini koruyarak ve Sami Ofer'in bıraktığı mirasla çalışmalarına devam edecektir' ifadeleri ile yetinildi. Ancak aile de açıklamada hastalığın ne olduğu ile ilgili bir bilgi vermedi. Dünyanın en zenginleri listesinde 79'uncu sırada yer alan Sami Ofer kardeşi Yuli'nin sahibi olduğu Ofer Kardeşler şirketine geçen ay ABD yaptırım kararı almıştı.

GEMİ SATIşžI MOSSAD İşžİ Mİ

Buna gerekçe olarak da şirketin ABD tarafından ekonomik yaptırım uygulanan kara listedeki İran İslam Cumhuriyeti Gemiciliği isimli şirkete 8.6 milyon dolarlık petrol tankeri satması göstermişti.. Ancak Ofer Kardeşler, bu iddiayı yalanlamıştı. Son 10 yıl içinde Ofer Kardeşler grubuna ait 13 geminin İran limanlarına uğradığını yazan bazı İsrail gazetelerinin iddiası, Ofer'in İran'a gemi satmasının arkasında Mossad ajanlarının gizli planlarının olması.

Donanma askerliğinden gemi krallığına

SAMİ OFER, 22 Ekim 1922'de Romanya'da doğdu. Ofer ailesi, 1924'de İngiliz mandası altındaki Filistin'e göç ederek Hayfa'ya yerleşti. Sami Ofer ilkokulu bitirdikten sonra babasının gemilere hizmet veren şirketinde çalışmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte İngiliz Kraliyet Donanması'na yazılan Sami Ofer, 1948'deki Arap-İsrail savaşı sırasında İsrail deniz birliklerinde görev aldı. Askerlik hizmetini tamamlamasının ardından Doğu şirketler grubunda gemi acenteliğine başladı ve 1950'ye gelindiğinde ilk gemisine sahip oldu. Ofer, o günden bu yana gemicilik sektöründe büyümeyi sürdürmekteydi. Sami Ofer'in Eyal ve Idan isimli iki oğlu ve 8 torunu var.

Ödeme planı Galataport'u iptal ettirmişti

İstanbul Karaköy limanında turizm amaçlı tesisler ve kruvaziyer limanı yapılmasını içeren Galataport projesiyle ilgili ihale, Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından 16 Eylül 2005'te yapıldı. Üç yılı yatırım olmak üzere 49 yılı kapsayan ihaleye, 3 grup teklif verdi. İhaleyi, 4.3 milyar dolarlık teklifle, Sami Ofer ve Türk ortağı Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Royal Caribbean Ortak Girişim Grubu kazandı. Ancak ihaleyi alan grubun ödeme planı eleştirildi; Ulaştırma Bakanlığı da, planın değiştirilerek ilk yıllara ciddi ödeme rakamları konulması yönünde görüş bildirdi. Danıştay 6. Dairesi'nin, 7 Aralık 2005'te verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrasında iptal edilen ihale dosyası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na iade edildi. 1200 metrelik sahil şeridine oteller, alışveriş merkezleri ve kruvaziyer liman yapılması planlanıyordu.

10 milyar $'lık serveti vardı

Sami Ofer bir kısmı erkek kardeşine ait olan 'Ofer Kardeşler' şirketinin sahibi. Malvarlığı içinde Zodyak Denizcilik Acentaları Ltd., 40 gemiye sahip Pacific Tanker, ZIM ve Karayipler Gemi Turları şirketleri, İsrail Aşž, İsrail Kimyacılık, Hayfa'daki Petrol Rafinerileri işletmesi (BAZAN), Mizrahi- Tefahot Bankası, Tower Yarıiletkenler Ltd. ve daha birçok kurumun ortaklığı ile gayrimenkuller bulunuyor. Forbes dergisine göre, Ofer Kardeşler'in serveti 10.3 milyar dolar değerinde. Bu da Ofer Kardeşleri dünyanın en zengin 79'uncu şirketi yapıyor.

Kraliçe 'şövalye' unvanı vermişti

Sanata düşkünlüğü, koleksiyonculuğu ve yardımseverliği ile bilinen Sami Ofer, 2008 yılı Mart'ında, Londra'nın Greenwich Ulusal Denizcilik Müzesi'ne 35 milyon sterlinlik genişleme projesi için 20 milyon sterlin bağışlayacağını duyurmuş, aynı yıl 10 Kasım'da İngiltere Kraliçesi Elizabeth tarafından Fahri şžövalyelik unvanı ile ödüllendirilmişti.
Sabah


Geri Dön