20 / 04 / 2024

Samsun'da riskli yapı tespit müracaatlarında artış yaşanıyor!

Samsun'da riskli yapı tespit müracaatlarında artış yaşanıyor!

Kentsel dönüşüm kapsamında sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır, "Samsun'da geçen yıla oranla riskli yapı tespit müracaatlarında artış yaşanıyor"




Kentsel dönüşüm kapsamında sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağır, "Samsun'da geçen yıla oranla riskli yapı tespit müracaatlarında artış yaşanıyor" dedi Kentsel dönüşüm kapsamında geçtiğimiz yıl 48 adet riskli yapı tespiti için müracaat olduğunu söyleyen Sağır," Bu yıl ise üç aylık süre içinde 60 adet riskli yapı tespiti için müracaat yapıldı. Yani geçen yıla oranla artış söz konusu. Samsun'da riksli bina sayısı toplamda 108 oldu" diye konuştu. 


ANLAŞMALI BANKALAR VAR 

Riskli yapı tespiti yaptıranların isteği doğrultusunda bankalardan kredi alıma veya 18 ay karşılıksız kira yardımından birini seçmek durumunda olduğunu söyleyen Sağır, "Bakanlığımızın anlaşma yaptığı bankalar var. Devlet yaklaşık yüzde 33'e yakın bir kredi desteği veriyor. 

Yalnız burada hak sahibinin kendisi olması gerekiyor. Kiracı ise bir sefere maruz taşınmak için belli bir ücret alıyor. Geçen yıla oranla bir artış var. Yasa çıktığı ilk zamanlar talep azdı. Zamanla vatandaşlar anladıkça daha da artacağını düşünüyorum" dedi. 


VATANDAŞIN İZLEYECEĞİ YOL 

Riskli yapı tespit raporu hazırlanmasında vatandaşların izleyeceği yolu da açıklayan Salih Sağır, tespit yaptıracak mülk tapusunun şahsın kendisine ait olması gerektiğini söyledi. Sağır, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Bakanlığımızın yetki vermiş olduğu tespit yapan kuruluşlar var. 

Bunlar vasıtasıyla binası ile ilgili gerekli tetkikler yapılıyor. Rapor hazırlanıp müdürlüğümüze sunuluyor.Bakanlık sitesinden yetkili yapı denetim tespit yapacak olan firmaların listesini görebilir. 

Bunlardan birine tespit yaptırması halinde rapor bize intikal ediyor. Uygun gördüğümüz takdirde tapuya yazıyoruz. Tapu da diğer kat maliklerini belirliyor ve 'binanız risklidir' diye tebligat yapılıyor. Tebligattan 15 gün içinde rapora itiraz edebiliyorlar. Biz bu itirazları değerlendiren Trabzon'da bulunan üst kurula gönderiyoruz. Tekrar değerlendiriyoruz, rapor uygunsa tasdik ediliyor. Hak sahiplerine binayı yıkması için 60 gün bir süre tanınıyor. 60 günlük bir süre yetmediği takdirde 15 gün bir süre uzatımı olabiliyor. Yinede yıkılmadığı takdirde bu kez belediyeler bunu yıkmak zorunda. 

Belediyelerden de bir yıkım olmazsa bakanlık olarak devreye giriyoruz. Valilik yardımıyla bu yıkım işi gerçekleştiriliyor. Yıkıldıktan sonra bina arsa haline geliyor. 

Bunun ne şekilde değerlendirileceğini 3'te 2 çoğunluk karar veriyor" 


Ekip



Geri Dön