19 / 04 / 2024

Didem Erendil Tüzer: Türkiyede yatırımcılar çeşitlenmeye başladı!

Didem Erendil Tüzer: Türkiyede yatırımcılar çeşitlenmeye başladı!

Cushman&Wakefield Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil Tüzer, geçtiğimiz gün düzenlenen “ Küresel Ekonomik Gelişmeler Sonrası Türkiye Gayrimenkul Piyasası ” panelinde yatırımcıların çeşitlenmeye başladığını duyurdu...



Cushman&Wakefield Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil Tüzer, geçtiğimiz gün düzenlenen “Küresel Ekonomik Gelişmeler Sonrası Türkiye Gayrimenkul Piyasası” panelinde yatırımcıların çeşitlenmeye başladığını duyurdu. Tüzer, küresel emeklilik fonlarının yatırım için Türkiye’deki ekonomik ve siyasi istikrarı beklediğinin altını çizdi.


Gayrimenkul sektörünün önde gelenleri geçtiğimiz gün İstanbul’da düzenlenen PwC-ULI panelinde bir araya geldi. “Küresel Ekonomik Gelişmeler Sonrası Türkiye Gayrimenkul Piyasası’nı” değerlendiren Cushman&Wakefield Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil Tüzer, Ortadoğulu yatırımcıların ardından küresel emeklilik fonlarının da yüzünü Türkiye’ye çevirdiğini söyledi. 


Türkiye’deki yatırımcı profili çeşitleniyor

Türkiye gayrimenkul yatırım piyasasındaki son 10 yıllık Avrupalı yatırımcıların hakimiyetinin giderek çeşitlendiğini belirten Tüzer, Ortadoğulu yatırımcı ilgisini, Azerbaycan ve Rusya’nın takip ettiğini ve son olarak Singapur ve Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki devlet fonlarının Türkiye ile ilgilenmeye başladığını vurguladı. 

Tüzer, “GIC’nin Türkiye’ye Rönesans ortaklığı ile girişi bölge yatırımcıları için önemli bir endikasyon teşkil etti. Bunların yanı sıra özellikle 2013 yılında ikinci kredi notu artışını takiben küresel emeklilik fonlarının Türkiye pazarını incelemeye aldıklarını görüyoruz. Kuzey Amerika ve Kanada fonları kendi bölgelerinde yatırımların doyuma ulaşması ile Türkiye’yi de içine alan Avrupa bölgesi içerisinde yatırımlarını artırmaya başladı.  Bu fonların yakın gelecekte Türkiye için önemli sermaye alternatifleri olacaklarını düşünüyorum” diye konuştu. 

Mayıs itibariyle FED’in tahvil alımlarını düşürmesi, son aylarda devam eden politik süreç ve de yaklaşan yerel seçimlerin yarattığı belirsizliğin piyasayı incelemeye alan yabancı yatırımcıları beklemeye zorladığını vurgulayan Didem Erendil Tüzer, Kuzey Amerika ve Kanada bölgesinden emeklilik fonları bu dönemde yatırım kararlarını yavaşlattıklarını duyurdu.

A sınıfı ofis arzı 2016’da 5 milyon metrekareyi aşacak

Gayrimenkul’un her alanında müşterilerine startejik hizmet sunan dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield adına konuşan Didem Erendil Tüzer, ofis pazarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Hali hazırda yaklaşık 3.3 milyon metrekare A Sınıfı ofis bulunan İstanbul’un ofis arzının 2014 yılı sonuna kadar yaklaşık 1 milyon metrekare daha artacağını belirten Tüzer, A sınıfı ofis arzının 2016 sonunda 5 milyon metrekareyi aşmasını beklediklerini iletti. 

Tüzer, ofis piyasasının 2013 yılında hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların en aktif yatırım yaptıkları sektörlerden birisi olduğunun altını çizerek “İstanbul’un jeopolitik konumu, önemli global şehirlere yakınlığı, ekonomik gücü ve büyüme potansiyeli sayesinde yabancı yatırımcıların 2014 yılında da ofis pazarına ilgisi büyük olacaktır” dedi. 

Tüzer, konuşmasının sonunda ofisin yanı sıra öğrenci yurtları, yaşlı bakım merkezleri ve kamu-özel işbirlikleri ile devam eden sağlık projeleri gibi alternatif yatırımlara da yabancı ilgisinin arttığını duyurdu.


Geri Dön