26 / 04 / 2024

Samsun'da yeni yapılan 9 katlı bina tahliye edildi!

Samsun'da yeni yapılan 9 katlı bina tahliye edildi!

Samsun'da 3 yıl önce inşaatı tamamlandıktan sonra zemininde meydana gelen eğim sonucunda yıkılma riskinin olduğu belirlenen ve tahliye edilen 9 katlı apartmanda oturanlar, konuyu yargıya taşıdı.



Samsun'da 3 yıl önce inşaatı tamamlanan, kısa bir zaman sonra zemininde oluşan eğim nedeniyle yıkılma riski olduğunu belirlenen ve tahliye edilen 9 katlı apartmanda oturanlar, konuyu yargıya taşıdı. Apartman sakinleri mağdur durumda olduklarını söyleyerek, seslerini duyurmak istedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre; İlkadım ilçesi Kışla Mahallesi'nde 2015 yılında inşaatına başlanan 9 katlı apartmanın yapımı 2017 yılında tamamlandı. Kısa süre sonra zemininde eğim meydana gelen bina, AFAD ve belediye ekipleri tarafından incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda, etrafında bulunan duvarlarda çatlaklar oluşup, zeminin de kayma saptanan apartmanın yıkılma riski bulunduğu belirlendi. Bunun üzerine binada oturanlar tahliye edildi. Evlerini boşaltan bina sahiplerinin bazıları yakınlarının yanına, bazıları da kiraya çıkmak zorunda kaldı.

Binada yaşayanlar, konuyu yargıya taşıdı ve çözüm istedi. Dava süreci devam ederken, paralarını geri alamayan, hem kredi, hem de kira ödemek zorunda kalan bina sakinleri, mağdur edildiklerinden yakındı ve zor günler geçirdiklerini söyledi. Mahalleli ise alınan karar kapsamında yıkımı için yargı süreci beklenen, etrafta bulunan bazı evlerin zemininde de çatlakların meydana geldiği mahallede endişe içinde olduklarını söyledi ve konuya çözüm bulunmasını istedi.

'DAYANACAK GÜCÜM KALMADI'

Dairesini 120 bin liraya temelden satın aldığını anlatan Havva Küçükhızar, dayayıp döşediği evinde yaklaşık 5 ay oturabildiğini söyledi. Küçükhızar, "Evin içine ekstra masraf yaptım. 5 ayın ardından evimden çıkmak zorunda kaldım. 'Bu apartman yıkılıyor, evi boşaltın' dediler, bizi evimizden çıkardılar ama kimse 'nereye gideceksiniz' diye sormadı. Kiraya çıkmak zorunda kaldım, çok mağdurum ve dayanacak gücüm kalmadı. 3 yıl oldu ve kimse ilgilenmiyor, kimse bu sorunu çözmüyor. Benim borçlarım var, artık kiramı da ödeyemiyorum. Sahipsizim, tek başıma mücadele ediyorum. Artık ne yapacağımı şaşırdım, tutunacak bir dalım kalmadı. Sonunda bu eve gireceğim, yıkılırsa da içinde öleceğim. Yoruldum, küçük yaştan beri çalışıyorum ve bir evim olsun diye didindim. Şimdi o evim de elimden gitti. Psikolojim bozuldu" dedi.

'HEM KİRA, HEM KREDİ ÖDÜYORUM'

Emekli parasıyla daire aldığından bahseden Sinan Akpekmezci, satın aldığı dairede 3 ay oturduğunu açıkladı. Şu an hem kira hem de kredi ödediğinden bahseden Akpekmezci, "Çok mağdurum. Çocuğum üniversiteyi kazandı, ama bu mağduriyetten dolayı onu okula gönderemedim. Binada aşırı derecede kayma var. Biz bu evde kaldığımız dönemde, geceleri demir sesleri geliyordu. 2 buçuk yıldır yargılama devam ediyor. Ben para falan istemiyorum, daire istiyorum çünkü benim başımı sokacağım bir evim yok. Bu apartmanın da artık yıkılması lazım. Yoksa domino taşı gibi yıkılacak ve o zaman çevredeki binalar da zarar görecek" açıklamasında bulundu.

'AŞIRI DERECEDE TEDİRGİNİZ'

Yıkılması kararlaştırılan binanın yanındaki ve yer yer çatlakların oluştuğu apartmanda yaşayan Hüseyin Erdal, "Hem bu apartmandan çıkmak zorunda kalan komşularımız hem de bu apartmanın çevresinde evi olan bizler mağdur durumdayız. Bu riskli durumdan dolayı dairelerimizi satmak istedik ama dairelerimizi satamıyoruz.  Ayrıca kiracı da bulamıyoruz. Binamızın bazı noktalarında çatlaklar oluştu. Aşırı derecede tedirginiz" şeklinde konuştu.

'ENDİŞE EDİYORUM'

Mahalle sakini Eyüp Soylu ise, terk edilen binanın güvenlik noktasında da sorunlar oluştuğunu söyleyerek "Benim 11 yaşında bir erkek kardeşim ve 16 yaşında kız kardeşim var. Onlar için endişe ediyorum. Çünkü alkol ve uyuşturucu kullanan şahıslar bu boş apartmana giriyor. Bu boş alanlar onlar için bir mekan oluyor" ifadelerini kullandı.

'DEPREM OLSA TÜM MAHALLE YIKILIR'

Mahalleli Bahar Akın ise bölgenin riskli olduğunu ancak buna rağmen yeni binaların yapıldığını belirterek "Samsun'da, 5.0 büyüklüğünde bir deprem olsa, buradaki tüm evler yıkılır. Çünkü buranın altı sağlam değil" açıklamasında bulundu.
 


Geri Dön