19 / 04 / 2024

Samsun'da 13 yılda 15 bine yakın yeni konut yapıldı!

Samsun'da 13 yılda 15 bine yakın yeni konut yapıldı!

Samsun Canik Belediye Başkanı Osman Genç, ilçedeki yatırımları ve projeleri anlattı. Genç, ''13 yılda 15 bine yakın yeni konut yapıldı'' şeklinde konuştu.



Samsun Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Türkiye’de Kayseri, Gaziantep gibi pek çok şehrin özel sektör stratejisi sayesinde büyüdüğünü ancak Samsun’un bu konuda geri kaldığını belirtti. 


Başkan Genç, “Samsun ‘Devlet yatırımları gelsin’ diye bekledi. Samsun 2000'li yıllarda uyandı ama geç kaldı. Diğer şehirlerin gerisinde kaldı. Artık devlet yatırımıyla şehirlerin yarışması mümkün değildir” açıklamalarında bulundu.


Yerel yönetim olarak yerel kalkınmaya nasıl bakıyorsunuz?

Canik Belediyesi olarak yaptığımız eğitim, kültür, spor, kentsel dönüşüm çalışmalarının yanında, şehrimizin kaynaklarını harekete geçirme ve ekonomisini iyileştirme noktasında da yerel yönetim olarak kendimizi sorumlu hissediyoruz. Amacımız, şehrimizin ekonomik sorunlarının tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması, ayrıca Samsun'un ekonomik kalkınmasının sağlanması. Bize göre kalkınma yerelden başlar. Samsun olarak bunu başarmak zorundayız. Bu potansiyel 4 ulaşım ağına, stratejik jeopolitik konuma sahip olan Samsun’da fazlasıyla var. İnanıyorum ki; Samsun önümüzdeki 100 yıllık süreçte Türkiye'nin en stratejik merkez üssü şehirlerden birisi olacaktır. Yerel kalkınmanın kaynak ve alan boyutunu geliştirerek, Samsun olarak sürdürülebilir kalkınma anlayışını benimsemeliyiz. 


Samsun’un bugününü nasıl değerlendiriyorsunuz? 

1950-1960’larda şehirler Devlet yatırımları ile gelişir, büyürdü. Samsun, o dönemlerde yapılan liman, Azot, Bakır, sigara fabrikaları, barajlar gibi bir çok devlet yatırımları sayesinde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer almaktaydı. 1980’lerde Merhum Turgut Özal, yeni bir dönem başlattı. Özel sektörün önünü açtı. Türkiye’de Kayseri, Gaziantep gibi pek çok şehir uyandı ve özel sektörü şehirlerine çekerek, büyüdü. Ancak Samsun uyanamadı, hala devlet yatırımları gelsin diye bekledi. Samsun 2000'li yıllarda uyandı ama geç kaldı. Diğer şehirlerin gerisinde kaldı. Artık devlet yatırımıyla şehirlerin yarışması mümkün değildir.  Samsun'u yeniden uluslararası şehir yapacak gelişmeler hakkında neler söylemek istersiniz? Küresel ulaşım ve lojistik eksenlerinin avantajlı bir noktasında yer alan Samsun, var olan altyapısını planlı bir biçimde geliştirerek lojistik ve kombine taşımacılık sektöründe bölge merkezine dönüşmelidir. Dışa açılan ulusal ekonomimiz için Avrupa Birliği pazarına kolay ulaşımın önemi açıktır. Anadolu için Brezilya dışındaki diğer lider ekonomilere ulaşımın kapısı Samsun olacaktır. Bu hedefi gerçekleştirmenin en önemli altyapısı ürünlerin küresel pazarlara açılacağı uç noktası Samsun’a en kolay, en hızlı ve en ekonomik koşullarda ulaştırılmasının sağlanmasıdır. Dünya bir hedef koymuş; 2050. Türkiye uyumamış, ülkemiz de bir hedef koymuş; 2023. Ama Samsun uyuyor. Hala hedefi yok. Yeni dünyada ULAŞIM VE LOJİSTİK ön plana çıkıyor. Dünyada lojistik sektörü 6 trilyon doların üzerinde bir pazar oluşturdu. Türkiye’de ise yaklaşık 70 milyar dolarlık bir lojistik pazarı var. Oysa Samsun’un lojistik payı sıfır.  Üretim ve tüketim merkezleri ile yani liman ve ard bölgeler arası ilişkileri kurmamız gerekiyor.


‘İKİ MAVİ’Yİ İYİ KULLANMALIYIZ’ 

Samsun 4 ulaşım ağına sahip ender şehirlerden birisi. Özellikle iki mavimizi iyi kullanmalıyız. Liman ve hava kargo ulaşımını iyi değerlendirdiğimizde bu şehrin önünde kimse duramaz. Liman ve hava kargoyu hızlı yük treni, çağa uygun karayolları ve lojistik köylerle beslemeliyiz. Bunları yaptığımız takdirde Samsun yeniden Anadolu'nun mallarını Rusya ve Avrupa'ya satan uluslararası bir ticaret şehri olacaktır. Karadeniz illerini Samsun'un ilçeleri olarak düşünmeliyiz ve bu şehirle alakalı plan yaparken bunu göz önünde bulundurmalıyız. Samsun Organize Sanayi Bölgesi hakkında bir değerlendirme yapar mısınız? Organize Sanayi Bölgesi dar ve büyümeye müsait olmayan alanda sıkışmış vaziyette. Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nin toplam alanı 1 milyon 600 bin metrekare. Bir tarafında havaalanı, diğer tarafta demiryolu lojistik alanı olması nedeniyle büyümeye müsait değil. Oysa Gaziantep OSB 46 milyon metrekare ve genişlemeye müsait. Antep 5. OSB'yi açtı. Çorum OSB arazisi Samsun'dan üç kat büyük. Bizim mevcut Organize Sanayi Bölgesi'ni en az 20 milyon metrekare olacak şekilde büyütmemiz gerekiyor. Çünkü buradaki firmalar alan yetersizliği nedeniyle büyüyemiyor ve dolayısıyla başka şehirlere gitmek istiyorlar.  Samsun Limanı hakkında görüşleriniz nelerdir? Amasya, Tokat ve Yozgat’ta bulunan Organize Sanayi Bölgeleri, Samsun Limanını kullanmaktadır. Liman altyapısının geliştirilmesi ve ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi ile Liman, tüm Anadolu’ya hizmet veren, Türkiye’nin Kuzey bağlantısında kritik bir nokta görevini üstlenen bir yapıya bürünmelidir. Bu bilgiler ışığında, Lojistik amaçlı liman kapasitesi Tekkeköy bölgesinde sağlanmalıdır. Limanın karayolu ve demiryolu bağlantıları da güçlendirilmelidir. Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nin toplam alanı 1 milyon 600 bin metrekare. Bir tarafında havaalanı, diğer tarafta demiryolu lojistik alanı olması nedeniyle büyümeye müsait değil.  Oysa Gaziantep OSB 46 milyon metrekare ve genişlemeye müsait. Antep 5. OSB'yi açtı. Çorum OSB arazisi Samsun'dan üç kat büyük. Bizim mevcut Organize Sanayi Bölgesi'ni büyütmemiz gerekiyor. Samsun bilindiği üzere demiryolu ulaşımına da sahip bir kent. Sizce demiryolu hattımızı yeteri kadar kullanabiliyor muyuz? Samsun’un yurtiçi demiryolu bağlantıları, üstleneceği küresel yükü kaldıramayacak kadar yetersizdir. Anadolu’yu yeniden Samsun’a bağlamamız açısından Samsun’a ilçelerin de yararlanacağı şekilde hızlı yük treninin kurulması zorunludur. Samsun’u Orta Doğu’ya bağlayacak olan Samsun-Irak Demiryolu hayata geçirilmelidir. Batman’ın Kurtalan ilçesinden Irak’ın Zaho kentine kadar olan kısım demiryolu uzatılmalıdır. Şimdi yeni bir şey daha söylüyoruz. Samsun-Batum arası Hızlı Yük ve Yolcu Treni Hattı mutlaka kurulmalıdır.


Peki, ya havalimanımız? 

Ulaşım ve İletişim Stratejisine göre her türlü hava aracının operasyon düzenleyebileceği 7 bölgede en az iki yerde bölgesel havaalanı, kargo havaalanı olarak dizayn edilecek. Bu havaalanlarının doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyanın önemli transit kargo merkezleri arasına girmesi sağlanacaktır. Samsun-Çarşamba Havaalanının yolcu ve yük taşımacılığı kapasitesi artırılmalıdır ve bölgesel bir kargo havaalanı olarak işlev görmesi teşvik edilmelidir. Bütün bunların olması için Samsun’un yeni bir merkeze ihtiyacı vardır. Anadolu’nun bütün illerinin ve uluslararası ticaret ofislerinin olduğu bir merkez. Yine Samsun’un çevresindeki Sinop, Amasya, Çorum, Ordu, Giresun gibi illeri bu şehrin ilçeleri gibi düşünerek, hinterlandımızı ona göre planlamalıyız.


Siz Canik Belediyesi olarak ilçe ekonomisinin gelişimi ve istihdam açısından neler yaptınız? 

Canik'te yaşam kalitesi 13 yıl önceye göre çok yükseldi. Bugün Canik'te ticari hayat ve esnaflarımız eskiye göre daha çok daha güçlü. 13 yılda 15 bine yakın yeni konut yapıldı. Nüfusumuz yüzde 52 arttı. Bu Canik’in tercih edilen ve büyüyen, gelişen bir ilçe olduğunu gösteriyor. Yaptığımız yatırımlar ve özel sektörü teşvik etmemiz sonucunda binlerce insanımıza yeni ekmek kapıları açıldı. Sadece bizim yaptığımız ve öncülük ettiğimiz yatırımlarla 6 bin 500 insanımıza istihdam sağlandı. Bugün Canik'te gerçekleştirdiğimiz yatırımlar, diğer şehirlere örnek oluyor. Canik yılda 10 milyon insanın gerek alışveriş, gerek ticaret için ziyaret ettiği bir yaşam merkezi haline geldi. İlçemiz hız kesmeden büyümesini sürdürecektir.


Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir? Karadeniz'in dünyaya açılan kapısı konumunda olan Samsun, bölgesinde lojistikte ayrıcalıklı bir konumdadır. Çünkü Samsun, ülkemizde yalnızca dört ile nasip olan hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım altyapılarına sahip bir şehirdir. Kimse oturduğu yerden müşteri bulamaz. Bu şehrin ihracatını artırmak istiyorsak dünyayı dolaşmalıyız. Onun için Yeni Türkiye’de koşmamız, gayret etmemiz lazım. İşadamlarımız iş ve aş kapısıdır. İnşallah hep birlikte Samsun'un bölgesel etkinliğini uluslararası platforma taşıyacağımıza inanıyorum. Halkımızın, bu şehrin insanının yüzünü böyle güldürebiliriz.




Samsun Haber


Geri Dön