29 / 03 / 2024

Sanayi üretimi 3. çeyreğe iyi başladı!

Sanayi üretimi 3. çeyreğe iyi başladı!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin 3. çeyreğe iyi başladığını belirterek, ağustos ve eylül verisi de böyle gelirse 3. çeyrek büyümesinin beklenenden iyi gelebileceğini ifade etti...




Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Birinci çeyrekte yüzde 1,3, 2. çeyrekte yüzde 3,2 yükselen sanayi üretim endeksinin 3. çeyreğin ilk ayında yüzde 5,7 yükseldiğine dikkati çeken Çağlayan, takvim etkisinden arındırılmış verinin de yüzde 4,6 arttığını kaydetti.


Bu artışların piyasa beklentilerinin ve tahminlerin üzerinde olduğunu vurgulayan Çağlayan, temmuz ayında Türkiye'nin altın dışı ihracatında da ciddi bir artış olduğunu hatırlattı. Çift haneli ihracat artışının sanayi üretim endeksindeki artışta önemli etkisinin olduğunu belirten Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Avrupa'daki göreceli iyileşme ile bölgeye ihracatımızda beklentilerin üzerinde iyileşme görüyoruz. Türkiye'de hala iç talebin zayıf olduğu bir dönemdeyiz. Bu bir süre daha devam edecek. Dış konjonktürdeki bozulma da buna zemin hazırlıyor. O nedenle bu yıl sanayi üretimimizde de önceki yıllardaki performansın gerisindeyiz. Böyle bir dönemde temmuz sanayi üretiminin iyi gelmesi sevindirici.


Beklenenden iyi gelen bugünkü veri ağustos ve eylülde de devam ederse biraz daha iyi bir 3. çeyrek rakamı görebiliriz. Ama yıl genelindeki büyüme daha önce ifade ettiğim gibi yüzde 3'ün biraz üzerinde olacak gibi görünüyor."


AA


Geri Dön